Δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές οι απαράδεκτες αξιώσεις και εξαγγελίες της Τουρκίας διεμήνυσε την Τρίτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Πρόσθεσε πως οι σημερινές εξαγγελίες από τουρκικής πλευράς αποτελούν εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και πρόκληση διχασμού μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, κάτι που δεν θα το επιτύχει, γιατί είμαι βέβαιος πως κανένας Βαρωσιώτης δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός στους σχεδιασμούς και τους στόχους της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «δεν εποφθαλμιά τα εδάφη, τα δικαιώματος κανενός». “Η τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου, την στιγμή που η ιδιοκτησία γης από τους Τουρκοκύπριους ανερχόταν μόλις στο 14% της επικράτειας, δεν είναι σφετερισμός και καταπάτηση;”, διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Είπε πως αυτή είναι μια ημέρα μνήμης για όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας που διέπραξαν οι Ελληνόφωνοι συνταγματάρχες της Χούντας και μια δράκα συνεργών τους στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος ανέφερε πως δεν μπορεί να αγνοήσει τη συνέχιση της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, των Ψηφισμάτων των ΗΕ, των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των πολυάριθμων συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του συνόλου των κρατών, που καταδίκασαν και καταδικάζουν τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε πως εδώ και 47 χρόνια παρά τις συνεχείς προσπάθειες μας μέσα από ιστορικούς συμβιβασμούς και οδυνηρές παραχωρήσεις, αντί της θετικής ανταπόκρισης, το μόνο που καταγράφεται είναι η προβολή νέων απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας, με επίκληση του δικαίου όπως η ίδια το ερμηνεύει.
Ανέφερε ότι μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μια αποτυχία που ήταν αποτέλεσμα της εμμονής της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις, άρχισε να προβάλλεται το αφήγημα πως είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ένα αφήγημα, είπε, που με σωρεία ψευδών ισχυρισμών οδήγησε στην αποκάλυψη των τελικών στόχων της Τουρκίας, με την αξίωση πως η νέα, εφικτή βάση λύσης είναι η αναγνώριση δύο ανεξαρτήτων κρατών.
Σχολάζοντας τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου περί άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς στον διαμοιρασμό της εξουσίας ή του φυσικού πλούτου της χώρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε πως μέσα από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είχε συμφωνηθεί πλήρως η σύνθεση και λειτουργία του Νομοθετικού Σώματος, η Δικαστική Εξουσία, αλλά και η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Πέραν τούτου, είπε, συμφωνία επετεύχθη και όσον αφορά τη διαχείριση και τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων από το 2010, συμφωνία που επαναλήφθηκε το 2015. Ισχυρότερη απόδειξη, όπως σημείωσε, αποτελεί το γεγονός πως το θέμα των υδρογονανθράκων δεν αποτέλεσε ένα από τα 6 σημεία του πλαισίου που ο Γενικός Γραμματέας παρουσίασε στο Κραν Μοντανά.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν ότι τάχα δεν εποφθαλμιά τα εδάφη, ή τα δικαιώματος κανενός, ο Πρόεδρος διερωτήθηκε κατά πόσον η ίδια η τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου, τη στιγμή που η ιδιοκτησία γης των Τουρκοκυπρίων δεν υπερέβαινε το 14%, δεν είναι σφετερισμός και καταπάτηση του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία. Διερωτήθηκε ακόμη ποια χώρα έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από πληθώρα Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παράνομη εισβολή και παράνομη κατοχή και τις συνακόλουθες επιπτώσεις της.
Οσον αφορά τις χθεσινές απαράδεκτες και παράνομες εξαγγελίες από τουρκικής πλευράς για αλλαγή του καθεστώτος ενός τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με παράλληλη παρότρυνση σε όσους Ελληνοκύπριους επιθυμούν, να προσφύγουν στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, ο Πρόεδρος είπε πως αν η πραγματική έγνοια, όπως ισχυρίζεται, του Τούρκου Προέδρου ή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας ήταν να επιστρέψει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, τους Αμμοχωστιανούς, θα έπρεπε να εφαρμόσει τα Ψηφίσματα 550 και 789, με την παράδοση της πόλης στα Ηνωμένα Έθνη, που κατά αυτό τον τρόπο θα επιτρεπόταν στους δικαιούχους να επιστρέψουν στις περιουσίες τους κάτω από συνθήκες ασφάλειας.
«Οι σημερινές εξαγγελίες δεν είναι παρά πάρα ένα έμπρακτο βήμα, για πολλοστή φορά, παραβίασης των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Μια απόπειρα που θέλει να εργαλιοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο και να προκαλέσει – έτσι ελπίζει – ένα διχασμό μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, κάτι που δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θα το επιτύχει, γιατί είμαι βέβαιος πως κανένας Βαρωσιώτης δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός στους σχεδιασμούς και τους στόχους της Τουρκίας», είπε και τόνισε πως η Αμμόχωστος, ανήκε και θα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της.
Έστειλε το μήνυμα προς τον κ. Ερντογάν και τους εδώ εκπροσώπους του πως δεν πρόκειται να γίνουν αποδεχτές οι απαράδεχτες ενέργειες και αξιώσεις της Τουρκίας και ήδη, άμεσα μετά τις εξαγγελίες, η Κυβέρνηση έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες μέσω τηλεφωνικής και γραπτής ενημέρωσης από τον Υπουργό Εξωτερικών για τις τουρκικές εξαγγελίες προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με κατ’ ιδίαν ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόσθετα, είπε, αποστάληκε επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενόψει της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών και σημαντικούς άλλους, ενώ την ίδια στιγμή, έχει συγκαλέσει για σήμερα στις 11 το πρωί σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια, σημείωσε πως επιδίωξή είναι η εξεύρεση μιας λύσης που οδηγεί σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, ένα ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
«Για αυτό και καλώ τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να αντιληφθούν πως δεν είναι μόνο η τύχη των Ελληνοκυπρίων που απειλείται, αλλά και το δικό τους μέλλον», ανέφερε.
Αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε έναντι όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ευημερία και την προκοπή της χώρας μας αλλά και έναντι των μελλοντικών γενεών του τόπου μας: Να παραδώσουμε μία πατρίδα με πλήρη κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, σημείωσε.
Μια πατρίδα, πρόσθεσε, πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των νόμιμων κατοίκων της, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκευτικών πεποιθήσεων και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό ήταν το όραμα των ηρώων μας, αυτή είναι η προσδοκία ολόκληρου του λαού
Έκανε έκκληση στο λαό να κρατήσει το πνεύμα αντίστασης ενάντια στην αδικία ζωντανό και ευχήθηκε καλό κουράγιο και καλή ελευθερία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ