Για την «ακλόνητη» στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία συνολική, δίκαιη και με διάρκεια λύση του Κυπριακού, που θα πρέπει να βασίζεται «στις υπάρχουσες παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», διαβεβαίωσε η Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Γουέντι Μόρτον τη νύχτα της Κυριακής.
Απευθύνοντας χαιρετισμό στην ετήσια εκδήλωση της οργάνωσης Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου στο περιθώριο του συνεδρίου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ, η κ. Μόρτον συμπλήρωσε: «Δεν υποστηρίζουμε μια συνομοσπονδία».
Συνέχισε λέγοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει πως οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών είναι «αρκετά ευρείες και αρκετά ευέλικτες» ώστε να ικανοποιούν το κοινό συμφέρον της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας.
«Κρίνουμε ότι μια λύση βασισμένη σε μία αποκεντρωμένη ομοσπονδία προσφέρει μία δυνητική οδό για αμφότερες τις κοινότητες να έχουν τον έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερο των δικών τους υποθέσεων εντός ενός κράτους», είπε η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονία.
Πρόσθεσε πως το Λονδίνο παραμένει δεσμευμένο στη στήριξη των προσπαθειών του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης.
Αναφερόμενη στις εξελίξεις στα Βαρώσια, η κ. Μόρτον είπε πως το ΗΒ έχει καταστήσει σαφές στα μέρη ότι θα πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να πλήξει τις προοπτικές λύσης, κάτι που ισχύει και για το πεδίο των υδρογονανθράκων.
Υπενθύμισε πως το ΗΒ εξέδωσε Εθνική Δήλωση εκφράζοντας ανησυχία για τις εξαγγελίες περί Βαρωσίων που έγιναν κατά την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα τον Ιούλιο και ότι στήριξε σθεναρά την καταδικαστική προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συμπλήρωσε πως το Λονδίνο είναι ξεκάθαρο ως προς τη συνεχιζόμενη στήριξη των ψηφισμάτων 550 και 789 για τα Βαρώσια.
Η Υπουργός Ευρώπης τόνισε επίσης τη σημασία μιας επανένωσης της Κύπρου ως προς την οικονομία και την ασφάλεια.
Εξήρε επίσης τις «ιστορικές σχέσεις» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εκπαίδευση, την άμυνα και τον πολιτισμό.
Στο δικό του χαιρετισμό ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέας Κακουρής σημείωσε αρχικά την «πιο αδιάλλακτη και επιθετική πολιτική και ρητορική» από την τουρκική πλευρά, με την αξίωση περί δύο κρατών και αναγνώρισης της «κυριαρχική ισότητας».
«Με αυτή τη θέση δε θα μπορέσουμε να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Κύπριος διπλωμάτης, λέγοντας ότι αυτή η προκλητική στάση δεν προσφέρει πολλή ελπίδα.
Αφού τόνισε ότι το πλαίσιο της λύσης είναι καλά γνωστό και συνίσταται σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και μία κυριαρχία, τόνισε απευθυνόμενος προς την κ. Μόρτον ότι τώρα που αυτό το πλαίσιο αμφισβητείται «η σαφήνεια του μηνύματος από τη διεθνή κοινότητα προς την Τουρκία, ιδίως από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ακόμα πιο σημαντική». Όπως συμπλήρωσε, αυτό που πρέπει να ακούσει η Τουρκία είναι πως η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου είναι απαράδεκτη και πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.
Η Κοινοβουλευτική Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου Τερέζα Βίλιερς είπε ότι ως πρώην αποικιοκρατική δύναμη το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «ηθική υποχρέωση» να παράσχει την πιο δυνατή στήριξη στις προσπάθειες των Κυπρίων για λύση.
Χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το ότι η διαίρεση του νησιού συνεχίζεται, «τραγωδία» το συνεχόμενο δράμα των προσφύγων και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να καταδικάζει την παράνομη εισβολή τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ και να ζητά την κατάργηση των εγγυήσεων. «Δεν μπορεί να υπάρξει παρέκκλιση από τη θέση που δηλώνεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ότι η Κύπρος θα παραμείνει ως μία χώρα», κατέληξε η φιλοκύπρια Βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών.
Την εκδήλωση συντόνισε η Άντρι Κρις εκ μέρους των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου.