Υπουργικό κλιμάκιο των ΗΠΑ, υπό τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, θα βρίσκεται την Παρασκευή στη μεξικανική πρωτεύουσα για συνομιλίες υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, επικεντρωμένες σε ζητήματα ασφαλείας, επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.
Την επίσκεψη είχε αναγγείλει την περασμένη Τετάρτη ο Μεξικανός ΥΠΕΞ Μαρσέλο Εμπράρδ. Ο Αμερικανός Yπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο Αμερικανός Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Μέρικ Γκάρλαντ, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν θα συνοδεύσουν τον κ. Μπλίνκεν στον πρώτο διάλογο υψηλού επιπέδου για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
Κατά το κείμενο, οι επαφές θα “χτίσουν πάνω στις συνομιλίες προηγούμενων μηνών για την προστασία των λαών μας, την πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος και την καταδίωξη δικτύων εγκληματιών”, καθώς και την υπεράσπιση “των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου”. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του ιδίου και του Αμερικανού ομολόγου του, καθώς “δεν συνδέεται με αυτό της ασφάλειας”.
Ωστόσο, οι συνομιλίες γίνονται ενώ καταγράφονται μεγάλες μεταναστευτικές ροές στις δύο χώρες, που μοιράζονται σύνορα συνολικού μήκους 3.155 χιλιομέτρων.
Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από την Αϊτή συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, έστησαν πρόχειρο καταυλισμό, προτού τον εγκαταλείψουν ή απομακρυνθούν διά της βίας.
Ορισμένοι μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην πατρίδα τους από τις ΗΠΑ, άλλοι αναμένουν την επεξεργασία των αιτήσεων που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές για να τους χορηγήσουν άσυλο ή έχουν διασκορπιστεί στο Μεξικό ή άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. ΗΠΑ και Μεξικό διατηρούν ευρεία σχέση.
Η Ουάσινγκτον παραμένει ο βασικός προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού του νότιου γείτονά της και παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα καρτέλ των ναρκωτικών.
Πάνω από 300.000 άνθρωποι, κατά κυβερνητικές πηγές, έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν ο τότε Πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) κήρυττε τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας για πρώτη φορά τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να παταχθούν τα καρτέλ.
Ειδικοί θεωρούν ότι η εμπλοκή του στρατού οδήγησε σε κατακερματισμό των συμμοριών και τον σχηματισμό μικρότερων, πολύ πιο βίαιων και αδίστακτων.