9.8 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 | 23:52

ΠτΔ: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει αμέριστη στήριξη στη ναυτιλία

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει την αμέριστη στήριξη της στη ναυτιλία και μέσα από την εθνική στρατηγική, η οποία προάγει την εξωστρέφεια, θα συνεχίζει να εδραιώνει περαιτέρω τις συνέργειες ανάμεσα στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας και τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με πρόθεση να αφουγκραζόμαστε άμεσα και να ανταποκρινόμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες του τομέα.

Αυτό διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην Παρουσίαση της Μακροχρόνιας Στρατηγικής για την Κυπριακή Ναυτιλία το λεγόμενο “SEA Change 2030”, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, σημειώνοντας πως δεν έχει καμία αμφιβολία πως μέσα από τις ισχυρές αυτές συνέργειες και την εποικοδομητική συνεργασία που έχει ήδη καλλιεργηθεί και εμπεδωθεί «θα επιτύχουμε την αποτελεσματική προώθηση των φιλόδοξων, αλλά υλοποιήσιμων δράσεων που έχουμε θέσει».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε αρχικά ότι ως ως επιστέγασμα της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης της ναυτιλιακής διοίκησης, ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον διεθνή ανταγωνισμό και στις σχετικές προκλήσεις, προ τριετίας λήφθηκε η απόφαση δημιουργίας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Όπως είπε, η απόφαση αυτή αποδίδει καρπούς, καθώς ο κυπριακός στόλος, ο οποίος βρίσκεται στην 11η θέση παγκόσμια και στην 3η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ξεπεράσει, για πρώτη φορά από την ένταξη μας στην ΕΕ, τα 25 εκατομμύρια σε ολική χωρητικότητα.

Επίσης, είπε, η Κύπρος αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, ενώ καταγράφεται αυξητική τάση στην εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι ναυτιλιακές εταιρείες που εντάσσονται στο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία. Από 97 εγγεγραμμένες εταιρείες το 2012, οι εταιρείες αυξήθηκαν σε 173 το 2017, αριθμώντας σήμερα, στα τρία χρόνια λειτουργίας του Υφυπουργείου, τις 275.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ο Πρόεδρος, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός εταιρειών που προσφέρουν παρεμφερείς και υποστηρικτικές υπηρεσίες στη ναυτιλία, ενώ επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έλευση νέων εταιρειών.

Όσον αφορά την απασχόληση στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην Κύπρο απασχολούνται σήμερα στην ξηρά πέραν των εννέα χιλιάδων ατόμων, ενώ οι ναυτικοί που εργοδοτούνται στα υπό κυπριακής σημαίας πλοία ανέρχονται στις 55 χιλιάδες. Ταυτόχρονα, συνέχισε, η προσέλκυση νέων εργαζομένων στα ναυτιλιακά και ναυτικά επαγγέλματα παρουσιάζει σημαντικότατη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως οι Κύπριοι σπουδαστές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Κύπρου και Ελλάδας διπλασιάστηκαν την τελευταία οκταετία, από 128 το 2012 στους 269 κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο, με την Κυβέρνηση να στηρίζει τις ναυτικές σπουδές με υποτροφίες και χορηγίες εκπαίδευσης ύψους 300 χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Τα πιο πάνω, όπως είπε, καταδεικνύουν την ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές που ακολουθούμε για διατήρηση και ενίσχυση των οικονομικών μας κινήτρων, καθώς και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όσους εμπλέκονται στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ιδιαίτερα στις πλοιοκτήτριες και πλοιοδιαχειρίστριες εταιρείες που επιλέγουν την Κύπρο ως βάση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Αναφερόμενος στα θέματα της πανδημίας, είπε πως παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε, η ναυτιλία αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν από τους κύριους στυλοβάτες της κυπριακής οικονομίας, καθώς η συνεισφορά του τομέα κυμάνθηκε στο 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με τα προηγούμενα έτη, δηλαδή προ της πανδημίας.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνησης προς τους εταίρους στη ναυτιλία, μέσω της άμεσης ανταπόκρισης σε σχέση με το ανθρωπιστικό θέμα της αλλαγής πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό πέραν των 25 χιλιάδων ναυτικών, από τους κυπριακούς λιμένες.

Ο Πρόεδρος σημείωσε πως η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή εθνικό πρόγραμμα για εμβολιαστική κάλυψη 40 χιλιάδων ναυτικών που εργοδοτούνται σε πλοία υπό κυπριακή σημαία ή σε πλοία που η διαχείριση τους γίνεται από την Κύπρο.

«Οι πιο πάνω θετικές επιδόσεις δεν πρέπει να μας οδηγούν σε εφησυχασμό, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά  ότι ο τομέας της ναυτιλίας λειτουργεί σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον», είπε και πρόσθεσε πως είναι για αυτό που απαιτείται καινοτόμος στρατηγικός σχεδιασμός που με τη σειρά του θα υποστηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα και τη συνεχή προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε η κυπριακή ναυτιλία να καταστεί ακόμη πιο ευέλικτη, ανταγωνιστική και σύγχρονη, ούτως ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αναφυόμενες προκλήσεις, αλλά και να εκμεταλλεύεται τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται για ενίσχυση της παρουσίας της στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή.

Σημείωσε πως αυτές είναι οι επιδιώξεις του στρατηγικού οράματος του “SEA Change 2030”, το οποίο εδράζεται στους πυλώνες της Αειφορίας, της Εξωστρέφειας και της Προσαρμοστικότητας, με συνολικά 35 στοχευμένες δράσεις.

Οι πλείστες δράσεις, συνέχισε, ευθυγραμμίζονται με το νέο μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα τις στοχεύσεις που αφορούν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό και αναμένεται να εμβολιάσουν την υπό διαμόρφωση Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου “Όραμα 2035”.

Επίσης, είπε πως η όλη στρατηγική έχει καταρτιστεί ύστερα από διαβουλεύσεις του Υφυπουργείου Ναυτιλίας με τη διεθνή και εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία και την κοινωνία των πολιτών έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει αυτό που οι σύγχρονες ανάγκες της ναυτιλίας υπαγορεύουν και επιτάσσουν. Σημείωσε, πως η εν λόγω στρατηγική δεν θα είναι στατική, αλλά μέσω συστηματικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα αναθεωρείται και θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Καταλήγοντας, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και ιδιαίτερη εκτίμηση στην Κυπριακή Ναυτιλιακή Βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, για τη διαχρονική στήριξη και εμπιστοσύνη που τα μέλη τους επιδεικνύουν στη Κυπριακή Ναυτιλία, όπως καταδεικνύεται και από τη θετική συμβολή τους στην κατάρτιση της νέα εθνικής στρατηγικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!