Ανατροπές στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας φέρνει η παραίτηση του καγκελάριου, ο οποίος ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για σοβαρότατη περίπτωση διαφθοράς.
Η αποκάλυψη για την υποτιθέμενη εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς σφράγισε την πτώση του 35χρονου πολιτικού, με τη δεύτερη θητεία του στην καγκελαρία να τερματίζεται -όπως και η πρώτη- απότομα.
Τα περιθώρια για τον Σεμπάστιαν Κουρτς στένεψαν αυτή την εβδομάδα υπερβολικά πολύ. Παρ΄ότι ο ίδιος έδειχνε να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις αιτιάσεις της δικαιοσύνης αρνούμενος κάθε κατηγορία, η διάσταση της υπόθεσης είναι χωρίς προηγούμενο. Κι αυτό γιατί στο στόχαστρο της δικαιοσύνης δεν βρίσκεται μόνο ο ίδιος, αλλά και το στενό του περιβάλλον: ο σύμβουλος ΜΜΕ, ο επικεφαλής στρατηγικής και ένας εκπρόσωπος Τύπου.
Την περασμένη Τετάρτη μάλιστα, οι διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στην καγκελαρία, τα κεντρικά του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος ÖVP και τα γραφεία ενός μέσου ενημέρωσης και κατάσχεσαν σκληρούς δίσκους, διακομιστές, κινητά και υπολογιστές.
Έστηνε δημοσκοπήσεις;
Φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Die Presse» κατηγορούσε τον -πρώην πλέον καγκελάριο- Κουρτς για «διαφθορά και εκβιασμό», καθώς φέρεται -μαζί με στενούς συνεργάτες του-να έστησε δημοσκοπήσεις το 2016 προκειμένου να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ και να εκλεγεί τότε στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος.
Το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ανέθεσε το 2016 σε εταιρεία δημοσκοπήσεων έρευνες που «ωραιοποιούσαν» το αρχηγικό προφίλ του Κουρτς στον αγώνα για τη διαδοχή του τότε προέδρου του κόμματος, Ράινχολντ Μιτελρένερ, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του 2017.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, ο Κουρτς σε συνεργασία με τους στενούς συνεργάτες στον τομέα της επικοινωνίας Γιοχάνες Φρίτσμαν και Γκέραλντ Φλάισμαν, κατέβαλαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για διαφημιστική εκστρατεία, η οποία περιελάμβανε και κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης του ομίλου «Österreich», τον Απρίλιο του 2016.
Οι εκδότες πάντως του ομίλου αρνήθηκαν οποιαδήποτε παράβαση και είπαν ότι οι υποψίες των αρχών φαίνεται να έχουν τις ρίζες τους σε «σοβαρές παρεξηγήσεις».
Τα στοιχεία αυτά εντοπίστηκαν σε έγγραφο στρατηγικής του κόμματος, υπό τον τίτλο «Project Ballhausplatz»». «Πρόκειται για ένα έγγραφο των συμβούλων του Κουρτς εκείνη την εποχή, που ο καγκελάριος οργάνωνε την αναρρίχησή του στην ηγεσία του κόμματος. Στο έγγραφο στρατηγικής, για παράδειγμα, υπάρχει η εξής φράση: «Επιτροπή για τις έρευνες: Όλα είναι καλύτερα με τον ΣΚ (Σεμπάστιαν Κούρτς. Παραγγείλετε διαφημίσεις» αποκάλυψε η Die Presse και πρόσθεσε:
«Οσον αφορά το περιεχόμενο, οι έρευνες της κοινής γνώμης λέγεται ότι ανατέθηκαν σε πρώτη φάση μέχρι την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς ως προέδρου του κόμματος. Έπρεπε να δείξουν πόσο άσχημα θα πήγαινε το Λαϊκό Κόμμα υπό τον πρόεδρο Μιτελρένερ εκείνη τη στιγμή και να φαίνεται πόσο καλύτερες θα ήταν οι προοπτικές με τον Κουρτς στην ηγεσία».
Ο Κουρτς φέρεται να αξιοποίησε την προβολή που έγινε στο πρόσωπό του και κατόρθωσε να εκλεγεί πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος το 2017 και, στη συνέχεια, καγκελάριος της Αυστρίας.
Όπως και με τις άλλες πρόσφατες έρευνες στον κύκλο του Κουρτς, οι εισαγγελείς βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στις ανταλλαγές μηνυμάτων που ανακαλύφθηκαν στο τηλέφωνο του Τόμας Σμιντ, εμπιστευτικού του Κουρτς, ο οποίος τότε υπηρετούσε ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών.