16.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 | 17:03

Τρομάζει η πίεση στο ΕΣΥ – 100 εισαγωγές περισσότερες από εξαγωγές χτες

Στραμμένη στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και ειδικά τα νοσοκομεία στην Βόρεια Ελλάδα είναι η προσοχή της κυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας.

Σε κάθε εφημερία σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δίνεται μεγάλη μάχη προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση μεταξύ των περιστατικών covid και non-covid.

Από την άλλη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο μέρα με τη μέρα οι διαθέσιμες κλίνες λιγοστεύουν, ενώ ασθενείς περιμένουν αρκετή ώρες ώστε να βρεθεί ένα ράντσο για την περίθαλψή τους.

Μεγαλώνει η ψαλίδα εισαγωγών-εξαγωγών

Δυστυχώς η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει και αυτό αποδεικνύεται από την μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των εισαγωγών και εξαγωγών των περιστατικών κοροναϊού.

Συγκεκριμένα χθες παρατηρήθηκε πολύ υψηλός αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία: 343 έναντι 243 εξιτηρίων. Κι ενώ στις αρχές του Οκτωβρίου υπήρχε ένα ισοζύγιό μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών φαίνεται πλέον πως η ψαλίδα ανοίγει και οι εισαγωγές καθημερινά είναι περισσότερες.  Είναι χαρακτηριστικό πως την προηγούμενη εβδομάδα 1.940 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία, ενώ εκδόθηκαν 1.197 εξιτήρια. 

Τρομάζει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη είναι η αύξηση των εισαγωγών τις τελευταίες τρεις ημέρες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, χτες στο Ιπποκράτειο εισήχθησαν 56 ασθενείς με κοροναϊό.

Στις τρεις τελευταίες εφημερίες παρατηρείται αύξηση σε 20% στις εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό. Μάλιστα οι 15 κλίνες του νοσοκομείου είναι γεμάτες, ενώ 5 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ είναι γεμάτη και 6 ασθενείς βρίσκονται σε θαλάμους.

Η ΜΕΘ 23 κλινών του ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι και αυτή γεμάτη και 5 διασωληνωμένοι ασθενείς non covid βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Η ΜΕΘ 30 κλινών του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ είναι και αυτή γεμάτη,

Στον ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ δόθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό και γέμισαν αμέσως, ενώ στον Άγιο ΔΗΜΗΤΡΙΟ οι 7 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες.

Γεμάτες είναι και οι ΜΕΘ στη Κατερίνα, στα Γιαννιτσα, στις Σέρρες, στη Βέροια  6 κλινών και στη Χαλκιδική. 

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας που δεν διαθέτουν ΜΕΘ.

Στη δυτική Μακεδονία οι 8 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας είναι  γεμάτες.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, από τις 530 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού που διαθέτει το ΕΣΥ, χτες ήταν γεμάτες οι 432 και κενές 98.

Αναμονή ωρών για κρεβάτι σε κλινικές non -Covid, γέμισε ράντζα το «Γεννηματάς»

Η πίεση άρχισε να γίνεται εμφανής ακόμα και στα νοσοκομεία της Αττικής, ειδικά τις ημέρες των εφημεριών, καθώς ασθενείς υποχρεούνται να περιμένουν για ώρες ώστε να βρεθεί ένα κρεβάτι ή ακόμη και ένα ράντσο για την περίθαλψή τους.

Όπως εξήγησε στην κάμερα του MEGA και τον Δημήτρη Λάππα, η παθολόγος του νοσοκομείου «Γεννηματάς» Γεωργία Φίλιππα, το συγκεκριμένο νοσοκομείο εφημερεύει τόσο για covid όσο και για για non covid περιστατικά και ασφυκτιά. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Χθες μπήκαμε στην εφημερία, έχοντας το ελάχιστο ποσοστό των 60 διαθέσιμων κρεβατιών. Μέχρι τις 21:00 είχαν γίνει 90 εισαγωγές. Καταλαβαίνετε ότι περίσσευαν 30 ασθενείς που δεν είχαν που να μπουν. Αυτή τη στιγμή έχουμε 25 ράντσα διεσπαρμένα σε όλο το νοσοκομείο. Σε αυτά είναι ασθενείς με εμφράγματα του μυοκαρδίου, χειρουργημένοι, με επεμβάσεις στα μάτια και ασθενείς υπερήλικες».

Τονίζει πως το νοσοκομείο «Γεννηματάς» ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο που έχει όλες τις ειδικότητες, καλείται να σηκώσει το βάρος σχεδόν ολόκληρου του λεκανοπεδίου και πως η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τελείως με την έλευση της πανδημίας.

Όσον αφορά στις διαθέσιμες κλίνες covid κρούει κώδωνα κινδύνου καθώς πλέον υπάρχουν μόνο 2 διαθέσιμα κρεβάτια. «Είμαστε προ των πυλών να ανοίξουμε και τρίτο τμήμα, μία ορθοπεδική», σημείωσε η κ. Φίλιππα.

Στο μεταξύ, οι εικόνες που εξασφάλισε το MEGA μέσα από την εφημερία του νοσοκομείου, και συγκεκριμένα από το παθολογικό τμήμα, όπου φαίνονται δεκάδες ασθενείς να συνωστίζονται στους διαδρόμους του νοσοκομείου και μαζί με αυτούς και οι συνοδοί τους, προκαλούν προβληματισμό.

Η κ. Φίλιππα λέει πως «είναι δύσκολο να ελεγχθούν όλοι οι συνοδοί ειδικά σε περιπτώσεις που οι ασθενείς που συνοδεύουν είναι ετοιμοθάνατοι ή σε κρίσιμη κατάσταση».

Επισημαίνει πως πλέον το υγειονομικό προσωπικό μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας δεν έχει άλλες αντοχές τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές. «18 μήνες τώρα δεν έχει εισακουστεί καμία έκκληση και κανένα αίτημα των υγειονομικών για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις του επικουρικού προσωπικού. Είναι η μόνη λύση για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε», σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!