19.8 C
Nicosia
Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 | 17:04

Μετάλλαξη Δέλτα: Οι φόβοι για οικονομία και τουρισμό

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του κορoναϊού έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  το οποίο εξετάζει τώρα τα αναχώματα μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και τις οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση επέκτασης των τοπικών μίνι lockdown στα πρότυπα της Μυκόνου.

Ξορκίζουν καθολικό lockdown

Στο υπουργείο Οικονομικών, αν και ξεκαθαρίζουν ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα έκτακτης ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Μυκόνου, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις από το κράτος για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων των περιοχών που  θα επιβληθούν τοπικά lockdown.  Η κυβέρνηση αποκλείει ένα νέο καθολικό lockdown ποντάροντας στην επίτευξη ενός ικανού αριθμού εμβολιασμένων ώστε να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας. Oπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, δεν υπάρχει plan Β και η αύξηση των εμβολιασμών αποτελεί μονόδρομο για να μη διαταραχθεί η επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας. Άλλωστε το μήνυμα που έχει σταλεί είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αφορούν ανεμβολίαστους και «δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

Κατεβαίνει ο πήχης για τον τουρισμό

Στο μέτωπο του τουρισμού το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο. Ο αρχικός στόχος για ανάκτηση του 50% – 60% των εσόδων που εισπράχθηκαν το 2019 έχει βγει από τον χάρτη. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν κατεβάσει κάτω από τα 8- 9 δισ. ευρώ τον πήχη των θερινών εισπράξεων από τον τουρισμό καθώς το αποτύπωμα από την επιθετική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού είναι πλέον ισχυρό και φαίνεται στις ακυρώσεις. Έτσι ο μεγάλος φόβος για το οικονομικό επιτελείο είναι να μην ξεφύγει άλλο η κατάσταση με τη «μόλυνση» της οικονομίας.

Τυχόν ανατροπή στην πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3,6% φέτος θα ανατρέψει τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού  και θα υπονομεύσει το στόχο για συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 7,1% του ΑΕΠ  καθώς θα ανοίξει νέες τρύπες στα έσοδα λόγω μείωσης της κατανάλωσης και ταυτόχρονα θα διογκώσει τις δαπάνες λόγω των έκτακτων κονδυλίων που θα απαιτηθούν για τη επούλωση των πληγών που ανοίγει η πανδημία σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Προϋπολογισμός στη σκιά της αβεβαιότητας

Την ίδια ώρα το ρευστό σκηνικό στην οικονομία θα προκαλέσει αναταράξεις στο επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θέτοντας σε κίνδυνο τα ορόσημα με βάση τα οποία θα έρχονται οι εισροές των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στην χώρα μας.

Ήδη ο προϋπολογισμός κινείται πολύ μακριά από τον αρχικό σχεδιασμό για δαπάνες μόλις 7,6 δις. ευρώ το 2021 που σημαίνει ότι σε περίπτωση απότομης αύξησης αυτού του κόστους από τον Σεπτέμβριο στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ετοιμάσουν νέα σχέδια δανεισμού από τις αγορές για να μην πέσει η στάθμη των διαθεσίμων κάτω από τα 33 – 34 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο τα πακέτα στήριξης αποσύρονται από το επόμενο έτος με το ταμειακό κόστος για το δημόσιο να υποχωρεί στα 2,079 δισ. ευρώ από 15,611 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων ύψους 13,532 δις. ευρώ με αυτόματη αντίστοιχη συρρίκνωση του ελλείμματος.

Σημειώνεται ότι για το 2022 έχει προβλεφθεί η επέκταση των μέτρων της αναστολής πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα με κόστος 767 εκατ. ευρώ και της διατήρησης της μείωσης των τριών μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα με κόστος 816 εκατ. ευρώ.  Παράλληλα έχουν προβλεφθεί  πιστώσεις ύψους 276 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και το έκτακτο υγειονομικό προσωπικό.

Επιπλέον από το 2022 και έπειτα προβλέπεται σε μόνιμη βάση διατήρηση της μείωσης του ποσοστού της προκαταβολής φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων στο 55% και των νομικών προσώπων στο 80%.

Επιπλέον στα δημοσιονομικά αποτελέσματα έχει ληφθεί υπόψη η μείωση του ποσοστού φορολογίας νομικών προσώπων από 24% στο 22% με εκτιμώμενο κόστος 183 εκατ. ευρώ για το 2022, 112 εκατ. ευρώ για το 2023, 125 εκατ. ευρώ για το 2024 και 136 εκατ. ευρώ για το 2025.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!