Οι πλείστοι ηλικιωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας δεν είναι εμβολιασμένοι, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δρ Αδάμος Χατζηπαναγή, Ιατρικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, προσθέτοντας πως η μόνη επιλογή που έχουμε κατά του ιού είναι ο εμβολιασμός.
Πρόσθεσε ότι «στον θάλαμο Covid-19 του Νοσοκομείου νοσηλεύονται 25 ασθενείς με κορωνοϊό, τέσσερις εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση. Μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 60 έτη, αφού υπάρχουν ασθενείς όλων των ηλικιών από 30 μέχρι και 80».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων ασθενών, που νοσηλεύονται στον θάλαμο Covid- 19 δεν έχει εμβολιαστεί. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα δεδομένα με τους ασθενείς αλλάζουν συνεχώς, λεπτό προς λεπτό, αφού ορισμένοι από αυτούς μπορεί να χρειαστούν περισσότερο οξυγόνο ή κάποιοι άλλοι ενδεχομένως να χρειάζονται διασωλήνωση».
Επαναλαμβάνουμε και τονίζουμε συνεχώς, συνέχισε ότι «σήμερα δεν έχουμε οποιαδήποτε άλλη επιλογή εναντίον του κορωνοϊού από το να κάνουμε το εμβόλιο, ώστε να προστατεύσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας. Ο κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί, φιλοξενεί τον ιό, με αποτέλεσμα να μπορεί να τον διασπείρει στην κοινότητα, με αποτέλεσμα περισσότεροι συνάνθρωποι μας να νοσήσουν, να χρειαστούν νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να έχουμε περισσότερους θανάτους».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «υπάρχει συνεχής ροή νέων ασθενών στο Νοσοκομείο Λάρνακας, υπάρχει τρομερή πίεση στο δημόσιο νοσηλευτήριο, αφού ο θάλαμος Covid-19 είναι γεμάτος. Υπάρχουν ασθενείς που βρίσκονται στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών όπου υποβάλλονται σε διάφορες εξετάσεις προκειμένου να αντιληφθούμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται και κατά πόσον υπάρχουν επιπλοκές από τον ιό, ενώ με την πρώτη ευκαιρία μεταφέρονται στο θάλαμο ώστε να τους βοηθήσουμε».
Είναι πραγματικά κρίμα, συνέχισε «που διαπιστώνουμε ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό αυξάνονται συνεχώς στα δημόσια νοσηλευτήρια. Πρέπει όλοι να λάβουν υπόψη ότι εδώ και μήνες υπάρχει το εμβόλιο, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει τον ιό ή στη χειρότερη περίπτωση να νοσήσουν, αλλά να μην χρειάζονται νοσηλεία».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ήρθε επιτέλους ο καιρός ο κάθε ένας να λάβει την ευθύνη, τόσο την ατομική όσο και την κοινωνική, έτσι ώστε αν είναι δυνατόν, να εμβολιαστούμε όλοι και να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα δικά μας χέρια».
Σε σχέση με το ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό που εργάζεται πυρετωδώς, ο Ιατρικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Λάρνακας είπε πως «χωρίς αμφιβολία όλο το προσωπικό έφτασε στα όρια του, γιατί αυτή δεν είναι μια κατάσταση που διαρκεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Σχεδόν θα συμπληρώσουμε δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας και είναι λυπηρό το γεγονός ότι υπάρχει στη διάθεση του κόσμου το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά δεν παίρνει την ευκαιρία να εμβολιαστεί για δική του προστασία και της κοινωνίας γενικότερα».
Θεωρώ, συνέχισε «ότι είναι υπεύθυνη πράξη να εμβολιαστεί κάποιος και αυτό το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή, όπου βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί να νοσούν συνέχεια, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι εισαγωγές στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ολοι πρέπει να αντιληφθούν πως υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες, που ίσως αυτή τη στιγμή να μην γίνονται αντιληπτές, δηλαδή άτομα που πάσχουν από άλλα νοσήματα και χρειάζονται νοσηλεία, αλλά λόγω του φόρτου εργασίας με τον κορωνοϊό, να μην μπορούν να βοηθηθούν, με αποτέλεσμα ορισμένοι από αυτούς να χαθούν».
Ανέφερε επίσης ότι «κανένα πρόγραμμα εμβολιασμού εναντίον οποιουδήποτε νοσήματος δεν έχει πετύχει, εάν αυτός δεν είναι καθολικός. Εάν δεν εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός μιας κοινότητας είναι σχεδόν αδύνατο να μειώσουμε τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό» κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ