Σοβαρά προβλήματα για ακαδημαϊκούς και φοιτητές παρουσιάζει το πρωτόκολλο διεξαγωγής των μαθημάτων στο ΤΕΠΑΚ, όπως αποφασίστηκε προχθές από τη Σύγκλητο του, εκτιμά η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου, που σημειώνει ότι δεν υπήρξε πρότερη διαβούλευση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η ΣΑΠ – ΤΕΠΑΚ αναφέρει ότι η πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ, όσον αφορά τα μέτρα που θα υιοθετηθούν για την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία σε μεγάλο μέρος του ακαδημαϊκού προσωπικού, καθώς και σε πολλούς φοιτητές.
«Η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ επιδιώκει να διαφυλάξει την ενότητα όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας αποφεύγοντας έτσι τις διχαστικές καταστάσεις στο Πανεπιστήμιο που βλέπουμε στην ευρύτερη κοινωνία», σημειώνεται, ενώ γίνεται λόγος για αγνόηση εκκλήσεων για διαβούλευση.
Σύμφωνα με τη Συντεχνία, «παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, επί αρκετούς μήνες, προς τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, και συγκεκριμένα προς τον Πρύτανη, να σεβαστεί τις προβλέψεις του σχετικού Νόμου, το νόμιμο αίτημά μας για διαβούλευση και με τη συντεχνία, πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για θέματα που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας του ακαδημαϊκού προσωπικού, έχει αγνοηθεί παντελώς για μια ακόμη φορά».
«Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις της Συγκλήτου δεν αντικαθιστούν τις προβλέψεις του Νόμου για διαβούλευση με τις συντεχνίες των εργαζομένων», συνεχίζει η ανακοίνωσης και προσθέτει ότι «λόγω της έλλειψης διαβούλευσης με τις εργατικές συντεχνίες του ΤΕΠΑΚ, το πρωτόκολλο που ανακοινώθηκε για την επιστροφή στα μαθήματα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα για ακαδημαϊκούς και φοιτητές».
Συγκεκριμένα, η ΣΑΠ – ΤΕΠΑΚ παραθέτει σειρά προβλημάτων που, όπως υποστηρίζει, παρουσιάζει η απόφαση της Συγκλήτου, όπως το ότι «στα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα επιτρέπεται να διδάξουν ούτε εξ αποστάσεως, παρόλο που για μια ολόκληρη ακαδημαϊκή χρονιά (2020-2021) έκαναν ακριβώς αυτό» και πως «την περίοδο εκείνη ο Πρύτανης ισχυριζόταν δημοσίως ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία από καθηγητές, που στη πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί ακόμα, ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη στο ΤΕΠΑΚ».
Επιπρόσθετα υπογραμμίζει πως, ο διαχωρισμός μεταξύ αυτών που είναι εμβολιασμένοι και των ανεμβολίαστων, «θα δημιουργήσει τιμωρητικά μια κατηγορία στιγματισμένων ακαδημαϊκών», ενώ θεωρεί ότι τίθεται και σοβαρό θέμα προσωπικών δεδομένων.
Αναφέρει ακόμη πως τα μαθήματα των ανεμβολίαστων ακαδημαϊκών, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα αναλάβουν άλλοι εμβολιασμένοι καθηγητές/ριες που θα τους επιτραπεί να διδάξουν εξ αποστάσεως και πως «αυτό είναι προβληματικό, τόσο επειδή οι ειδικότητες δεν μεταφέρονται για τα πλείστα μαθήματα, όσο και επειδή οι εμβολιασμένοι καθηγητές/ριες δεν έχουν ερωτηθεί αν θέλουν και μπορούν να αναλάβουν επιπρόσθετο εργασιακό φόρτο, τον οποίο θα αναγκαστούν να επωμιστούν με ειδοποίηση της τελευταίας στιγμής, χωρίς τη δυνατότητα κατάλληλης προετοιμασίας».
Μεταξύ άλλων η ΣΑΠ – ΤΕΠΑΚ αναφέρει ότι το πρωτόκολλο δεν μεριμνά για τις περιπτώσεις εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων φοιτητών/ριών που συναναστρέφονται εκτός των εσωτερικών χώρων του Πανεπιστημίου, εφόσον αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί και να προβλεφθεί.
Υπογραμμίζει δε ότι «το πρωτόκολλο δημιουργεί δύο κατηγορίες φοιτητών/ριών – εμβολιασμένοι/ες και ανεμβολίαστοι/ες» και θεωρεί ως παράδοξο της αντίφασης ότι, για τις τελικές εξετάσεις δια ζώσης θα απαιτείται μόνο το Safe Pass (PCR test / rapid test / εμβόλιο).
Η Συντεχνία θεωρεί ως «την καλύτερη εκδοχή για την ασφαλή επιστροφή στα μαθήματα με φυσική παρουσία και μέσα σε ασφαλές εργασιακό περιβάλλον», την πρόταση που είχε προωθήσει στη Σύγκλητο ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγητής Παντελής Κελίρης και που συμπεριλάμβανε συνδυασμό διδασκαλίας με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως.
Στην ανακοίνωση, η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ υπογραμμίζει πως στηρίζει όλα τα μέλη της και «δεν θα μπει στον πειρασμό να τους ξεχωρίσει σε κατηγορίες ή να τους στοχοποιήσει».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ