Στην αλυσίδα των φαρμακευτικών των εμβολίων που έχουν δει τα κέρδη τους να αυξάνονται κάθετα εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας προστέθηκε και η γερμανική BioNTech.
Ο συνέταιρος της αμερικανικής Pfizer ανακοίνωσε πωλήσεις ρεκόρ, που ξεπέρασαν τις ήδη υψηλές προβλέψεις των αναλυτών, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε επί τα βελτίω εκτιμήσεων της για τις επιδόσεις της την φετινή χρονιά.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ύψους 2,8 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με τις ζημιές ύψους 88,3 εκατ. ευρώ που είχε καταγράψει την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Με τον τρόπο αυτό τα συνολικά κέρδη της για το πρώτο μισό του έτους ανέβηκαν στα 3,9 δισ. ευρώ, αντί ζημιών ύψους 142 εκατ. πέρυσι.
Όσον αφορά στις πωλήσεις, η εταιρεία αναθεώρησε τον στόχο της για το σύνολο της χρονιάς κατά σχεδόν 30%, εκτιμώντας πως για το 2021 οι πωλήσεις της θα αγγίξουν τα 15,9 δισ. ευρώ, αντί των 12,4 δισ. που ήταν η μέχρι τώρα εκτίμηση της.
Σε συνεργασία με την Pfizer, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας έχει υπογράψει συμφωνίες για την πώληση συνολικά 2,2 δισ. δόσεων μέσα στη χρονιά και άλλο ένα δισ. το 2022.
«Εμείς μαζί με την Pfizer ξεπεράσαμε ήδη το στόχο της παράδοσης τουλάχιστον ενός δισ. δόσεων παγκοσμίως. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που φτάσαμε στο ιστορικό αυτό νούμερο μέσα σε μόλις έξι μήνες και που κάναμε τόσο μεγάλη διαφορά στον κόσμο με την τεχνολογία mRNA» σχολίασε χαρακτηριστικά ο CEO, Ούγκουρ Σαχίν.
Τα επόμενα βήματα
Αν και οι πωλήσεις εμβολίων κατά του κορoνοϊού θα συνεχιστούν, καθώς η πανδημία δεν δείχνει να καταλαγιάζει, η εταιρεία δεν επαναπαύεται στις… δάφνες της και σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματα της.
Μάλιστα, σκοπεύει να επενδύσει έως και 1,5 δισ. δολάρια από τα κέρδη της στον κλάδο της έρευνας και ανάπτυξης προκειμένου να αναπτύξει νέα εμβόλια τεχνολογίας mNRA έναντι άλλων ιών.
Ήδη το φθινόπωρο θα αρχίσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στο εμβόλιο που ετοιμάζει κατά της γρίπης, ενώ έχει στα σκαριά και ένα πρωτότυπο εμβόλιο κατά της ελονοσίας. Επίσης, εργάζεται πάνω σε περίπου 15 εμβόλια για διάφορα είδη καρκίνων, από τα οποία τα έξι βρίσκονται κοντά στην έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών, η μετοχή της ανέβηκε κατά σχεδόν 15% φτάνοντας έως και στα 447 δολάρια ανά μετοχή. Συγκριτικά, ενάμισι χρόνο πριν, κατά την έναρξη της πανδημίας το Μάρτιο του 2020, η μετοχή της βρισκόταν περίπου στα 100 δολάρια.
Πηγή: ΟΤ