Τεράστια διαφορά στον αριθμό των αντισωμάτων που παράγουν τα mRNA εμβόλια διαπιστώνει νέα έρευνα, η οποία διεξήχθη στο Χονγκ Κονγκ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.
Τα ευρήματα κατέδειξαν ότι τα εμβόλια mRNA, δηλαδή των Pfizer – BioNTech και Moderna, παράγουν έως και 10 φορές περισσότερα αντισώματα, συμβάλλοντας στην καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας και στη βέλτιστη επίτευξη του στόχου για την ανοσία.
Η έρευνα υλοποιήθηκε ανάμεσα σε υγειονομικούς υπαλλήλους του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι είχαν πλήρως εμβολιαστεί είτε με BioNTech – Pfizer είτε με Sinovac. Τα αποτέλεσματα έδειξαν ότι οι πρώτοι είχαν έως και 10 φορές περισσότερα αντισώματα.
Παρότι ο αριθμός των αντισωμάτων δεν αντικατοπτρίζει την πλήρη εικόνα για την ικανότητα απόκτησης ανοσίας, εντούτοις «η διαφορά στις συγκεντρώσεις αντισωμάτων μπορούν να μεταφραστούν σε σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Με βάση τα ίδια δεδομένα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα εμβόλια mRNA υπερέχουν σημαντικά έναντι εμβολίων, τα οποία παράγονται με πιο παραδοσιακές μεθόδους (αδρανοποιημένος ιός), παρέχοντας υψηλότερη προστασία έναντι της Covid-19 και των παραλλαγών – μεταλλάξεων.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι όσες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει κατά κύριο λόγο τα εμβόλια mRNA έχουν παρατηρήσει μια αισθητή μείωση των νέων κρουσμάτων. Αντίθετα, όσες χώρες έχουν εμβολιάσει τον πληθυσμό με πιο «παραδοσιακά» εμβόλια, όπως τα κινεζικά Sinovac – Sinopharm, δεν έχουν δει σημαντική κάμψη των κρουσμάτων, παρότι έχει καταγραφεί αισθητή μείωση σε διασωληνωμένους και θανάτους.
Γι’ αυτό τον λόγο, αρκετές χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εμβόλια, έχουν ήδη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς και με τρίτη δόση, με στόχο την ενίσχυση των επιπέδων ανοσίας.
moneyreview.gr