Με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και εξασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες άδειες, ο Δήμος Λάρνακας προχωρεί στην κατασκευή Πράσινου Σημείου, αφού αυτό που λειτουργεί τώρα στη περιοχή Μακένζη είναι προσωρινό.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Ανδρούλα Ανδρονίκου-Νικολάου, Ανώτερη Υγειονομικός Επιθεωρητής Α` του Δήμου Λάρνακας «το Προσωρινό Πράσινο Σημείο του Δήμου, που βρίσκεται στην περιοχή Μακένζη ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016 σε προσωρινή βάση. Ωστόσο, όταν ο Δήμος Λάρνακας αντιλήφθηκε ότι το Σημείο αξιοποιήθηκε από τους δημότες, οι οποίοι μπορούσαν πλέον να μεταφέρουν τα ογκώδη αντικείμενα και άλλα έπιπλα του σπιτιού τους σε συγκεκριμένο χώρο, άρχισε την ετοιμασία αρχιτεκτονικών σχεδίων, τα οποία θα υποβληθούν σύντομα, ώστε να κατασκευαστεί Πράσινο Σημείο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές».
Πρόσθεσε ότι «οι πολίτες μπορούν να μεταφέρουν σε καθημερινή βάση εκτός Δευτέρας και τα Σαββατοκύριακα, τα ογκώδη αντικείμενα τους όπως έπιπλα, χαλιά, οικιακές συσκευές, γυαλί, πλαστικά και άλλα, τα οποία ο υπεύθυνος του Πράσινου Σημείου θα τους καθοδηγήσει που πρέπει να τα τοποθετήσουν. Επίσης, σε περίπτωση, που ένας πολίτες δεν μπορεί να μεταφέρει με το αυτοκίνητο του τα ογκώδη αντικείμενα, υπάρχει Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας, που μπορεί να τους τα μεταφέρει στο Πράσινο Σημείο, με μικρή χρέωση».
Σύμφωνα με την κα. Νικολάου, «ο Δήμος Λάρνακας διαθέτει επίσης συνεργείο, το οποίο περιφέρεται στην πόλη καθημερινά, αλλά και Σαββατοκύριακα στην πόλη, με στόχο τη συλλογή αντικειμένων, που αφήνονται σε ανοικτά οικόπεδα ή έξω από τα σπίτια».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «με τη βοήθεια του προσωπικού, οι πολίτες κάνουν τον σωστό διαχωρισμό, τοποθετώντας τα αντικείμενα στα ειδικά μεγάλα εμπορευματοκιβώτια, που υπάρχουν στο Πράσινο Σημείο. Το ωράριο λειτουργίας είναι κατά τη χειμερινή περίοδο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και το καλοκαίρι από τις 6 το πρωί μέχρι τις 7.30 το βράδυ».
Ανέφερε ακόμα ότι η ανταπόκριση του κοινού στη μεταφορά επίπλων, οικιακών συσκευών και άλλων αντικειμένων είναι μεγάλη. «Βλέπουμε ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη βελτίωση σε σχέση με αυτό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια όταν διάφορα αντικείμενα ακόμα και σκουπίδια πετάγονταν σε ανοικτά οικόπεδα ή άλλους χώρους», είπε.
Σύμφωνα με την κα. Νικολάου «η χρήση του Πράσινου Σημείου έχει βελτιώσει κατά πολύ και την κατάσταση, που υπήρχε στην αλυκή Λάρνακας, όπου τα προηγούμενα χρόνια πολλοί δημότες και όχι μόνο, πετούσαν ό,τι άχρηστο αντικείμενο είχαν στα σπίτια τους. Μάλιστα καθημερινά συνεργείο του Δήμου μετέβαινε στην περιοχή της Αλυκής προκειμένου να μαζέψει όλα αυτά που πετούσαν οι πολίτες».
Σε άλλη ερώτηση η Ανώτερη Υγειονομικός Επιθεωρητής Α` του Δήμου απάντησε πως «σε περίπτωση που οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας πιάσουν επ’ αυτοφόρω ένα άτομο να πετά οτιδήποτε σε ανοικτούς χώρους ή οπουδήποτε αλλού, υπάρχει τσουχτερό πρόστιμο που επιδίδεται την ίδια ώρα σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος. Το πρόστιμο αυτό είναι αποτρεπτικό για τους πολίτες σε σημείο που δεν θα τολμήσουν να αφήσουν ξανά ογκώδη αντικείμενα ή άλλα σκουπίδια σε διάφορους χώρους».
Σημείωσε ακόμα ότι «το Πράσινο Σημείο είναι πλέον ένας χώρος τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες, που πλέον σταμάτησαν να αφήνουν αντικείμενα έξω από την περίφραξη, αφού είναι ανοικτό καθημερινά εκτός Δευτέρας και δεν μπορούν να πετάξουν οτιδήποτε χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμος Λάρνακας αποφάσισε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες, ώστε να γίνει σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ