Η Κυβέρνηση ανησυχεί για τους κινδύνους στην οικονομία, που ενδεχομένως να προκύψουν από τις αυξήσεις στις τιμές, είπε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή θεωρείται παροδικό φαινόμενο.
Για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνονται πάντα συνετές κινήσεις, ώστε «να υπάρχει και η ευχέρεια να παρέμβουμε εκεί που μπορούμε και εκεί που πρέπει». Παράλληλα, σημείωσε, ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε αυτά τα πράγματα.
Σε δηλώσεις του μετά την παραλαβή της ετήσιας έκθεσης του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και ερωτηθείς κατά πόσο ανησυχεί για τις επιπτώσεις αυτών των αυξήσεων των τιμών στην οικονομία, ανέφερε ότι «φυσικά μας ανησυχεί και υπάρχουν πάντα οι επιπτώσεις από τον πληθωρισμό». Ωστόσο, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμα ξεφύγει σε επίπεδα που ήταν στο παρελθόν και θεωρείται ακόμα παροδικός.
Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και προεκτάσεις, οι οποίες να μην συζητούνται αυτή τη στιγμή, όπως η ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων για ανάσχεση του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην αγορά ή στο δημόσιο χρέος, με την Κύπρο να έχει αρκετά υψηλό δημόσιο χρέος.
«Είναι για να προλάβουμε αυτούς τους κινδύνους που χρειάζεται να έχουμε μια πολιτική που να οδηγεί στη μείωση του δημοσίου χρέους γιατί δεν ξέρεις πώς θα είναι αύριο τα πράγματα», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η οικονομία εξελίσσεται, αλλάζει μέρα με τη μέρα και δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτε ως δεδομένο. Ανέφερε επίσης ότι την αύξηση στις τιμές τις ενέργειας δεν την είχε προβλέψει κανένας, ούτε οι μεγάλες χώρες.
Ερωτηθείς για την ενεργειακή κρίση, το πακέτο εισηγήσεων από την Κομισιόν για αναχαίτιση της ακρίβειας και κατά πόσο η Κυβέρνηση σχεδιάζει κάποια στοχευμένα μέτρα, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ήδη επιδοτήσει τον ηλεκτρισμό μέσω της ΑΗΚ για τέσσερις μήνες από τον Νοέμβριο και μετά και πριν κατά τη διάρκεια του COVID. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε, είπε ότι δικαιούστε να κάνετε αυτό το πράγμα, ενώ οι πλείστες χώρες δεν το έχουν ακόμα πράξει. Η Κύπρος πρόσθεσε έχει επιδοτήσει την τιμή μέσω ενός δημόσιου οργανισμού, ο οποίος έχει κοινωνικό μέρισμα και όχι μέσω του πάγιου ταμείου. Πρόσθεσε ότι η αρμόδια Υπουργός μπορεί να εξηγήσει τον σχεδιασμό για περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων ομάδων μέσω μιας διαφορετικής τιμολόγησης.
Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα ύστερα από τις εισηγήσεις της Κομισιόν για οικονομική στήριξη στους καταναλωτές, αναστολή λογαριασμών και μείωση φορολογιών, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η Κύπρος επέλεξε μια διαφορετική οδό, που είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των αποθεμάτων της ΑΗΚ, κάτι το οποίο είναι ενδεχομένως πιο αποτελεσματικό από τις οδούς που ακολουθούν άλλες χώρες.
Ερωτηθείς για την αναμενόμενη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά λόγω ελλείψεων σε πρώτες ύλες, όπως ζωοτροφές και σιτηρά και κατά πόσο αυτό ανησυχεί το Υπουργείο, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι μετά την πανδημία υπάρχει μια διαφορετική περίοδος οικονομικής ανάπτυξης. Ο πληθωρισμός, όπως είπε, και οι τάσεις οι οποίες διαμορφώνονται είναι κάτι που ανησυχεί όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς.
Η κύρια σχολή σκέψης, ανέφερε, λέει ότι είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, το οποίο έχει δημιουργηθεί εν μέρει λόγω κάποιων καιρικών συνθηκών, ένα άλλο μέρος του οφείλεται στο ότι υπήρξε διακοπή των προμηθειών λόγω της πανδημίας η οποία δεν έχει ακόμα ομαλοποιηθεί εντελώς και στην ενέργεια οι αυξήσεις είναι λόγω της μείωσης της ροής φυσικού αερίου από κάποιους προορισμούς όπως η Ρωσία. Έδωσε επίσης το παράδειγμα του Καναδά που μείωσε την παραγωγή σιτηρών κατά 40% φέτος λόγω καιρικών συνθηκών. Ανέφερε ότι η κρίση αυτή με τις τιμές των σιτηρών δεν είναι κάτι νέο, αφού παρόμοια κρίση υπήρξε το 2008 και το 2011. Είναι κάτι το οποίος, όπως είπε, σίγουρα δημιουργεί αναστάτωση αλλά οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, ενώ το Υπουργείο Γεωργίας, όπως είπε, μελετά κάποια μέτρα για βοήθεια των γεωργοκτηνοτρόφων.
Υπενθύμισε ότι περάσαμε μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού και είπε ότι κάποτε θα ερχόταν και πληθωρισμός και ότι η κρίση του COVID επηρέασε μαζί με άλλες συγκυρίες αυτό το θέμα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι φαίνεται να είναι ένα παροδικό φαινόμενο ειδικότερα όσον αφορά την ενέργεια και τα γεωργικά προϊόντα. Ωστόσο όπως είπε, είναι ένα φαινόμενο το οποίο απασχολεί και την Κύπρο, άλλες ΕΕ, τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην πράσινη ανάπτυξη και στην πράσινη φορολογία, σημειώνοντας ότι αυτό θα αυξήσει τις τιμές των καυσίμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Δεν είναι εύκολη η πράσινη μετάβαση θα έχει κόστος και σε καταναλωτές και είναι για αυτό που πρέπει ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός να είναι όσο πιο προσεκτικός γίνεται», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι είναι μεγάλο το θέμα, συζητείται και σε επίπεδο ΕΕ και η Κύπρος συμμετέχει ενεργά. Βραχυπρόθεσμα, συμπλήρωσε θα δουν το θέμα των υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων και των συνθηκών της αγορά με το Υπουργείο Γεωργίας, ωστόσο, ανέφερε ο πληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί εθνικά κάποιος να ελέγξει.