10.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 8:57

Πολυεπίπεδη η συνεργασία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Την επενδυτική ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να έχει έναν σημαντικό κύκλο επαφών στη Σαουδική Αραβία. Η ενέργεια και ο τουρισμός κυριάρχησαν στις διήμερες συζητήσεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει παράλληλα μηνύματα και για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμντουλαζίζ Αλ Σαούντ, εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας. Μάλιστα, συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το πρώτο εξάμηνο του 2022 προκειμένου να προωθήσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία.

Η δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού εξετάστηκε και στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Κ. Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση με έναν νέο κύκλο επαφών θέλει να στείλει μήνυμα αλλαγής σελίδας στην οικονομία, προτάσσοντας τη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Κατά τη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Future Investment Initiative, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύκλου». Μάλιστα τόνισε πως φέτος η ανάπτυξη θα υπερβεί το 6%, αναφέρθηκε στην καλή πορεία του τουρισμού και προσέθεσε ότι η Ελλάδα θα είναι νικήτρια όταν τελειώσει η πανδημία.

Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες σύσκεψη με επιχειρηματίες από τη Σαουδική Αραβία οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια συναντήθηκε και με ανώτατα στελέχη ελληνικών εταιρειών οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Βασίλειο.

Η ενεργειακή διάσταση 

Τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στο ενεργειακό «κομμάτι» αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός στη Σαουδική Αραβία. Μεταξύ άλλων μίλησε για τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και το Ισραήλ μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη και για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

«Αν η περιοχή του Κόλπου μπορεί να παράγει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε ενδιαφέρον να έρθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η οποία μπορεί να είναι transit χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να απαλλαγεί πλήρως από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη μέχρι το 2028.

Κατά την παραμονή του στο Ριάντ ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς για την πράσινη μετάβαση.

Μάλιστα εστίασε στο συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει η Ελλάδα λόγω της θέσης της, που μπορεί να την καταστήσει κόμβο περιφερειακής συνεργασίας για την πράσινη ενέργεια, αλλά και βασικό παράγοντα στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Οι γεωπολιτικές αναφορές  

Στον αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στις επαφές που είχε στο Ριάντ. Στη συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες. O κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο, με εξαιρετικά σημαίνοντα ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και πέραν αυτού. Παράλληλα καταδίκασε απερίφραστα κάθε επίθεση εναντίον της σαουδαραβικής επικράτειας.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Future Investment Initiative ο πρωθυπουργός -αναφορικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας- σημείωσε: «Είμαστε ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει γεωπολιτική απειλή». Προσέθεσε πως «στο τέλος της ημέρας νομίζω ότι θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά».
«Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα εκφοβιστούμε και δεν θα δεχτούμε να παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού. Προσέθεσε πως «έχουμε χαράξει τις γραμμές μας πολύ ξεκάθαρα και ελπίζω ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί μας για να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα που εκκρεμεί, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Με αξιωματικούς της Π.Α.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τρεις αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι εργάζονται ως σύνδεσμοι για τη μεταφορά και εγκατάσταση της συστοιχίας Patriot που έχει διαθέσει η Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία για την ενίσχυση της άμυνάς της.

Κοινά ενδιαφέροντα και πολύ καλές σχέσεις

«Δεν είναι έκπληξη που ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Έχουμε τις ίδιες γεωπολιτικές προκλήσεις. Έχουμε μια πολύ καλή δυνατή στρατηγική συμμαχία. Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι εδώ και είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή κοινών ενδιαφερόντων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο John Defterios, στο πλαίσιο του Future Investment Initiative, στο Ριάντ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων μίλησε για τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και το Ισραήλ μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη και για την προώθηση και της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

«Είμαστε ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει γεωπολιτική απειλή» δήλωσε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες βάσει των διεθνών συνθηκών και συνέχισε: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα εκφοβιστούμε και δεν θα δεχτούμε να παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και πως «έχουμε ισχυρά επιχειρήματα να κερδίσουμε για δεύτερη φορά στις εκλογές το 2023».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!