Στον δρόμο της σταθερής ανάπτυξης παρέμεινε και τον Αύγουστο η οικονομία της ευρωζώνης, αν και με μειωμένη δυναμική σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit για την ευρωζώνη, ο οποίος εξετάζει τη δραστηριότητα τόσο στη βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες, διαμορφώθηκε σε 59,5 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 60,2 μονάδων τον Ιούλιο. Σε κάθε περίπτωση, πάνω από το ορόσημο των 50 μονάδων υποδεικνύεται επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας.
«Η ενίσχυση του δείκτη είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης της απασχόλησης για δεύτερο μήνα, με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και 21 χρόνια, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει την επιδίωξη των επιχειρήσεων να ενισχύσουν τη δυναμικότητά τους και να ανταποκριθούν στη ζήτηση, πράγμα το οποίο τελικά θα συμβάλει σε περαιτέρω αποσυμπίεση των πληθωριστικών πιέσεων», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων στην IHS Markit.
Τα τελευταία δεδομένα για την εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνδέονται με την άρση των περιορισμών για τους καταναλωτές, η οποία έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη μετά τα πολύμηνα περιοριστικά μέτρα για τη αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα σε σχέση με την ανάπτυξη έδειξαν ότι η ευρωζώνη είχε ανακάμψει από μια τεχνική ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης), με ρυθμό αύξησης κατά 2% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Τα δεδομένα αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον επόμενο μήνα, με ορισμένα μέλη της να ζητούν πιεστικά να μπει στο τραπέζι το θέμα της πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζονται, πάντως, και προβληματισμοί σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού και τον πληθωρισμό.
«Η ανησυχία είναι ότι βλέπουμε κάποια ανοδική τάση στους μισθούς, ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης της αγοράς εργασίας, η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό και οι καθυστερήσεις της προσφοράς από την Ασία, ιδίως, φαίνεται ότι θα συνεχιστούν για κάποιο διάστημα», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.
Γαλλία
Οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν «γλύτωσαν» τον Αύγουστο από την υποχώρηση του θετικού μομέντουμ που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα.
Έτσι, ο σύνθετος PMI για τη χώρα διαμορφώθηκε σε χαμηλό τετραμήνου. Υποχώρησε στις 55,9 μονάδες τον Αύγουστο, από 56,6 τον Ιούλιο. Ωστόσο, τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν σταθερή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Γερμανία
Στη Γερμανία, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου μήνα, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε σε 60,6 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι 62,4 μονάδων τον Ιούλιο.
«Αν και η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον Ιούλιο, τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο από την προσωρινή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% που παρατηρήθηκε το δεύτερο τρίμηνο», σχολίασε ο Φίλιπ Σμιθ, αναπληρωτής διευθυντής στην IHS Markit.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «μεγάλο μέρος της οικοδομικής δραστηριότητας αντιμετωπίζει εμπόδια λόγω της έλλειψης υλικών και των καθυστερήσεων στις παραδόσεις παραγγελιών, τα οποί είναι πιθανό να διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες».
ΠΗΓΗ: in.gr