Σε μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας η Pfizer κατέληξε σε συμφωνία με τον στηριζόμενο από τον ΟΗΕ οργανισμό Medicines Patent Pool προκειμένου να επιτρέψει φθηνή πρόσβαση στο φάρμακό της για τον κορωνοϊό στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σε πλήρη αντίθεση με τη στάση που τηρεί στο μέτωπο του εμβολίου, για το οποίο δεν δέχεται να μοιραστεί την τεχνολογία της, η εταιρεία συμφώνησε να παραχωρήσει άδεια παραγωγής γενοσήμων του φαρμάκου της σε 95 χώρες.
Σημειώνεται ότι το φάρμακο, βάσει των κλινικών δοκιμών, μειώνει κατά σχεδόν 90% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου εφόσον χορηγηθεί μέσα στις πρώτες ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων στους ασθενείς. Εταιρείες παραγωγής γενοσήμων θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην παρασκευή του, ακόμη και πριν αυτό λάβει την επίσημη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν γρήγορα επαρκείς ποσότητες.
«Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι- ανεξάρτητα από το πού ζουν ή σε ποιες συνθήκες- θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις καινοτομίες. Είμαστε λοιπόν πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με τον MPP για να ανταποκριθούμε στη δέσμευσή μας για ίση πρόσβαση όλων στο φάρμακο κατά της Covid-19» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.
Η Pfizer εξακολουθεί πάντως να δέχεται πιέσεις να μοιραστεί και την τεχνολογία πίσω από το άκρως αποτελεσματικό εμβόλιο, που έχει αναπτύξει από κοινού με τη γερμανική BioNTech. Η εταιρεία προβλέπει ότι οι πωλήσεις του εμβολίου θα φτάσουν τα 36 δισ. δολάρια το 2021 και τα 29 δισ. δολάρια το 2022. Η Pfizer σημειώνει ότι η ίδια εστιάζει στην αύξηση της δικής της παραγωγής και στην πώληση του εμβολίου σε χαμηλότερες τιμές στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η BioNTech από την πλευρά της έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της να ανοίξει εργοστάσιο στην Αφρική.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αντίστοιχη συμφωνία για την παραγωγή γενοσήμων του φαρμάκου της για τον κορωνοϊό έχει καταλήξει με τον MPP και η Merck. H Μerck μάλιστα έχει ήδη εξασφαλίσει έγκριση χρήσης του χαπιού της στη Βρετανία, ενώ στην Ε.Ε. περιμένει την απάντηση του EMA, που άνοιξε τη σχετική αξιολόγηση τέλη Οκτωβρίου. Ειδικοί εκτιμούν ότι η πρόσβαση σε φθηνά γενόσημα των χαπιών των Pfizer και Merck είναι ο παράγοντας που θα αλλάξει το παιχνίδι, ειδικά στις φτωχές χώρες, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι εξαιρετικά χαμηλή.