Οι Περουβιανοί διαμαρτύρονται για την απότομη απομάκρυνση του προέδρου Μάρτιν Βισκάρα και συγκρούστηκαν στους δρόμους της Λίμα την Πέμπτη το βράδυ με αστυνομία , η οποία απάντησε με δακρυγόνα για να διαλύσει τα πλήθη.
Οι συγκρούσεις, και άλλες πιο ειρηνικές διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα Λϊμα και σε άλλες πόλεις, ασκούν πίεση στο κατακερματισμένο Κογκρέσο και στη νέα κυβέρνηση του Μανουέλ Μερίνο.
Ο Βισκάρα, ένας κεντρώος πολιτικός, δημοφιλής στους ψηφοφόρους, εκδιώχθηκε τη Δευτέρα σε δίκη με την κατηγορία της δωροδοκίας, την οποία αρνείται.
Τα μέσα ενημέρωσης του Περού επεσήμαναν ότι 68 από τα 130 μέλη του Κογκρέσου του Περού βρίσκονται υπό έρευνα για κατηγορίες όπως κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά και ανθρωποκτονία.
Ο Μερίνο, μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Λαϊκής Δράσης που ήταν επικεφαλής του Κογκρέσου, ορκίστηκε την Πέμπτη στο νέο του υπουργικό συμβούλιο και ζήτησε ηρεμία.
«Όλο το Περού φλέγεται, είμαστε όλοι πολύ θυμωμένοι», δήλωσε ο Χοσέ Βέγκα, ένας διαδηλωτής στη Λίμα, όπου μερικοί έβαλαν πανό που συγκρίνουν τον Μερίνο με την πανδημία του κορωναϊού και λένε ότι δεν τους εκπροσωπούσε.
«Μας φέρονται άσχημα. Έχουμε έρθει μόνο για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην αδικία . Όλοι αισθανόμαστε πόνο. Λοιπόν, λέω σε όλους ας μην τα παρατήσουμε».
Ο Βισκάρα επέβλεψε μια εκστρατεία κατά των μοσχευμάτων που οδήγησε σε συχνές συγκρούσεις με το Κογκρέσο σε μια χώρα που έχει ιστορία πολιτικής αναταραχής και διαφθοράς.
Διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον διαδηλωτών και η Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού να ομαλοποιήσει την κατάσταση.
«Βρισκόμαστε στους δρόμους αυθόρμητα και ειρηνικά υπερασπιζόμενοι την περουβιανή δημοκρατία από μια κατάχρηση από το Κογκρέσο», δήλωσε ο Ζίνο Κόστα, βουλευτής από το προοδευτικό Morado Party που συμμετείχε στις διαδηλώσεις της Πέμπτης.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr, Reuters.