22.9 C
Nicosia
Τετάρτη 2 Οκτώβριος 2024 | 23:06

Εθνικό: «Φωτιές» για την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 – Τι είπαν Αναστασιάδης και Αρχηγοί

Συγκρουσιακό κλίμα και αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους υπήρξε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του γ.γ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου, κατήγγειλε τον Πρόεδρο για τον τρόπο που διαχειρίζεται το τελευταίο διάστημα το κυπριακό, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις περί ανάκλησης των διαβατηρίων Τ/κ και της επιστροφής στο σύνταγμα του 60.

Ο Στέφανος Στεφάνου στην παρέμβασή του (την οποία προτίθεται να δώσει και στη δημοσιότητα) κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως από το 2013 που ανέλαβε την εξουσία δεν έκανε τίποτε στο Κυπριακό.

Επίσης τον κατηγόρησε για παλινδρομήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια και για την αμφισβήτηση των συγκλίσεων μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «δεν ξέρει τι θέλει στο Κυπριακό» αφού από τη μια υποστηρίζει αποκεντρωμένη ομοσπονδία, κοινοβουλευτικό σύστημα, σύνταγμα του ’60.

Ειδικότερα κατά τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο προέκυψαν τα εξής:

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου το ΑΚΕΛ θέλησε να διαπιστώσει αν η πρόταση του Προέδρου για επιστροφή στο Σύνταγμα του 60′ αποτελεί πρόταση και “πήραμε θετική απάντηση”. Πρόσθεσε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα θέσει ενώπιον κινδύνου την Κυπριακή Δημοκρατία καθιστώντας την συνυπεύθυνη του αδιέξοδου και δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες να εκθρέψει την συμφωνημένη βάση λύσης.

Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν δύο πράγματα: 1) Η ε/κ πλευρά να επιμένει σε επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα 2) Καταθέσαμε πρόταση για το πως μπορεί να υλοποιηθεί η τοποθέτηση Γκουτερες για να μετατραπεί ο παράγοντας του φυσικού αερίου σε καταλύτη δυναμικής για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η δήλωση του Προέδρου για επαναφορά του Συντάγματος του 60’ ήταν μια προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη να αναδείξει τις παράλογες τοποθετήσεις του Τατάρ. Τόνισε ότι από τη στιγμή που «δεν θα υπάρξει συνέχεια στο θέμα, δεν θα δώσουμε ούτε εμείς συνέχεια» και συνέστησε όπως αποφεύγονται δηλώσεις που απομακρύνουν την προσοχή από τα σημαντικά ζητήματα. Δήλωσε τέλος ότι «ως ΔΗΚΟ θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε ότι από τη σημερινή ενημέρωση επιβεβαιώνεται ο ύποπτα υπονομευτικός ρόλος της Βρετανίας. Τόνισε ότι ο οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν μέσα από τις προτάσεις τους μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων. Κάλεσε όπως υπάρξει «συνολικός επαναπροσδιορισμός της τακτικής μας, αξιοποιώντας όλα τα διπλωματικά και πολιτικά όπλα που διαθέτουμε».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι το ζητούμενο είναι συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνημένης βάσης λύσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στις 15 Οκτωβρίου η άτυπη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη – Ο Πρόεδρος πάει πρώτα Λονδίνο για να δει Στάρμερ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Λονδίνο στις 14 Οκτωβρίου όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κύριο Κιρ...

«Είμαστε μόνο στον πρώτο γύρο»: Η Χεζμπολάχ απειλεί το Ισραήλ με παρατεταμένη σύγκρουση

Mε παρατεταμένη σύγκρουση απειλεί το Ισραήλ η Χεζμπολάχ μετά τις συγκρούσεις που είχε με τις ισραηλινές δυνάμεις. «Είμαστε μόνο στον πρώτο γύρο» διαμηνύει η σιιτική οργάνωση μέσω...

Συνοδικό: Καθέραισε τους Αρχιμανδρίτες Νεκτάριο και Πορφύριο – Αποσχηματισμός για τον Αββακούμ

Την καθαίρεση των δυο Αρχιμανδριτών Νεκτάριου και Πορφύριου αποφάσισε πριν από λίγο το Συνοδικό Δικαστήριο, ενώ για τον ιερομόναχο Αββακούμ αποφασίστηκε ο αποσχηματισμός. Της απόφασης του Συνοδικού...

Δεν θα έχουν αποτέλεσμα οι αγωγές για σφετερισμό, εκτιμά ο Ντενίζ

Δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν κανένα αποτέλεσμα οι αγωγές για σφετερισμό ε/κ περιουσίων στα κατεχόμενα ενόσω υπάρχει η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ανέφερε σε διαδικτυακή...

H KOK βράβευσε τους καλύτερους του κυπριακού μπάσκετ για τη σεζόν 2023-2024

Τους καλύτερους του κυπριακού μπάσκετ για τη σεζόν 2023-2024, βράβευσε η ΚΟΚ κατά την ετήσια τελετή βραβεύσεων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, στο Royal...

Κατοχύρωση των Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών ζητούν οι Βουλευτές

Το θέμα των διακοσίων συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, οι οποίοι προσλήφθηκαν ως οριοφύλακες της Πράσινης Γραμμής, εξέτασε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με σκοπό...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!