Ο μεγαλύτερος αριθμός όσων έχουν αποδεχτεί το πρόγραμμα προέρχεται από τις κεντρικές υπηρεσίες και αφορά εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.
Από τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, όσοι βρίσκονται 1 – 2,5 χρόνια προ της συνταξιοδότησης, επέλεξαν την τριετή άδεια μετ’ αποδχών που προσφέρει η τράπεζα.
Στόχος αποτελεί η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της, με προσανατολισμό την ψηφιακή μετάβαση της Τράπεζας και τον εμπλουτισμό της με νέο «αίμα» και νέες δεξιότητες. Σημειώνεται πως η τράπεζα προχωρεί ήδη σε προσλήψεις στελεχών, έχοντας στον σχεδιασμό της, κατά τις πληροφορίες, μία περίμετρο τουλάχιστον 200 νέων προσλήψεων, με έμφαση στους τομείς digital και IT.
Αυτή αναμένεται να είναι και η νέα τάση για τις τράπεζες συνολικά, καθώς στην πλειοψηφία τους, τα δίκτυα καταστημάτων που μπορούν να κλείσουν και το προσωπικό που μπορεί να αποχωρήσει με προγράμματα εθελουσίας, έχουν φτάσει σε σημείο κορεσμού. Ενδεικτικά στην Alpha Bank, το δίκτυο έχει περιοριστεί στα 302 καταστήματα. Παράλληλα, η Τράπεζα που διαθέτει στην Ελλάδα προσωπικό 6.250 εργαζομένων, με το τρέχον πρόγραμμα εθελουσίας θα είναι η πρώτη που θα μειώσει το προσωπικό της κάτω των 6.000 εργαζομένων.
Το ανώτατο όριο αποζημίωσης για την άμεση αποχώρηση που προβλέπει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank τοποθετείται στις 150.000 ευρώ, ενώ προσαυξάνεται για τους εργαζόμενους άνω των 56 ετών που εργάζονται σε συγκεκριμένες κεντρικές διευθύνσεις και κατέχουν ανώτερες διοικητικές θέσεις.
To προσωπικό της Alpha Bank που θα αποχωρήσει διατηρεί το σύνολο των ευνοϊκών ρυθμίσεων και όρων σε δάνεια και κάρτες, μέχρι την ημερομηνία εξόφλησής τους, υπό την προϋπόθεση πως εξυπηρετούνται κανονικά.