Ο δρόμος για μας μία και μόνον κατεύθυνση έχει, διότι η μη λύση δεν είναι λύση, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι «δεν συμβιβαζόμαστε με την διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι στην ατζέντα μας βρίσκεται μόνον ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας».
Σε επιμνημόσυνο λόγο του για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή το 1974 στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «με την απαιτούμενη πολιτική βούληση από όλους, σε πλήρη συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση μπορούμε να βρούμε διεξόδους ακόμη και στα πιο ακανθώδη ζητήματα του Κυπριακού ακόμη και αν ο εχθρός που πρέπει να γίνει τουλάχιστον συνεργάτης δεν συνεργάζεται επί ίσοις όροις και στη βάση της νομιμότητας».
Πρόσθεσε ότι «η επιτυχία μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και τον λαό μας, θα είναι επιτυχία όλων μας, θα είναι κυρίως το βασικό συστατικό για ένα υγιές και ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πατρίδα, χωρίς συρματοπλέγματα και στρατούς κατοχής».
«Ας στοχεύσουμε όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτή την επιτυχία και ας μην αναζητάμε νικητές και ηττημένους διότι όσο δεν υπάρχει λύση είμαστε όλοι ηττημένοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σημείωσε ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διαίρεση, και ο μόνος δρόμος είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων για την περαιτέρω ενίσχυση του κράτους μας, της οικονομίας μας, της ενεργούς διεθνούς διπλωματίας, της προάσπισης των αρχών του διεθνούς δικαίου και της ανάδειξης των πρόσθετων πλεονεκτημάτων της Κύπρου, χειροπιαστά και όχι θεωρητικά, δημιουργώντας συνεργασίες και ενισχύοντας σχέσεις με όλους τους εταίρους μας».
Όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, «παρά τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, τις προκλήσεις, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και με ρεαλισμό, αποφασιστικότητα, επιμονή, χωρίς μεμψιμοιρίες, χωρίς ηττοπάθεια, χωρίς εσωστρέφεια, συνεχίζουμε την προσπάθεια».
Πρόσθεσε ότι «δυνατά και ενωμένα πρέπει να στεκόμαστε όλοι σε αυτή την αλήθεια και να την προβάλουμε με τρόπο σαφή: προτεραιότητά μας είναι η λύση, η επανένωση, η ειρήνη, η ασφάλεια, η ευημερία όλων των Κυπρίων και διαμενόντων νομίμως στο νησί μας, και για όλα αυτά πρέπει μαζί, με σοβαρότητα να συνεχίσουμε τις προσπάθειες».
«Οτιδήποτε άλλο, πλην της επανένωσης, δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα και το ειρηνικό μέλλον των Κυπρίων και δεν χωράνε εκπτώσεις σε αυτή την αλήθεια», συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Είπε ότι «παρά τις συνεχείς, άνευ προηγουμένου, καθημερινές προκλήσεις της Αγκυρας, με αφοσίωση και αποφασιστικότητα, συνεχίζουμε τις ειλικρινείς και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, στοχεύοντας σε μια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο».
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι δεν αγωνιζόμαστε για να «νικήσουμε» αλλά «για να επανενώσουμε και να δικαιώσουμε όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Ευρωπαίους πολίτες που δεν χρειάζονται εγγυητές, ξένους στρατούς και δικαιώματα επεμβατικά στο μέλλον και στη ζωή τους».
Πρόσθεσε ότι «τη γεωγραφία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, ούτε την ισχύ ή την πολιτική φιλοσοφία των συνομιλητών μας, μπορούμε όμως και οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, με ό,τι εργαλεία έχουμε, να αλλάξουμε την ιστορία με μοναδικό όραμα η Κύπρος να γίνει ξανά στην ολότητά της, τόπος ειρήνης, ευημερίας, σταθερότητας και ασφάλειας».
Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ο Γιώργος Σεφέρης, προφητικά έγραφε το 1953 στη Σαλαμίνα της Κύπρος, «ωσάν να απαντούσε στις προθέσεις του ηγέτη της κατοχικής Τουρκίας που επισκέπτεται παράνομα την Κύπρο, ότι: η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν μήτε μπορούν» ενώ «τούτα τα κορμιά πλασμένα από ένα χώμα που δεν ξέρουν, έχουν ψυχές, μαζεύουν σύνεργα για να τις αλλάξουν, δε θα μπορέσουν· μόνο θα τις ξεκάμουν αν ξεγίνουνται οι ψυχές».
«Οι ψυχές όμως δεν ξεγίνονται, όπως δεν ξεγίνεται και ο πολιτισμός και η ιστορία αυτού του τόπου, που θα ευλογηθεί και θα δει καλύτερες μέρες, μέρες επανένωσης και ειρήνης» έκλεισε τον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός Εξωτερικών.
Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος ο ΙΙ.
Στο μνημόσυνο παρέστησαν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας Θεοχάρης Λαλάκος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος, Δημόκριτος Ζερβάκης, η ηγεσία της Αστυνομίας, συγγενείς αγνοουμένων από την Κύπρο και την Ελλάδα και άλλοι επίσημοι.
Κατά την είσοδο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και ακολούθησε ο Εθνικός Υμνος.
Ομάδα νεαρών. φορώντας μαύρες φανέλες που έγραφαν «Δεν ξεχνώ», μετά την ολοκλήρωση του μνημοσύνου, φώναζαν συνθήματα κατά της ομοσπονδίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ