Η πρώην υπάλληλος του Facebook η οποία είναι υπεύθυνη για μια σειρά διαρροών αποκάλυψε την ταυτότητά της.
Η 37χρονη Φράνσις Χάουγκεν, η οποία εργαζόταν ως product manager στην ομάδα παραπληροφόρησης στο Facebook, έδωσε συνέντευξη την Κυριακή στο CBS.
Η καταγγέλλουσα κατηγόρησε το Facebook ότι βάζει το «κέρδος πάνω από την ασφάλεια», καθώς προέκυψε ότι είχε καταγγείλει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η εταιρεία παραπλανούσε τους επενδυτές.
Όπως είπε, ενήργησε για να βοηθήσει να αλλάξει ο γίγαντας των social media και όχι να προκαλέσει το θυμό απέναντί του. Το Facebook από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι διαρροές ήταν παραπλανητικές και αποσιωπούσαν τη θετική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία.
Σύγκρουση του κοινού καλού και των συμφερόντων του Facebook
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα 60 Minutes, η Φράνσις Χάουγκεν, αποκάλυψε την ταυτότητά της γνωστοποιώντας ότι ήταν εκείνη που διέρρευσε μια σειρά από εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας στη Wall Street Journal. Οι αποκαλύψεις της έχουν οδηγήσει την εταιρεία στη βαθύτερη κρίση της μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.
Στη συνέντευξη, η Χάουγκεν είπε ότι είχε φύγει από το Facebook νωρίτερα φέτος, αφού είχε εξοργιστεί με την εταιρεία. Πριν φύγει, αντέγραψε μια σειρά εσωτερικών σημειώσεων και εγγράφων.
Σύμφωνα με τη Χάουγκεν, το Facebook είπε ψέματα στο κοινό, υπερβάλλοντας για την πρόοδο που είχε σημειώσει στην αντιμετώπιση του μίσους, της βίας και της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα του, παρουσιάζοντας «δεκάδες χιλιάδες» σελίδες εγγράφων ως αποδεικτικά στοιχεία.
«Υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό και τι ήταν καλό για το Facebook», δήλωσε η Χάουγκεν. «Και το Facebook, ξανά και ξανά, επέλεξε να χρησιμοποιεί τον καλύτερο τρόπο για τα δικά του συμφέροντα, όπως να κερδίσει περισσότερα χρήματα», συνέχισε.
Η εισβολή στο Καπιτώλιο
Μεταξύ άλλων, είπε επίσης ότι το Facebook διέλυσε πρόωρα την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για την προστασία της δημοκρατικής διαδικασίας και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρηση, μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2020, οι οποίες συνέβαλαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. «Δεν πιστεύω ότι είναι πρόθυμοι να επενδύσουν πραγματικά ό, τι πρέπει να επενδυθεί για να μην είναι επικίνδυνο το Facebook», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι το Facebook βρέθηκε στο στόχαστρο φέτος για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο Καπιτώλιο με την κριτική να αναφέρει ότι επέτρεψε στους δράστες της να πυροδοτήσουν αναταραχές, να διαδώσουν συνωμοτικό περιεχόμενο και να οργανώσουν την εισβολή στο κυβερνητικό κτίριο.
Σύμφωνα με το 60 Minutes, οι δικηγόροι της Χάουγκεν τον περασμένο μήνα υπέβαλαν «τουλάχιστον οκτώ καταγγελίες» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αυτές αντιπαραβάλλουν την εσωτερική έρευνα της εταιρείας με τους δημόσιους ισχυρισμούς της-συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, του ισχυρισμού του διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζάκερμπεργκ ότι το Facebook αφαιρεί περιεχόμενο που οδηγεί σε πραγματικό κακό.
Οι δικηγόροι της Χάουγκαν ανέφεραν ότι κατηγόρησαν επίσης την εταιρεία για ανακριβή πληροφόρηση που επηρέασε τους επενδυτές.
Τι λέει η εταιρεία
«Επιμένουμε στις δημόσιες δηλώσεις μας και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχουν οι ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τη δουλειά μας», δήλωσε η director of policy communications του Facebook Λένα Πιτς. «Η προστασία της κοινότητάς μας είναι πιο σημαντική από τη μεγιστοποίηση των κερδών μας», πρόσθεσε. «Το να πούμε ότι κλείνουμε το μάτι στα σχόλια αγνοεί αυτές τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των 40.000 ατόμων που εργάζονται για την ασφάλεια και τη σιγουριά στο Facebook και την επένδυσή μας ύψους 13 δισ. Δολαρίων από το 2016», είπε.
Οι διαρροές στη WSJ και η κατάθεση στη Γερουσία
Σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn, η Χάουγκεν εργάστηκε στο Facebook με έδρα το Menlo Park από το 2019. Έφυγε από την εταιρεία τον Μάιο. Έχει επίσης εργαστεί ως product manager για το Pinterest, το Yelp και την Google. Όπως είπε, παραιτήθηκε από το Facebook τον Απρίλιο και έμεινε άλλο ένα μήνα για να ολοκληρώσει κάποια projects. Το διάστημα εκείνι κοσκόνιζε επίσης το εσωτερικό κοινωνικό δίκτυο της εταιρείας, που ονομάζεται Facebook Workplace, για περιπτώσεις όπου πίστευε ότι η εταιρεία απέτυχε να είναι υπεύθυνη για την ευημερία των χρηστών.
Όπως είπε, έμεινε άναυδη με όσα βρήκε στην εταιρεία. Στη σειρά δημοσιευμάτων της WSJ, που βασίζεται εν μέρει στα έγγραφα που συγκέντρωσε καθώς και σε συνεντεύξεις με νυν και πρώην υπαλλήλους, περιγράφει πώς οι κανόνες της εταιρείας ευνοούν τις ελίτ, πώς οι αλγόριθμοί του ενισχύουν τη διχόνοια και πώς τα καρτέλ ναρκωτικών και οι διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ανοιχτά.
Μάλιστα ένα άρθρο σχετικά με τις επιπτώσεις του Instagram στην ψυχική υγεία των εφήβων κοριτσιών ήταν το έναυσμα για μια ακρόαση της υποεπιτροπής της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα, στην οποία οι νομοθέτες περιέγραψαν τις αποκαλύψεις ως «βόμβα». Ως αποτέλεσμα, η Χάουγκεν θα καταθέσει ενώπιον μιας υποεπιτροπής της Γερουσίας την Τρίτη σε μια ακρόαση με τίτλο «Προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο».
Οι αποκαλύψεις περιελάμβαναν έγγραφα που έδειχναν ότι διασημότητες, πολιτικοί και χρήστες του Facebook με υψηλό προφίλ αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από την εταιρεία. Οι διαρροές αποκάλυψαν ότι οι πολιτικές εποπτείας εφαρμόστηκαν διαφορετικά ή καθόλου σε τέτοιους λογαριασμούς – ένα σύστημα γνωστό ως XCheck (διασταύρωση).
Άλλα δημοσιεύματα τόνισαν τις προσπάθειες της εταιρείας να προσελκύσει νέους χρήστες στην πλατφόρμα εν μέσω ανταγωνισμού από το Snapchat και το TikTok, υποδεικνύοντας ότι το Facebook είχε «θάψει» την έρευνα που έδειξε ότι οι υπηρεσίες του θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για την ψυχική υγεία των εφήβων χρηστών, ιδιαίτερα των κοριτσιών.