Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
Έντονες συζητήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο πυροδοτείη ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Πολιτικής Προστασίας από τον πρώην Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Χρήστο Στυλιανίδη, καθώς η μετακίνησή του από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα αναζωπυρώνει τις φημολογίες για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει στο μέλλον τον προεδρικό θώκο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με δεδομένο ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο περιορίζει σε δύο τις θητείες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν αρχίσει σιγά-σιγά στην Κύπρο οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα κατέλθουν στην κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2023 μετά τη λήξη της θητείας Αναστασιάδη. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προεδρία οι νομικοί Αχιλλέας Δημητριάδης και Μάριος Ηλιάδης καθώς και ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ είναι πολύ ζωηρά τα σενάρια για υποψηφιότητα του επικεφαλής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου. Βλέψεις για την προεδρία φέρεται να έχει και ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ στην ονοματολογία περιλαμβάνεται ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης καθώς και ο διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής κοινότητας για το Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Ένα βήμα πιο κοντά στην Κύπρο;
Όσο για τον κ. Στυλιανίδη, το όνομά του είχε γραφτεί αρκετές φορές στον Κυπριακό Τύπο ως προς το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία. Οι συζητήσεις αυτές επανήλθαν στο προσκήνιο τα τελευταία εικοσιτετράωρα όταν έγινε γνωστό ότι ο έμπειρος πολιτικός κατευθυνόταν προς την Αθήνα προκειμένου να αναλάβει υπουργός. Κατά ορισμένους βέβαια η ανάληψη του υπουργικού θώκου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη «ψαλιδίζει» τις πιθανότητές του για την Κυπριακή Δημοκρατία, τουλάχιστον όσον αφορά τις εκλογές του 2023. Σε αυτό το πνεύμα αρθρογράφος της Deutsche Welle εκτίμησε ότι «τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την συμμετοχή Στυλιανίδη σε μια κυβέρνηση της “δεξιάς”, καθιστούν απίθανη τη στήριξη μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του από το ΑΚΕΛ» δηλαδή από το κόμμα της Κυπριακής Αριστεράς.
Ωστόσο, άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι με τη μετακόμισή του από τις Βρυξέλλες (όπου είχε οριστεί τον Μάιο του 2021 ειδικός απεσταλμένος της Κομισιόν για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας) στην Αθήνα πλησιάζει περισσότερο προς την Κύπρο. Τονίζουν δηλαδή ότι αναλαμβάνει ένα «καυτό» υπουργείο και ότι αν τα καταφέρει και εκεί τότε θα ενισχύσει περαιτέρω το πολιτικό του κεφάλαιο ενόψει των κυπριακών προεδρικών εκλογών. Με άλλα λόγια το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα ενδέχεται να αποτελέσει μια ακόμη «πίστα» για τον πρώην Επίτροπο πριν εισέλθει στην κούρσα για το ύπατο πολιτικό αξίωμα στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2023.
Μαλάς: Εύχομαι ο Στυλιανίδης να αναλάβει υψηλότερο αξίωμα στην Κύπρο
Τις εκτιμήσεις εκείνων που θεωρούν ότι ο κ. Στυλιανίδης δεν πρέπει να διαγραφεί ακόμη από τους υποψηφίους για την κυπριακή προεδρία συμμερίστηκε πάντως ο Σταύρος Μαλάς ο οποίος διεκδίκησε δύο φορές το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Πολίτη», ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι η υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη στην ελληνική κυβέρνηση ίσως αποτελέσει μια «ενδιάμεση κατάσταση» και ευχήθηκε στον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας «να αφήσει κάποια στιγμή το στίγμα του σε ένα υψηλότερο αξίωμα στην Κύπρο».
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr