Η Κύπρος δείχνει το δρόμο της συνεργασίας με άλλα φίλια κράτη και πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, σε δηλώσεις του μετά από την πραγματοποίηση της πολυεθνικής άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2021».
Από την πλευρά της η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου είπε πως προγραμματίζεται να αρχίσει στις αρχές Δεκεμβρίου το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου, ενώ οι τουρκικές προκλήσεις μελετώνται και τα διάφορα ενδεχόμενα εξετάζονται σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.
Σε δηλώσεις στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) ύστερα από την πραγματοποίηση της πολυεθνικής άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2021», ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε πως «στην άσκηση εξετάστηκαν σενάρια κρίσεων, σενάρια έκτακτης ανάγκης όπως π.χ. τρομοκρατικού κτυπήματος, φωτιάς ή έρευνας και διάσωσης εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε δει ξεκάθαρα τη διακλαδικότητα και τη συμμετοχικότητα, αλλά και τη συνεργασία όλων των χωρών που συμμετέχουν σήμερα σ’ αυτή την άσκηση».
Σε σχόλιο ότι με την διεξαγωγή της άσκησης η Κύπρος αποδεικνύει το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή της στην ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο Υπουργός είπε «έτσι ακριβώς. Η Κύπρος δείχνει το δρόμο της συνεργασίας με άλλα φίλια κράτη και πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου αλλά και του Δικαίου της Θάλασσας».
Όσον αφορά την συμμετοχή των χωρών, που φέτος είναι οκτώ ο Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι μια σημαντική άσκηση και θα δούμε και άλλες ασκήσεις μέχρι το τέλος του έτους, στις οποίες θα μετέχουν και άλλες χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «στην άσκηση υπάρχει συμμετοχή και από τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος είναι παρών και δείχνουμε ακριβώς την συνεργασία και την διακρατικότητα όλων των χωρών που συμμετέχουν».
Από την πλευρά της η κ. Πηλείδου εξέφρασε περηφάνεια που «για όγδοη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται η συγκεκριμένη άσκηση, η οποία είναι πολύ σημαντική όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων». «Έχουν εξεταστεί πάρα πολλά σενάρια τα οποία προστατεύουν την Κυπριακή ΑΟΖ και από τρομοκρατικές ενέργειες και από το ενδεχόμενο θαλάσσιας ρύπανσης και από διάφορα άλλα περιστατικά, όπως και απεγκλωβισμό τραυματιών και άλλων ατόμων από τις πλατφόρμες», ανέφερε.
Χαρακτήρισε επίσης «πολύ σημαντική τη συμμετοχή τόσο των κρατικών υπηρεσιών που έχουν εργαστεί πάρα πολύ σκληρά, όπως επίσης και των ιδιωτικών εταιρειών αλλά και των χωρών που συμβάλλουν στην προσπάθεια της Κύπρου ούτως ώστε να έχουμε 26 περίπου μέσα που συμμετέχουν στην άσκηση και έχουν προσφέρει αυτό το εύρος της προστασίας και της δυνατότητας έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης περιστατικών».
Ερωτηθείσα για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Πηλείδου απάντησε πως «σίγουρα προκλήσεις υπάρχουν, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες ούτως ώστε να πάνε όλα ομαλά με την επανέναρξη των εργασιών και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε όντως μια ομαλή αλλά και θετική εξέλιξη όσον αφορά τα αποτελέσματα της επερχόμενης γεώτρησης».
Σε άλλη ερώτηση η Υπουργός απάντησε πως «προγραμματίζεται όπως έχει ήδη ανακοινωθεί γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου του γεωτρητικού προγράμματος και γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες. Ήδη έχουν φτάσει πολλά άτομα, προσωπικό και διάφοροι ειδήμονες της εταιρείας για να λάβουν μέρος στις εργασίες, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες και είμαστε στην τελική τροχιά οργάνωσης της όλης διαδικασίας».
Όσον αφορά το επίπεδο της ασφάλειας η Νατάσα Πηλείδου είπε πως «γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες και είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει στήριξη από το διεθνή παράγοντα και από χώρες, όχι μόνο της περιοχής αλλά και χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Πιστεύω ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».
Σε ερώτηση κατά πόσον η Δημοκρατία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις, απάντησε πως «οι τουρκικές προκλήσεις μελετώνται και τα διάφορα ενδεχόμενα εξετάζονται σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος είπε ότι «ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σημερινή άσκηση στην οποία συμμετείχαν οκτώ χώρες με πέραν των 750 ατόμων και δύο διεθνείς Οργανισμοί. Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης είναι μια υπηρεσία, μια υποδομή για την οποία ως Κύπρος είμαστε περήφανοι που την έχουμε και αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο».
Πρόσθεσε ότι «αυτό το Κέντρο, που μας κάνει τόσο περήφανους, εμείς θα συνεχίσουμε να το αναβαθμίζουμε και να το ενισχύουμε ακριβώς για να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στον τομέα αυτό».
Ταυτόχρονα ο Υπουργός εξέφρασε συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση.