Ως Κυβέρνηση, τα Υφυπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού ανέλαβαν δράσεις που αφορούν τον τρόπο που θα προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και θα συμβάλουμε στην κλιματική αλλαγή αλλά και στις παγκόσμιες δράσεις που γίνονται για προστασία του περιβάλλοντος, δήλωσε απόψε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.
Ο Υφυπουργός μιλούσε απόψε στο Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα όπου πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πλαστική ρύπανση – μια ακόμη απειλή για τις ομορφιές των ακτών και της θάλασσας & βασικός παράγοντας καταστροφής του περιβάλλοντος».
Ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε «εξαιρετική» την πρωτοβουλία που διοργανώθηκε στην Αγία Νάπα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού και πρόσθεσε πως χρειάζεται «η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος τόσο του θαλάσσιου όσο και του χερσαίου. Πρέπει να καλλιεργήσουμε και κουλτούρα και περιβαλλοντική συνείδηση ανάμεσα στη κοινωνία των πολιτών» είπε.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η αποψινή εκδήλωση επιτυγχάνει τον συγκεκριμένο στόχο. Οι προσπάθειες μας για προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του θαλάσσιου είναι συνεχείς» είπε και πρόσθεσε πως «συνέργειες ανάμεσα στον δημόσιο τομέα, στους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και σε διπλωματικές αποστολές, έχουν σκοπό την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών ώστε να διαμορφώσουμε στοχευμένες δράσεις για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και ειδικά τον τρόπο που θα γίνεται επεξεργασία των απόβλητων από πλαστικά, τα οποία αλλοιώνουν τόσο πολύ το θαλάσσιο περιβάλλον και το οικοσύστημα».
Ως Κύπρος, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης «στηριζόμαστε στον τουρισμό και στη ναυτιλία οπότε ο θαλάσσιος τουρισμός είναι κάτι που πρέπει να προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού».
Σημείωσε ότι τα Υφυπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, ως Κυβέρνηση, «έχουν αναλάβει ορισμένες δράσεις που αφορούν στον τρόπο που θα προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και να συμβάλουμε και στην κλιματική αλλαγή αλλά και στις παγκόσμιες δράσεις που γίνονται για προστασία του περιβάλλοντος».
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στην COP26, δηλαδή την 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο μήνες στη Γλασκώβη της Σκωτίας και είπε πως «ευελπιστούμε ότι θα έχουμε απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα και δεσμεύσεις για να περιορίσουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής».
Ο Ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Στήβεν Λίλι μιλώντας στα ελληνικά είπε πως «σε λιγότερο από οκτώ βδομάδες το Ηνωμένο Βασίλειο θα διοργανώσει στη Γλασκώβη την 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή – COP26. Περισσότεροι από 190 παγκόσμιοι ηγέτες θα ταξιδέψουν στη Σκωτία για συνομιλίες, που πολλοί χαρακτήρισαν ως την τελευταία μας καλύτερη ευκαιρία να θέσουμε τον κόσμο σε μια πορεία αποφυγής της καταστροφικής και μη αναστρέψιμης παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής».
Πρόσθεσε πως «ως Ηνωμένο Βασίλειο, είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να συνεργαστούμε με τους φίλους μας στην Κύπρο σε αυτή τη φιλόδοξη και με προκλήσεις ατζέντα».
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Κύπρος υπέγραψε την Παγκόσμια Συμμαχία Ωκεανών και την πρωτοβουλία 30by30 και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε στη Γλασκώβη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή», είπε.
Ο στόχος της Διάσκεψης, συνέχισε «είναι απλός αλλά κρίσιμα σημαντικός, αφού είναι μια διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 και για να σώσουμε τον πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές. Η συγκεκριμένη Διάσκεψη είναι επίσης μια ευκαιρία για να δούμε τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στον άνθρωπο και στη φύση, στη στεριά και στη θάλασσα, αφού» όπως εξήγησε «η θάλασσα κινδυνεύει και από την κλιματική αλλαγή και από την ανθρώπινη συμπεριφορά».
Σύμφωνα με τον κ. Λίλι «τα πλαστικά απόβλητα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές και για να την αντιμετωπίσουμε, χρειαζόμαστε όχι μόνο διεθνείς συμφωνίες και συζητήσεις αλλά και τοπικές δράσεις στην Κύπρο και στην Αγία Νάπα».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η έκθεση θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της προστασίας των θαλασσών και των ωκεανών «και ελπίζω πως θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις απειλές στη θάλασσα».
Ταυτόχρονα έδωσε συγχαρητήρια στον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού και στους εταίρους του για την διοργάνωση και πραγματοποίηση της έκθεσης και ευχήθηκε «η Κύπρος να είναι ελεύθερη από πλαστικά».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου ανέφερε ότι «οι παραλίες και οι θάλασσες μας είναι από τους κυριότερους φυσικούς πλούτους του νησιού και κυρίως της περιοχής μας και παρόλα αυτά καθημερινά δέχεται πληθώρα πιέσεων, ανάμεσα τους και η πίεση από την πλαστική ρύπανση που σκοτώνει όχι μόνο τη θαλάσσια ζωή, αλλά επηρεάζει και την ανθρώπινη υγεία».
«Εκτιμάται ότι το κόστος των θαλάσσιων απορριμμάτων στον τομέα του τουρισμού και της αλιείας είναι 259 – 695 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο», είπε.
Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο τουριστικό προϊόν της επαρχίας Αμμοχώστου είναι οι θάλασσες» και κάλεσε όλους να σκεφτούν «το πλήγμα στον τουρισμό εάν οι θάλασσες μας καταλήξουν μια σούπα γεμάτη πλαστικά, ειδικά τις δύο τελευταίες χρονιά που ο τουρισμός δέχεται ήδη το πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού».
Πέραν από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες που έχει ο Δήμος Αγίας Νάπας, είπε «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως το Εργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free”. Ταυτόχρονα ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τα πολιτιστικά και εικαστικά δρόμενα της περιοχής» ανέφερε και σημείωσε πως αποτελεί «ιδιαίτερη τιμή για το Δήμο Αγίας Νάπας που η φωτογραφική έκθεση με στόχο την ανάδειξη και ευαισθητοποίηση του κοινού για το φλέγον ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης των ακτών και θαλασσών μας, ξεκινά από εδώ».
Εξάλλου ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού Φίλιππος Δρουσιώτης ανέφερε ότι «η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού με τίτλο «ο Τουρισμός να βοηθά όλον τον κόσμο και να μην μένει κανένας πίσω». Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αφού έχει αρχίσει η επανεκκίνηση του τουρισμού».
Πρόσθεσε πως «η έκθεση φωτογραφίας έχει σχέση με ένα πρόγραμμα που αφορά την περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η χρήση του πλαστικού μίας χρήσης και να μειωθεί η ρύπανση των θαλασσών μας. Στην έκθεση παρουσιάζονται ακριβώς οι ομορφιές της περιοχής και ορισμένα τα προβλήματα που υπάρχουν καθώς και οι λύσεις που δίνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα».
Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη «το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019, έχουν γίνει ορισμένα βήματα, ενώ το ευχάριστο είναι πως ορισμένες από τις εισηγήσεις που περιλαμβάνει η έκθεση, εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες μέσω των διεθνών συνεργατών μας που είναι το Tui Care Foundation και το Travel Foundation του Ηνωμένου Βασιλείου».