Της Gillian Tett
Όταν η Fed πραγματοποιήσει την ετήσια συνάντησή της στο Jackson Hole αργότερα αυτό τον μήνα, οι οικονομολόγοι θα πρέπει να συζητήσουν ένα μεγάλο πείραμα: μπορούν οι αξιωματούχοι της Fed να προετοιμάσουν τις αγορές για μια περιστολή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, χωρίς να προκαλέσουν σοκ;
Τα ζητήματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά βραχυπρόθεσμα. Αλλά υπάρχει μια δεύτερη, μακροπρόθεσμη συζήτηση, η οποία θα έπρεπε να απασχολεί τους επενδυτές: πόσο γρήγορα μπορεί να δημιουργήσει η Fed ένα αποτελεσματικό ψηφιακό νόμισμα;
Τον επόμενο μήνα αναμένεται να δημοσιευτούν δύο άρθρα: το ένα αφορά τις προκλήσεις για τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος από μια κεντρική τράπεζα, το δεύτερο τις οικονομικές και κατασκευαστικές επιλογές, όπως τι μπορεί να σημαίνει για τις εμπορικές τράπεζες ένα οιονεί ψηφιακό δολάριο.
Στους ευαγγελιστές των κρυπτονομισμάτων αυτό δεν ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον -τουλάχιστον με την πρώτη ματιά. Άλλωστε, όπως επισημαίνει άρθρο του Atlantic Council, η Κίνα έχει πάρει ήδη μεγάλο προβάδισμα στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ψηφιακού γουάν, ενώ άλλες 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Νότιας Κορέας, βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο εφαρμογής των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τους τραπεζών. Πέντε χώρες έχουν προχωρήσει στο λανσάρισμα ψηφιακού νομίσματος, με πρώτη και καλύτερη τις Μπαχάμες, με το νόμισμα που ακούει στο υπέροχο όνομα «δολάριο άμμου».
Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω και σε σχέση με τις τέσσερις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει τονίσει ρητά ότι «δεν υπάρχει λόγος βιασύνης». Και καθώς το έργο που έχει ανατεθεί στους ερευνητές του MIT δεν εντάσσεται στις κύριες δραστηριότητες της Fed, υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται απλά για προσχηματική κίνηση από μια κεντρική τράπεζα που βρίσκεται υπό πίεση για να δείξει στο Κογκρέσο ότι μπορεί να ακολουθήσει την τάση του 21ου αιώνα. (Η Fed Βοστώνης επιμένει ότι το όνομα του εγχειρήματος «Project Hamilton» δεν τιμά απλώς τον ιδρυτικό πατέρα των ΗΠΑ Αλεξάντερ Χάμιλτον αλλά αποτελεί φόρο τιμής σε μια γυναίκα επιστήμονα του MIT, τη Μάργκαρετ Χάμιλτον).
Ακόμα και αν το Project Hamilton έχει περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική σημασία προς το παρόν, θα ήταν λάθος να το αγνοήσει κανείς. Διότι μολονότι η Fed Βοστώνης τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά τις λεπτομέρειες, κάποιες πτυχές της έρευνάς της φαίνονται συναρπαστικές.
Πρώτον, η ομάδα πίσω από το Hamilton δεν υιοθετεί την υφιστάμενη τεχνολογία για τα κρυπτονομίσματα, όπως κάνει ας πούμε η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης με το Εthereum. Αντίθετα, κατασκευάζει ένα εντελώς νέο σύστημα από την αρχή.
Δεύτερον, μετά τη δημοσίευση από τη Fed μιας Λευκής Βίβλου, η οποία «θα καταγράφει τη δυνατότητα επίτευξης εύλογων στόχων όσον αφορά την επεξεργασία των συναλλαγών», θα «δημιουργήσει μια άδεια ανοικτής πηγής για τον κώδικα» όπως υποσχέθηκε πρόσφατα ο Έρικ Ρόζενγκρεν, πρόεδρος της Fed Βοστώνης.
Πρόκειται για μια ασυνήθιστα ανοικτή προσέγγιση για τη Fed, για να το θέσουμε κομψά. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να ελπίζουν ότι αν ο κώδικάς τους αντιγραφεί, θα βελτιωθεί και -το κυριότερο- θα δώσει στις ΗΠΑ μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση των διεθνών προτύπων.
Τρίτον, η ομάδα του MIT είναι επικεντρωμένη στη λιανική αγορά και προσπαθεί να βρει λύση για ένα ψηφιακό χρήμα μαζικής χρήσης που θα είναι ασφαλές, γρήγορο, επεκτάσιμο και αρκετά ευέλικτο για να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.
Όλα αυτά έχουν νόημα. Ωστόσο, οι τέσσερις αυτοί στόχοι εγείρουν τουλάχιστον δέκα αντικρουόμενα προβλήματα, όπως καταδεικνύει ο διαγωνισμός που έχει διοργανώσει η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης. Μπορεί να υπάρξει ένα σύστημα κεντρικής τράπεζας για ένα ψηφιακό νόμισμα, «το οποίο θα παρακολουθεί τις συναλλαγές, θα περιορίζει τις απώλειες ή θα στηρίζει την ανάκτηση χαμένων πόρων, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ταυτότητα του χρήστη;». Και μπορεί ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας να είναι «ευέλικτο άλλα ισχυρό;».
Κανένα χρηματικό σύστημα του ιδιωτικού τομέα δεν έχει υπερβεί τα προβλήματα αυτά με αξιόπιστο τρόπο. Ούτε και κάποια κεντρική τράπεζα, καθότι το «δολάριο άμμου» είναι μάλλον αμελητέο μέγεθος. Ωστόσο, αν η Λευκή Βίβλος του Project Hamilton προσφέρει λύσεις, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αντικατάστασηκρυπτονομισμάτων που δημιουργήθηκαν από ιδιώτες (όπως του Βitcoin) ή των stablecoins (όπως το Τether) όπως λέει τώρα ο Πάουελ. «Δεν θα χρειαζόσασταν stablecoins, δεν θα χρειαζόσασταν κρυπτονομίσματα, αν είχατε ένα αμερικανικό ψηφιακό νόμισμα» δήλωσε πρόσφατα στο Κογκρέσο. «Αυτό νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα υπέρ του», πρόσθεσε.
Οι ευαγγελιστές του Βitcoin υποστηρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα -αν συμβεί ποτέ, δεδομένης της άκαμπτης φύσης των γραφειοκρατιών των κεντρικών τραπεζών. Και ακόμα και αν η ομάδα του Hamilton Project βρει το Άγιο Δισκοπότηρο των κωδικών ενός ψηφιακού νομίσματος, η Fed θα χρειαστεί πιθανότατα στήριξη από το Κογκρέσο για να επιχειρήσει μια πιλοτική εφαρμογή. Κανείς δεν ξέρει αν αυτό θα συμβεί σύντομα.
Αλλά είτε σας αρέσουν τα κρυπτονομίσματα είτε όχι, η εκρηκτική τους άνοδος θύμισε σε όλους ότι τα σύμβολα έχουν μεγάλη σημασία για τη δημιουργία χρήματος -και όχι μόνο για τα μιμίδια. Ένα στοιχείο που καθιστά δημοφιλές το Βitcoin είναι ακριβώς το ότι λειτουργεί ως αντιεξουσιαστικό σύμβολο. Αν η Λευκή Βίβλος του Project Hamilton προσδώσει αξιοπιστία, αυτό θα αλλάξει τον συμβολισμό στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.
Πρακτικές που βρίσκονταν στο περιθώριο αρχίζουν να περνάνε στο επίκεντρο του συστήματος καθώς το κατεστημένο προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο. Αυτό μπορεί να καταστήσει τη λέξη «κρύπτο» λιγότερο τρομακτική για τους πολιτικούς και το κοινό. Ωστόσο, μπορεί επίσης να υπονομεύσει το «πλεονέκτημα του πρωτοπόρου» που απολάμβαναν νομίσματα όπως το Βitcoin. Πράγματι, αυτή η συμβολική μετατόπιση μπορεί να απειλήσει τα κρυπτονομίσματα όσο και η καταστολή από τη SEC.
Το θέμα, φυσικά, θα προσφέρει πλούσιο υλικό για συζήτηση στο Jackson Hole, ειδικά δεδομένου ότι πολλοί αξιωματούχοι της Fed έχουν κίνητρο να αποφύγουν να μιλάνε για το άλλο, ακόμα πιο βασανισμένο τρέχον πείραμα, το κατά πόσον μπορεί να έχει αποτέλεσμα η περιστολή της νομισματικής τόνωσης.
ΠΗΓΗ : euro2day.gr (financial times)