Τη θέση ότι οι εξαγγελίες της Τουρκίας δεν μετουσιώνονται δυστυχώς σε παύση των παράνομων ενεργειών εκ μέρους της, εξέφρασε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στην Αθήνα.
«Οι παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της Άγκυρας τις τελευταίες μέρες, τόσο στα ανοικτά της Κρήτης, όσο και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από πλευράς Τουρκίας δεν μετουσιώνονται δυστυχώς σε πράξεις», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία ακολουθεί ένα μοντέλο εξωτερικής πολιτικής που εδράζεται «σε μια αναθεωρητική, νεο-οθωμανική προσέγγιση, βασισμένη κατά κύριο λόγο στη στρατιωτική ισχύ της χώρας».
Υπογραμμίζοντας τη σημασία του στενού συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού ενισχύει την προσπάθεια μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, τον ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη, στις 27 Σεπτεμβρίου.
«Δυστυχώς είχαμε υπαναχώρηση από τουρκικής πλευράς από τα συμφωνηθέντα», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες, η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί εφικτή την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών και την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος.
Αναφορικά με τα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία μετέχουν Ελλάδα και Κύπρος, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αυτά αποδίδουν απτά αποτελέσματα, ενώ εξήγγειλε ότι το προσεχές διάστημα «θα προκύψουν νέες σημαντικές συναντήσεις και σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και με τη συμμετοχή κρατών- μελών της ΕΕ».
Σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν στο δρόμο του απόλυτου σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, σε συνεργασία με τα ομονοούντα κράτη της περιοχής, καθώς και με τους εταίρους στην ΕΕ, έτσι ώστε να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.
Αναφερόμενος στη σύναψη της ελληνογαλλικής συμφωνίας, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη συμφωνία ως εξαιρετικά σημαντική γιατί συμβάλλει τόσο στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, όσο και στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου, προσηλωμένη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», μια λύση, όπως είπε «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα καταδικάζει «τις παράνομες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχής γενομένης από την εισβολή και βεβαίως τη συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου μέρους της επικράτειας της».
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η χώρα καταδικάζει και «τις παράνομες εξαγγελίες για το καθεστώς των Βαρωσίων, την αναγγελία διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων εντός κυπριακών χωρικών υδάτων και τις χθεσινές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ».
«Θα ήθελα να είμαι σαφής αναφορικά με πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για την διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Για το θέμα αυτό υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», πρόσθεσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του τον ενημέρωσε για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «ενισχύει την ευρωπαϊκή άμυνα» και «συνεισφέρει θετικά στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Μεσόγειο».
Επιπλέον, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Χριστοδουλίδη και για την επικείμενη έναρξη του 63ου γύρου διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στην επιστολή του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έστειλε μήνυμα στην τουρκική πλευρά ότι είναι απαράδεκτο η Τουρκία «με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις [να] προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα».
«Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στην Μεσόγειο. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά αυτά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή», ανέφερε ο ίδιος.
«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες. Θα προστατεύσει την κυριαρχία της, θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», κατέληξε ο κ. Δένδιας.