Στην Ολομέλεια της Βουλής στις 23 Σεπτεμβρίου θα οδηγηθούν τα τρία νομοσχέδια που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο και των οποίων η συζήτηση ολοκληρώθηκε σήμερα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειας.
Πρόκειται για τον περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμο του 2021, τον περί Σύστασης και Λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Νόμο του 2021 και τον περί Ρύθμισης της Αγοράς Φυσικού Αερίου (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία και των τριών νομοσχεδίων και το θέμα οδηγείται την άλλη Πέμπτη στην Ολομέλεια προς ψήφιση ή καταψήφιση.
Όπως είπε αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και θα φέρει μια διαφορετική λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο. Η ψήφιση, πρόσθεσε, επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο δυνατό όχι μόνο λόγω των υποχρεώσεων έναντι στην ΕΕ, αλλά και γιατί η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση. Συμπλήρωσε ότι για αυτό το λόγο τιμά τους βουλευτές η ευαισθησία που έχουν δείξει στον να προχωρήσουν με αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς. Αναφέροντας ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει τις θέσεις των κομμάτων, σημείωσε την ωριμότητα και τη θετική στάση των βουλευτών από όλα τα κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει και στην Ολομέλεια θετική ψηφοφορία για να προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς στον τόπο.
Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε την ελπίδα μέσα από το άνοιγμα της αγορά και τον ανταγωνισμό να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού.
Παράλληλα ο κ. Χατζηγάννης είπε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση για παραχώρηση κινήτρων στις γειτνιάζουσες με το Βασιλικό κοινότητες και είπε ότι υπάρχει μια συναίνεση από όλες τις ιδιωτικές εταιρείες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού. Όπως είπε για τις συνέπειες που δέχονται οι κάτοικοι των κοινοτήτων θα δοθούν κάποια κίνητρα, περίπου 1,5 εκατομμύριο τον χρόνο που θα χρησιμοποιούνται προς την κατεύθυνση διαχείρισης οικολογικών προβλημάτων της περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε ότι ιδιαίτερα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού μεταξύ άλλων είναι αναγκαίο για να προχωρήσει το άνοιγμα της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο θα έπρεπε να γίνει από το 2016 για να βοηθήσει στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και το οποίο, όπως είπε, “δυστυχώς λόγω της ανικανότητας της Κυβέρνησης είναι αμφίβολο αν θα γίνει στα τέλη του 2022”. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή εδώ και χρόνια αφού είναι εναρμονιστικό, ωστόσο αυτό κατατέθηκε στη Βουλή πρόσφατα πριν επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ.
Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει συμβάλει δημιουργικά και με θετικό πνεύμα στο νομοσχέδιο, καταθέτοντας σωρεία εισηγήσεων για αλλαγές που έγιναν αποδεκτές, υπέβαλε διευκρινιστικές ερωτήσεις και συμβιβαστικές προτάσεις για να ξεπεραστούν διαφαινόμενα αδιέξοδα.
Η προσπάθεια του κόμματος, είπε, είναι να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της ΡΑΕΚ, να θεσπιστεί ένα σωστό πλαίσιο λειτουργία του ΔΣΜΚ, να διατηρηθεί η ΑΗΚ ως ένας ισχυρός ημικρατικός οργανισμός και να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ΡΑΕΚ, ΑΗΚ και ΔΣΜΚ. Κυρίως όμως, όπως είπε, να περάσουν στο νομοσχέδιο πρόνοιες ή να ενισχυθούν πρόνοιες, οι οποίες θα βοηθήσουν τους πολίτες με όλα τα θέματα ηλεκτρισμού. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι βοήθησαν όσο μπορούσαν για να διαμορφωθούν ομόφωνα κείμενα, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό διασφαλίζουν όλα τα πιο πάνω.
Παράλληλα ο κ. Κώστα αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε για τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για τη χρήση υδρογόνου στην ηλεκτροπαραγωγή, ενός καυσίμου που δεν είναι ρυπογόνο. Δήλωσε ωστόσο επιφυλακτικός για το αν τελικά η Κυβέρνηση θα τα καταφέρει ή αν και σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα «θα ακούμε μόνο μεγάλα λόγια και δεν θα βλέπουμε πράξεις». Είπε επίσης ότι το αποτέλεσμα της ανικανότητας τόσων χρόνων, είναι ο κόσμος να συνεχίσει να πληρώνει για την πολύ ψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τις εκπομπές ρύπων.