16.9 C
Nicosia
Κυριακή 26 Μάιος 2024 | 6:41

Τι προβλέπει το Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Αιγύπτου

Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν στο Προεδρικό Μέγαρο Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, με το οποίο Λευκωσία και Κάιρο εκφράζουν πολιτική βούληση για διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή του έργου.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους της Κύπρου η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και εκ μέρους της Αιγύπτου ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Μοχάμεντ Σακέρ ελ Μαρκάμπι.

Σε κοινή γραπτή δήλωση, οι δύο Υπουργοί, αναφέρουν ότι τα δύο Υπουργεία, αναγνωρίζοντας ότι η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών αποτελεί σημαντική συνιστώσα των συνεχιζόμενων ισχυρών τους σχέσεων, αλλά και της μεταξύ τους στρατηγικής συνεργασίας, θεωρούν τη διασύνδεση αυτή μεγάλο βήμα προόδου ως προς τις συνέργειες, που απαιτούνται για διευκόλυνση της ενσωμάτωσης επιπρόσθετων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα αντίστοιχα τους μείγματα ηλεκτρισμού και πρωτογενούς ενέργειας.

Όπως τονίζουν κα Πηλείδου και δρ Shaker, αυτό που έχουν συμφωνήσει είναι η θέσπιση ενός γενικού πλαισίου συνεργασίας, το οποίο θα επιτρέπει τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη και την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης. «Μεταξύ άλλων», σημειώνουν, «αυτή η συνεργασία θα αφορά σε διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης αδειών και εγκρίσεων, τόσο για τη διεξαγωγή μελετών σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο όσο και για την υλοποίηση της διασύνδεσης, στις συζητήσεις και στον συντονισμό μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών και των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς των δύο χωρών, και στον συντονισμό σε σχέση με τα κατάλληλα μέτρα για διασφάλιση της ασφάλειας και της φυσικής προστασίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης». Για τον έλεγχο και παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου θα πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών ή εκπροσώπων τους.

Η κ. Πηλείδου, καλωσορίζοντας στην Κύπρο την αιγυπτιακή αποστολή, με επικεφαλής τον Υπουργό κ.Shaker El – Markabi, τόνισε πως το Μνημόνιο, πέραν της επιβεβαίωσης των ισχυρών δεσμών μεταξύ των πολιτών των δύο κρατών, σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις κοινές προσπάθειες των Κύπρου και Αιγύπτου για προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. «Κτίζοντας πάνω στη δουλειά που έγινε από τις Κυβερνήσεις μας τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά τις τριμερείς συνόδους των ηγετών μας, το μνημόνιο ενισχύει περαιτέρω τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Αιγύπτου ως ενός επιπρόσθετου στοιχείου στη διαμόρφωση του αναδυόμενου ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου. Για την Κύπρο», πρόσθεσε η Υπουργός, «η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών μας για μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία και περαιτέρω διείσδυση  των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ενώ τόσο για εμάς όσο και για την Αίγυπτο ενισχύει την ικανότητα εκπλήρωσης των δεσμεύσεών μας στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή».

Φιλόδοξο σχέδιο

Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή στη Λευκωσία του Μνημονίου Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Αιγύπτου, ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε ότι στην Αίγυπτο έχουμε πραγματικά ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για διασύνδεση με όλες τις γειτονικές χώρες, προσθέτοντας ότι «έχουμε ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιορδανία, με τη Λιβύη, με το Σουδάν και πρόκειται να δημιουργήσουμε ίσως τη μεγαλύτερη διασύνδεση στην περιοχή, μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας 3.000 μεγαβάτ».

Κληθείς να πει πόσο σημαντικό είναι για την Αίγυπτο το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ο κ. Μαρκάμπι το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα είναι «σημαντικό για να ξεκινήσουμε τη μελέτη της διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας».

Πρόσθεσε ότι όταν οι τεχνοκράτες των δύο χωρών θα αρχίσουν να συναντιούνται θα προβούν στα κατάλληλα βήματα για να εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη υπογραφεί.

Από την πλευρά της η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας, είπε ότι «προχωρούμε με όλους τους σχεδιασμούς είτε αυτοί αφορούν το φυσικό αέριο είτε αφορούν τον ηλεκτρισμό».

Σε σχέση με τον ηλεκτρισμό, η κ. Πηλείδου είπε ότι «έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες που έχουν να κάνουν με τη διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης και μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο», προσθέτοντας ότι «το σημαντικό θέμα που αφορά τις διασυνδέσεις είναι πλέον η χρηματοδότηση, η οποία θα προέλθει και από την ΕΕ μέσα από αιτήσεις που προγραμματίζονται στο Connecting Europe Facility, το σχετικό ταμείο που χρηματοδοτεί τα έργα κοινού ενδιαφέροντος και από τον ιδιωτικό τομέα».

«Με τον (Αιγύπτιο) Υπουργό έχουμε αποφασίσει να επισπεύσουμε αυτές τις προσπάθειες μέσα από επαφές με τον ιδιωτικό τομέα ούτως ώστε να δούμε πώς μπορούν να εξευρεθούν οι τρόποι να προχωρήσει το έργο πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε αρχικά σχεδιάσει γιατί είναι έργο προτεραιότητας και για εμάς και για την Αίγυπτο», πρόσθεσε.

Η κ. Πηλείδου χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Αίγυπτο «πολύ σημαντική για την Κύπρο, καθώς είναι ένα βήμα πιο μπροστά στην προσπάθεια για την ηλεκτρική διασύνδεση μαζί με άλλες χώρες».

«Η Κύπρος δυστυχώς όντας ένα μικρό νησί στην Μεσόγειο είναι από τις μόνες χώρες της περιοχής και σίγουρα η μόνη χώρα της ΕΕ που εξακολουθεί να είναι ενεργειακά απομονωμένη και είναι προτεραιότητά μας να προχωρήσει τόσο η ηλεκτρική διασύνδεση με το Ισραήλ και την Κρήτη όσο και η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο», υπογράμμισε.

Η κ. Πηλείδου είπε ότι η Αίγυπτος είναι μία χώρα η οποία προχωρά πολύ γρήγορα με την εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό της μίγμα και έχει πετύχει την παραγωγή ηλεκτρισμού σε αρκετά χαμηλές τιμές».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας, ότι ανοίγονται πολλές ευκαιρίες για συνεργασία και στον τομέα της τεχνολογίας.

Ανέφερε επίσης ότι συζήτησε χθες με τον Αιγύπτιο Υπουργό «και άλλους τομείς με τους οποίους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε, όπως είναι το πράσινο υδρογόνο» και πρόσθεσε ότι προς αυτό τον σκοπό έχουν ήδη συζητήσει «ποιες τεχνικές ομάδες μπορούν να συσταθούν, οι οποίες να δουλέψουν πολύ εντατικά ούτως ώστε να προχωρήσουν τα διάφορα έργα, τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί και συμφωνηθεί».

Σημειώνεται πως η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί μέρος του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου. Σχετικό Μνημόνιο σε τριμερές επίπεδο θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα κατά την τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κύπρος και Αίγυπτος υπογράφουν σήμερα, Σάββατο, στο Προεδρικό Μέγαρο, Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, το Μνημόνιο θα υπογράψουν εκ μέρους της Κύπρου η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και εκ μέρους της Αιγύπτου ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Μοχάμεντ Σακέρ ελ Μαρκάμπι.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί μέρος του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου. Οι βάσεις για τη Συμφωνία τέθηκαν τον Νοέμβριο του 2017 κατά την 5η Τριμερή Διακρατική Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, που έγινε στη Λευκωσία, ενώ η πολιτική δέσμευση των ηγετών για υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης επαναδιατυπώθηκε σε άλλες δύο τριμερείς συνόδους που ακολούθησαν. Υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας θα οριστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εντατικών διεργασιών που γίνονται για οριστικοποίηση του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των τριών χωρών.

Όπως αναφέρεται, στο Μνημόνιο Συναντίληψης, που θα υπογράψουν οι δύο Υπουργοί, Κύπρος και Αίγυπτος εκφράζουν την πολιτική βούληση των κυβερνήσεών τους για διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης αδειών και εγκρίσεων, ώστε να προχωρήσουν οι τεχνοοικονομικές μελέτες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου και των υποδομών που απαιτεί η επένδυση και, ακολούθως, της έγκαιρης χορήγησης των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή του έργου.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης συνάδει με τους στόχους της πολυσχιδούς Ενεργειακής Στρατηγικής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία, καθώς θα βοηθήσει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη, θα παράσχει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και θα ενισχύσει την προσπάθεια της περαιτέρω διείσδυσης ΑΠΕ και μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πυρκαγιά στην περιοχή Λινούς και Φλάσου

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν για την κατάσβεση πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε μεταξύ των κοινοτήτων Λινούς και Φλάσου το απόγευμα του Σάββατου, αναφέρει  το Τμήμα...

Κεραυνός: Θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη οικονομική πολιτική

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με τρόπο υπεύθυνο την οικονομική δραστηριότητα ενόψει των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων και εξελίξεις...

Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας μας σε θετικές

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Ratings αναβάθμισε την Παρασκευή την προοπτική της κυπριακής οικονομίας σε θετική από σταθερή, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της...

Ναι Χριστοδουλίδη στην πρόταση Μητσοτάκη για κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα

Ως Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού για κοινή ευρωπαϊκή ευρωάμυνα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα...

Βαφεάδης: Κάθε μεγάλο έργο υποδομής, απαιτεί καλή συνεργασία

Η Κυβέρνηση είναι εξαίρετος συνεργάτης ως την στιγμή που θεωρήσει ότι παραβιάζεται το δημόσιο συμφέρον, ανέφερε το Σάββατο, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,...

Χριστοδουλίδης: Το κράτος δεν εκβιάζεται διαμήνυσε στις εταιρείες για τις καθυστερήσεις σε στρατηγικά έργα

Μήνυμα προς τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση στρατηγικών έργων και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!