Νέες εντυπωσιακές εικόνες του Κενταύρου Α στον οποίο γεννιούνται συνεχώς νέα άστρα αποκαλύπτει νέα στοιχεία για αυτόν τον τον πολύ ενδιαφέροντα από πολλές απόψεις γαλαξία. Ο Κένταυρος Α ( κωδική ονομασία NGC 5128) είναι ένας φακοειδής ενεργός γαλαξίας σε απόσταση περίπου 13 εκατ. ετών φωτός από εμάς στον αστερισμού του Κενταύρου. Είναι ένας από τους κοντινότερους στη Γη ραδιογαλαξίες, και έτσι ο ενεργός γαλαξιακός πυρήνας του έχει μελετηθεί εκτενώς από τους επαγγελματίες αστρονόμους. Επιπλέον είναι ο πέμπτος λαμπρότερος γαλαξίας στον ουρανό.
Ένας πίδακας υλικών που αποκόβει υλικό από την περιοχή μιας γιγάντιας μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία είναι υπεύθυνος για την εκπομπή ραδιοκυμάτων και ακτίνων Χ. Βάσει παρατηρήσεων στα ραδιοκύματα σε διάστημα μιας δεκαετίας έχει καθοριστεί ότι η ταχύτητα του υλικού στον πίδακα είναι περίπου η μισή από αυτή του φωτός.
Όπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλους γαλαξίες που υπάρχει έντονη δραστηριότητα γέννησης νέων άστρων και στη περίπτωση του Κενταύρου Α υπεύθυνη για το φαινόμενο είναι μια σύγκρουση με άλλο γαλαξία. Οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο Κένταυρος Α συγκρούεται με ένα σπειροειδή γαλαξία.
«Η νέα εικόνα παρουσιάζει με εντυπωσιακό τρόπο την αντίθεση της λάμψης των άστρων και των σκοτεινών νημάτων κοσμικής σκόνης στο γαλαξία. Αυτή η σκόνη είναι αποτέλεσμα προηγούμενης σύγκρουσης του Κενταύρου με ένα κάποιο πολύ μεγάλο ελλειπτικό γαλαξία. Στη νέα εικόνα διακρίνονται τεράστιες ποσότητες σκόνης και αερίων, ερυθρά νέφη υδρογόνου και μεγάλος αριθμός μπλε άστρων. Η παρουσία αυτών των κοσμικών δομών και αντικειμένων επιβεβαιώνει την μαζική γέννηση άστρων στο γαλαξία» αναφέρει η Μόνικα Σορασάιμ, επιστήμονας του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Ιλινόι Urbana-Champaign επικεφαλής της ομάδας που μελετά εκ νέου τον Κένταυρο Α.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr