Την πρόθεση της τουρκικής Κυβέρνησης για την αναβάθμιση της βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones) στο παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου, καταδικάζει το «Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων – FSF-MED».
Ταυτόχρονα, το FSF-MED αναφέρει ότι προτίθεται να αποστείλει επιστολές προς όλους τους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, στις οποίες θα ζητά την παρέμβαση τους προς την Τουρκία.
«Η πράξη αυτή, πέραν του ότι παραβιάζει την Συνθήκη και τους σχετικούς Κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας – ICAO και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Πτήσεων- EASA, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια των εκατοντάδων χιλιάδων πτήσεων που χρησιμοποιούν ετήσια το FIR Λευκωσίας και μεταφέρουν εκατομμύρια πολίτες από την Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου», τονίζει σε ανακοίνωση το FSF-MED.
Προσθέτει ότι η παράνομη αυτή πράξη της Τουρκίας, προστίθεται στις πολλές άλλες παρανομίες της οι οποίες αναγνωρίζονται από όλους τους αρμόδιους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς , όπως επίσης και από τις Διεθνείς Επαγγελματικές και Εμπορικές Ομοσπονδίες που σχετίζονται με τον τομέα των αερομεταφορών.
Το «Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε πρόσφατη Ετήσια Έκθεση της «Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πιλότων – IFALPA», στην οποία αναδεικνύονται, όπως αναφέρει, «οι σοβαροί κίνδυνοι στην ασφάλεια πτήσεων στο FIR Λευκωσίας λόγω της άρνησης της Τουρκίας να επικοινωνεί με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας, των παρεμβάσεων του παράνομου κέντρου ελέγχου της Τύμπου και των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Κύπρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία και των τουρκικών drones».
Επίσης, το FSF-MED αναφέρει ότι προτίθεται να αποστείλει επιστολές προς όλους τους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, στις οποίες θα εκφράζει την ανησυχία του για τους κινδύνους, όπως αναφέρει, «και θα ζητά την παρέμβαση τους προς την Τουρκία, με στόχο η χώρα αυτή να συμμορφωθεί με τους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς ασφάλειας πτήσεων».
Παράλληλα, αναφέρει πως «θα τονίζει στις επιστολές του, ότι σε περίπτωση δυστυχήματος ευθύνη δεν θα έχει μόνο η Τουρκία που παρανομεί αλλά και αυτοί που θα μπορούσαν να την αναγκάσουν να άρει τις παρανομίες της και δεν το έπραξαν».
Επιπλέον, το FSF-MED εκφράζει απογοήτευση γιατί, σε αντίθεση με άλλα λιγότερο σημαντικά θέματα, όπως αναφέρει, «το θέμα των τουρκικών παρανομιών στον Εθνικό Εναέριο Χώρο και FIR της Κύπρου παραμένει υποβαθμισμένο χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη στρατηγική».
«Και τούτο, παρά το γεγονός ότι ο Εθνικός Εναέριος Χώρος αποτελεί σημαντικότατο στοιχείο της Εθνικής Κυριαρχίας της Κύπρου και παράλληλα δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι στην ασφάλεια πτήσεων», προσθέτει.
Σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, σύμφωνα με το FSF-MED, «έχει αποδειχθεί, ότι οι Διεθνείς Οργανισμοί επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα ασφάλειας πτήσεων , αφού τέτοια θέματα δεn αφορούν μόνο την Κύπρο, αλλά και την ασφάλεια δεκάδων εκατομμυρίων ατόμων, και κατ’ επέκταση δημιουργεί θεσμικές και προσωπικές ευθύνες για τους ίδιους».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ