10.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 | 1:49

«Ναι» Μητσοτάκη στον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 και από ιδιώτες παιδίατρους

Ένταξη και των ιδιωτών παιδιάτρων στην εμβολιαστική διαδικασία παιδιών άνω των 12 ετών αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και παιδιάτρους, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους μία ανάσα πριν το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την ομόφωνη άποψη ότι οι παιδίατροι πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στον εμβολιασμό των νέων 12-17 ετών, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των παιδιατρικών φορέων, που συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε μάλιστα ότι οι παιδίατροι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι τα εμβόλια στο ιατρείο τους, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα. Κι αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα. Επίσης τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι παιδίατροι στο να εξηγήσουν επιστημονικά σε γονείς και παιδιά γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εμβολιασμός.

«Καθώς είμαστε μία εβδομάδα πριν από το άνοιγμα των σχολείων, τώρα πιστεύω είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να κάνουμε μία νέα μεγάλη προσπάθεια να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στους ανηλίκους. Τα σχολεία μας θα ανοίξουν και θα ανοίξουν με ασφάλεια, έχουμε δει πια, μας έλεγε ο κύριος Τσιόδρας επιστημονικά δεδομένα ότι το δίπτυχο μάσκα και συχνό τεστ είναι το καλύτερο το οποίο μπορούμε, είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικών που μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και σε αυτό φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση ποσοστών εμβολιασμών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της σύσκεψης.

Ο Πρωθυπουργός τονίζοντας τη σημασία των εμβολίων, αναφέρθηκε στο προσωπικό βίωμα από τη μητέρα του: «Εμένα η μάνα μου -όπως ξέρετε- αρρώστησε από πολιομυελίτιδα μέσα στον πόλεμο. Και έζησε μία ζωή μεγάλης ταλαιπωρίας από μία ασθένεια η οποία εξαφανίστηκε στη συνέχεια από προσώπου γης λόγω των εμβολίων. Νομίζω ότι καλό είναι να θυμίζουμε συνολικά στο λόγο μας ότι καμία επιστημονική ανακάλυψη δεν έχει αυξήσει περισσότερο το προσδόκιμο ζωής από τα εμβόλια συνολικά και είναι το μεγαλύτερο δώρο το οποίο έχει κάνει η επιστήμη στην ανθρωπότητα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο εμβόλιο Covid αναφέρομαι συνολικά αυτά εμβόλια. Αν και φοβάμαι ότι τους αντιεμβολιαστές δύσκολα θα μπορέσουμε να τους πείσουμε με τέτοια επιχειρήματα θεωρώ όμως ότι υπάρχει μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που είναι έτοιμη να πειστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζουμε ότι ο παιδίατρος επειδή έχει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού σε πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες ήταν αυτός που τον ρωτούσαν για το αν θα πρέπει οι ενήλικες να κάνουν τον εμβολιασμό ή όχι και πραγματικά αυτή η στήριξη των παιδιάτρων είναι πάρα πάρα πολύ βασική και εξακολουθεί να είναι», τόνισε από την πλευρά της η  Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου.

«Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. «Είμαστε σε μία εποχή όπου περίπου το 100% των στελεχών που κυκλοφορούν είναι η μετάλλαξη Δ. Η επιστημονική μας ομάδα αναλύει όλες τις πληροφορίες που εισρέουν από το εξωτερικό. Φυσικά αυτή η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ αφορά και τα παιδιά μας και για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης έναντι της διασποράς του ιού και στα σχολεία. Μαθηματικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι μπορεί να κατεβάσει κανείς την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία κοντά στο 10% (πολύ σημαντική μείωση της διασποράς δηλαδή και περιορισμό της σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών) με τη μάσκα, το testing και φυσικά ακόμα περισσότερο και με τον εμβολιασμό των ομάδων της οποίας αυτός συστήνεται», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας ο οποίος ανέφερε ότι και τα 3 παιδιά του που είναι σε αυτές τις ηλικίες έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με φυσική παρουσία ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν στη σύσκεψη ο Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων Γεώργιος Χρούσος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, η Πρόεδρος Δ.Σ Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΠΕΒΕ) Ελισάβετ Διαμαντή, ο Πρόεδρος Εταιρείας Παιδιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας Κεντρικής Ελλάδας Γεώργιος Συρογιαννόπουλος και η Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας (ΠΠΕ) Γεωργία Καζάκου.

Νωρίτερα το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προανήγγειλε τη συμμετοχή των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα λέγοντας ότι 

«Για τα παιδιά, η αιχμή του δόρατος είναι οι παιδίατροι. Προφανώς και οι παιδίατροι πρέπει να μπουν στο παιχνίδι για να πείσουν με τις γνώσεις τους και να κάνουν και οι ίδιοι εμβόλια. Αναζητούνται τρόποι και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή για να μπουν οργανωμένα οι παιδίατροι σε αυτή την ιστορία».

Σημείωσε ακόμη ότι έξω από τα πανεπιστήμια θα δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα, αναφέροντας ότι «Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει δείξει ότι τα αντανακλαστικά και οι δυνατότητές της είναι τέτοιες που οποτεδήποτε χρειαστεί μπορεί να φέρει το εμβόλιο όσο κοντά απαιτείται και στα σχολεία».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!