Φαίνεται ότι η ροή παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα και απ’ εκεί στις ελεύθερες περιοχές, αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ότι αρχικά νομίζαμε. Η σημασία που δίνει η ίδια η Ε. Ένωση στα στοιχεία που κατέθεσε η Κύπρος είναι ενδεικτική των μεγάλων ανησυχιών των ευρωπαίων για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας.
Η πρόσφατη δήλωση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά ότι «η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της από τους παράνομους μετανάστες» δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία οι Ευρωπαίοι άρχισαν να αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα.
Μάλιστα ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι «η επιχειρηματική ευθύνη της οργάνωσης των εξωτερικών συνόρων βρίσκεται στα κράτη – μέλη». Ωστόσο, διευκρίνισε, έχουμε πόρους που μας επιτρέπουν να βοηθήσουμε τα κράτη – μέλη να οργανώσουν αυτή την άμυνα, όχι χρηματοδοτώντας το τσιμέντο και τις πέτρες και τα φυσικά εμπόδια και τείχη, αλλά να συνδράμουμε και να χρηματοδοτήσουμε τα κράτη – μέλη με ένα ευρύτερο οικοσύστημα διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, που αφορά τεχνολογικές λύσεις, το κέντρο διοίκησης, θερμικές κάμερες, κλπ.
Είναι φανερόν, λοιπόν, ότι ο έλεγχος της πράσινης γραμμής που αποτελεί την κερκόπορτα για τους παράνομους μετανάστες από τα κατεχόμενα, μπορεί να γίνει με αυτά τα τεχνολογικά μέσα που προτίθεται η ΕΕ να δώσει στα κράτη – μέλη της. Μέσω αυτών των εργαλείων θα μπορούν οι Αρχές της Κύπρου να ελέγχουν κάθε κίνηση στην πράσινη γραμμή.
Ελπίζουμε, οι διάφοροι που για γνωστούς λόγους αντιδρούν στον αυστηρότερο έλεγχο της πράσινης γραμμής, να μην έχουν ενστάσεις και για τη λήψη αυτών των στοιχειωδών μέτρων κατά της παράνομης ροής μεταναστών. Ευελπιστούμε ότι δεν θα αντιδράσουν, διότι οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ελέγχουν τεχνολογικά το μέτωπο της πράσινης γραμμής και θα εμποδίζουν τους παράνομους μετανάστες να έρχονται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.
Στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε ούτε για τείχη, ούτε για συρματοπλέγματα, ούτε για πολιτικές σκοπιμότητες ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Αναφερόμαστε σε τεχνολογικό έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης και προστασία των συνόρων της Ε. Ένωσης. Κανονικά οι Βρυξέλλες θα έπρεπε στην περίπτωση της Κύπρου να έπαιρναν ειδικές αποφάσεις που να απέκλειαν την είσοδο παράνομων μεταναστών στο νησί μας από τη Μόρφου, την Κερύνεια μέχρι την κατεχόμενη Αμμόχωστο, αφού τα αναγνωρισμένα σύνορα της Κύπρου, είναι μέχρι εκεί. Δυστυχώς, όμως, η τουρκική κατοχή εμποδίζει τον έλεγχο όλων των πραγματικών συνόρων μας, κάτι που πρέπει να προβληματίσει ιδιαιτέρως τις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά τα προβλήματα που δημιουργεί η παράνομη μετανάστευση στην Κύπρο είναι και ολοφάνερα και μεγάλα. Ξεκινούν από οικονομικά και φτάνουν στα κοινωνικά.
Όλοι γνωρίζουμε πολλές ιστορίες, όπου μετανάστες συμπεριφέρθηκαν με τρόπο που δεν αρμόζει σ’ ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Ακόμα, όλοι θα πρέπει να ανησυχούμε για τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού μας.
Τώρα, λοιπόν, που το θέμα είναι επίκαιρο και στην Ευρώπη, ας φροντίσουμε να βρούμε λύσεις σ’ ένα πρόβλημα που φαίνεται να εξελίσσεται σε 3ο Αττίλα για την Κύπρο…
Ιωσήφ Ιωσήφ