10.8 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 21:16

Πρωτοβουλία Παπανδρέου στο ΚΙΝ.ΑΛ: Εγγυητής ή υποψήφιος;

Δημόσια παρέμβαση στο νέο τοπίο που διαμόρφωσε στο Κίνημα Αλλαγής η αναγκαστική αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας το άνοιγμα κύκλου επαφών με τους έξι διεκδικητές της προεδρίας και αναζωπυρώνοντας ταυτόχρονα τις φημολογίες σχετικά με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει  την επιστροφή του στην ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι αρχίζει επαφές με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστουδουλάκη, τον Γραμματέα της ΚΟ και υποψήφιο πρόεδρο, Βασίλη Κεγκέρογλου και τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη. Μάλιστα έγινε γνωστό ότι για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ενημερωθεί (μέσω γραπτού τηλεφωνικού μηνύματος) και η πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει αποσυρθεί από την εσωκομματική κούρσα λόγω προβλημάτων υγείας. Διακηρυγμένος στόχος της σειράς επαφών είναι να αναλάβει ο κ. Παπανδρέου το ρόλο του εγγυητή για τη διαμόρφωση «κλίματος ενότητας και συναίνεσης» αλλά και τη «μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες».

Μάλιστα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή τον κ. Χριστοδουλάκη και συνομίλησαν με κύριο θέμα στην ατζέντα τη διασφάλιση της ενότητας του Κινήματος Αλλαγής. Σήμερα αναμένονται οι πρώτες επαφές του Γ. Παπανδρέου με τους υποψήφιους, είτε δια ζώσης στο γραφείο του στη Βουλή, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το ενδεχόμενο αποχωρήσεων υπέρ του Γ. Παπανδρέου

Η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου δεν έγινε πάντως εν κενώ αλλά μετά από τις αλλεπάλληλες υποψηφιότητες που ακολούθησαν την αιφνιδιαστική αποχώρηση της κυρίας Γεννηματά και εν μέσω έντονης παραφιλολογίας για το αν προτίθεται να κατέλθει ο ίδιος υποψήφιος πρόεδρος. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξαν έντονες κινητοποιήσεις από βουλευτές και μέλη του κόμματος που εμφάνιζαν ετοιμότητα να αναλάβουν δημόσια πρωτοβουλία υπέρ της υποψηφιότητας Παπανδρέου για τον προεδρικό θώκο στο Κινήματος Αλλαγής. Το γεγονός δε ότι το ζήτημα μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας δεν ξεκαθαρίστηκε ρητά στην ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου ενίσχυσε τις φήμες ότι τελικά ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα περιοριστεί στο ρόλο του εγγυητή. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιος ή κάποιοι από τους έξι διεκδικητές να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους καλώντας δημόσια τον κ. Παπανδρέου να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του στην προεδρία.

Αναβολή εκλογών και εκπροσώπηση στη Βουλή

Ανεξάρτητα από την κατάληξη της εν λόγω πρωτοβουλίας ένα ζήτημα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις του κ. Παπανδρέου με τους έξι διεκδικητές είναι το ενδεχόμενο αναβολής των προγραμματισμένων για τον Δεκέμβριο εσωκομματικών εκλογών. Το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να διχάζει το κόμμα και τους υποψήφιους και ενδεχομένως η μεσολάβηση Παπανδρέου να βοηθήσει για την εξεύρεση κοινού τόπου. Πάντως, σε περίπτωση -μικρής ή μεγάλης- αναβολής των εσωκομματικών εκλογών, θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθεί στο τραπέζι και το ενδεχόμενο ανάδειξης μεταβατικής ηγεσίας του κόμματος στη Βουλή προκειμένου να εκπροσωπηθεί το ΚΙΝΑΛ σε επίπεδο αρχηγών στις σημαντικές κοινοβουλευτικές μάχες της επόμενης περιόδου για όσο καιρό θα απουσιάζει η κυρία Γεννηματά.

Πολιτικό στίγμα Παπανδρέου με αναφορές στη «συντηρητική διακυβέρνηση»

Η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου φέρει, όμως, και σαφές ιδεολογικό στίγμα. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του αναφέρεται ρητά ότι στόχος της δημόσιας παρέμβασης του είναι η οικοδόμηση μιας ισχυρής παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέα «μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική». Η συγκεκριμένη διατύπωση είχε ως προφανή στόχο να αναδείξει αφενός τη θέση του κ. Παπανδρέου υπέρ τις σύγκρουσης του Κινήματος Αλλαγής με τις κυβερνητικές πολιτικές και να αντιπαραβληθεί αφετέρου με όσους στο ΚΙΝΑΛ ζητούν να πέσουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας.

Λοβέρδος: Να εγγυηθούν τη διαδικασία όλοι οι πρώην πρόεδροι

Η πρώτη αντίδραση στην πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου ήρθε, πάντως, από τον υποψήφιο για την προεδρία, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος κάλεσε όλους τους πρώην προέδρους του κόμματος να αναλάβουν ρόλο εγγυητή. «Όπως η πρόεδρος δήλωσε ότι εγγυάται ενότητα και θα διασφαλίσει τις διαδικασίες το ίδιο οφείλουν να κάνουν και όλοι οι πρώην πρόεδροι της παράταξης» ανέφερε σε ομιλία του «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον Κώστα Σημίτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα κάνει πίσω στη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!