Οι οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που επέφερε η πανδημία, καθώς και οι προοπτικές ανάκαμψης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας της «25ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση», με θέμα «Από την κοινωνική αποστασιοποίηση στην κοινωνική αλληλεγγύη», που διεξάγεται στο Λαγονήσι, στις 8 και 9 Ιουλίου.
Οι τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις της σημερινής ημέρας του συνεδρίου ήταν αφιερωμένες σε ζητήματα που αφορούν την ανταπόκριση της Ευρώπης στις προκλήσεις της πανδημίας, την ελληνική οικονομία, τον τρόπο που θα επηρεάσει η πανδημία την παγκόσμια συνεργασία και τέλος το οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη.
Στις τέσσερις πρώτες συνεδρίες του συνεδρίου συμμετείχαν πολιτικοί αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί από την Ευρώπη και την Αμερική, μεταξύ των οποίων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Μάρτιν Σουλτς, η Χελένα Νταλί, ο Φράνσις Φουκουγιάμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι η πανδημία δίδαξε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση ως ευκαιρία στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αναφερόμενος στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης και τη διαχείρισή της, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε τη θέση ότι η Eλλάδα δεν είχε εναλλακτικό δρόμο, υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις, η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία για μια ευημερούσα πορεία της χώρας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και γρήγορη στη λήψη αποφάσεων, καθώς και να αναβαθμίσει την εμπλοκή της στον τομέα της ασφάλειας.
Κατά την τοποθέτησή του, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν σημείωσε ότι η πανδημία έφερε την Ευρώπη ενώπιον δραματικών προκλήσεων, οι οποίες συνοδεύτηκαν από ένα σημαντικό πρόγραμμα ανάταξης. Όπως σημείωσε, η Ευρώπη σήμερα πιέζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, αλλά και από περιφερειακούς πολέμους, όπως και από εσωτερικές πιέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον ίδιο, η ενότητα της Ευρώπης εξαρτάται από τη διατήρηση των αξιών της, τη στρατηγική αυτονομία της, ένα νέο μοντέλο, βασισμένο όχι στην Ευρώπη των εθνών αλλά στην Ευρώπη των πολιτών, καθώς και από ένα μοντέλο διακυβέρνησης που να μην βασίζεται μόνο στην ηγετική παρουσία της Γερμανίας, αλλά στη μεγαλύτερη συναίνεση και εμπλοκή και των υπόλοιπων χωρών.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού υποστηρίζοντας ότι «είναι σαν μηχανή diesel: την ανάβεις και ακούς θορύβους, αλλά μόλις ξεκινήσει πραγματικά ο κινητήρας, τίποτα δεν τον σταματά». Όπως είπε, η ΕΕ επέλεξε 7 εταιρείες από τις δεκάδες που δούλευαν στα εμβόλια και οι 6 από αυτές βρήκαν τελικά το εμβόλιο, οδηγώντας σε ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με 4,5 δισ. δόσεις.
Ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον γεωπολιτικών προκλήσεων για την αντιμετώπιση των οποίων θα χρειαστεί η ίδια να ορίσει πιο ξεκάθαρα την ταυτότητά της.
Η ΕΕ θα αποτύχει, σημείωσε ο κ. Σουλτς, αν συνεχίσουμε να είμαστε διχασμένοι και να υποβαθμίζουμε και να μη σεβόμαστε τους θεσμούς της. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως τεράστιο βήμα το σχέδιο ανάταξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ωστόσο εξέφρασε προβληματισμούς για το εάν τα μέλη θα συνεχίσουν να ενεργούν με τον ίδιο ενωτικό τρόπο.
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι αυτή θα κυμανθεί στο 3,6%.
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μεγάλη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας μπροστά στην κρίση της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι θα ακολουθήσει ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η ύφεση έχει περιοριστεί, η ανεργία δεν αυξήθηκε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται, οι καταθέσεις αυξάνονται, το κόστος δανεισμού της χώρας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται και η οικονομία αναβαθμίζεται παρά την πανδημία.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που κινητοποιεί πολύ περισσότερους από αυτούς που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις.
Στη δική της τοποθέτηση, η Επίτροπος Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χελένα Νταλί ανέδειξε τα προβλήματα της ανισότητας των γυναικών τα οποία οξύνθηκαν κατά την πανδημία, κάνοντας αναφορά στην έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, την αύξηση των ευθυνών φροντίδας των παιδιών με το κλείσιμο των σχολικών μονάδων αλλά και στις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, καθώς οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν οδεύει σε μια νέα κρίση χρέους, παρά το υψηλό κόστος της διαχείρισης της πανδημίας, καθώς οι λόγοι που οδήγησαν στη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική ήταν προσωρινοί και ασύμμετροι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κρίσιμες παράμετροι στην πορεία ανάκαμψης της χώρας είναι η δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, καθώς και η αποτελεσματική αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, με απώτερο σκοπό οι πόροι αυτοί να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Φράνσις Φουκουγιάμα αναφέρθηκε στην εκλογή Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι αυτή επέτρεψε την επαναφορά των σχέσεων ΗΠΑ και Ευρώπης σε ένα πιο παραδοσιακό επίπεδο. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως ψευδαίσθηση την εκτίμηση Ευρωπαίων παραγόντων σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη μπορεί να κινείται ως ανεξάρτητη δύναμη μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Αμερικής, τελικά ισορροπώντας ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις.
«Οι βασικές αξίες της Ρωσίας και της Κίνας δεν έχουν τίποτα κοινό με τις αξίες που δημιούργησαν και στηρίζουν την Ε.Ε.», κατέληξε ο κ. Φουκουγιάμα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ