Καλά είναι τα αποτελέσματα των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί από το Κράτος, το Υπουργείο Εξωτερικών , τον Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων αλλά και το ΚΕΒΕ στα θέματα της οικονομικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Ανδρέα Δημητριάδη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του, ο Σύνδεσμος δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οικονομικής διπλωματίας αυτό το διάστημα, ενώ μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια έγινε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και επίκειται και δεύτερη.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως τόσο ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων όσο και το ΚΕΒΕ ενθαρρύνουν την προώθηση θεμάτων οικονομικής διπλωματίας, τόσο από πλευράς του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, όσο και του Κράτους.
Πρόσθεσε, πως είναι αναγκαίο η δική μας διπλωματία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, και οι πρέσβεις, οι εμπορικοί ακόλουθοι , αλλά και όλο το προσωπικό των ξένων πρεσβειών να προωθούν την οικονομική διπλωματία, καθώς και να καταβάλλουν προσπάθειες στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, και στην προώθηση των εξαγωγών στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ήδη έχει εκπονηθεί μια μελέτη από ξένους εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Εξωτερικών τους έχει δοθεί αντίγραφο και ως εκ τούτου, όπως είπε, θα συναντηθούν ως Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για δεύτερη φορά, ώστε να του εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους και τις εισηγήσεις τους επί του περιεχομένου της μελέτης αυτής, αναφέροντας πως είναι ένα πολύ θετικό μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων εκτίμησε ωστόσο, πως παράλληλα με αυτές τις προσπάθειες υπάρχουν και ορισμένα άλλα γεγονότα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε πράγματι να υπάρχει ένα κίνητρο για τους ξένους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στην Κύπρο.
Τέτοια κίνητρα συνέχισε, θα πρέπει να είναι πολεοδομικά και φορολογικά όπως μεταφοράς της έδρας μεγάλων εταιρειών των κεντρικών ή των περιφερειακών τους γραφείων στην Κύπρο από την Ασία, την Ιαπωνία, Καναδά και αλλού .
Ήδη είπε αυτή η προσπάθεια που έχει καταβληθεί από το Κράτος αλλά και από το Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων και το ΚΕΒΕ, έχει φέρει, καλά αποτελέσματα και ήδη ένας αριθμός επιχειρήσεων έχουν μεταφέρει την έδρα τους ή τα περιφερειακά τους γραφεία στην Κύπρο.
Είναι σημείωσε, “πολύ σημαντικό για την Κύπρο να μεταφέρονται τέτοιες εταιρείες τόσο όσον αφορά την απασχόληση αλλά και όσον αφορά την ζήτηση για ακίνητη περιουσία, την παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών και άλλα”.
Επίσης είπε ότι τον Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων απασχολεί το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ, γνωστή ως ζώνη Σένγκεν. Επεσήμανε ακόμη πως πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι άντλησης κεφαλαίων ιδιαίτερα για επενδύσεις μεγάλου κεφαλαιουχικού ύψους, επειδή, όπως εξήγησε, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι εκτεθειμένο σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μεγάλο βαθμό και δεν χορηγεί χρηματοδοτήσεις για μεγάλες επενδύσεις.
Στην ουσία αυτή την στιγμή συνέχισε, δεν υπάρχει τρόπος προώθησης και υλοποίησης μεγάλων αναπτύξεων από εγχώρια χρηματοδότηση, σημειώνοντας πως παράλληλα στην Κύπρο παρατηρείται ένα φαινόμενο που δεν υπάρχει στις άλλες χώρες, αφού οι χρηματοδοτήσεις έργων στην Κύπρο είναι κατά 80%- 85% από δανεισμό και κατά15%- 20% από μετοχικό κεφάλαιο.
Στην Ευρώπη, στην Αμερική και σε άλλες χώρες γίνεται το ανάποδο πρόσθεσε, όπου υπάρχουν δυνατότητες κάποιος να αντλήσει μετοχικά κεφάλαια από χρηματιστήρια, από επενδυτικά ταμεία και άλλες πηγές. Δυστυχώς παρατήρησε, αυτό την Κύπρο δεν έχει αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να καθηλώνει σε μεγάλο βαθμό την προώθηση και υλοποίηση μεγάλων αναπτύξεων . Ο κ. Δημητριάδης είπε πως το θέμα εξεύρεσης νέων πηγών χρηματοδότησης πρέπει να απασχολήσει το Κράτος ιδιαίτερα για τις μεγάλες αναπτύξεις.
Επιπρόσθετα σημείωσε πως η Κύπρος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στους τομείς της εκπαίδευσης, στον ιατρικό τουρισμό, στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών. Ανέφερε τέλος πως καθίσταται αναγκαίο να προσαρμοστεί ή διαφοροποιηθεί το νομικό και φορολογικό πλαίσιο για αυτές τις δραστηριότητες, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται προς αυτές τις κατευθύνσεις αλλά και να δοθούν κίνητρα για αυτές τις δραστηριότητες ώστε να προωθηθούν
Πηγή: ΚΥΠΕ