Η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να ανακάμψει γρηγορότερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς η δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του έτους υπερέβη τις προσδοκίες και η βελτιωμένη κατάσταση της υγείας οδήγησε στην ταχύτερη χαλάρωση των περιορισμών ελέγχου πανδημίας το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η οικονομία στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να επεκταθεί κατά 4,8% φέτος και 4,5% το 2022. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις την άνοιξη, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 είναι σημαντικά υψηλότερος στην ΕΕ (+0,6 pps.) και στη ζώνη του ευρώ (+0,5 pps.), ενώ για το 2022 είναι ελαφρώς υψηλότερος και στις δύο περιοχές (+0,1 pp.). Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να επιστρέψει στο επίπεδο πριν από την κρίση το τελευταίο τρίμηνο του 2021 τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ. Για τη ζώνη του ευρώ, αυτό είναι ένα τέταρτο νωρίτερα από το αναμενόμενο στις εαρινές προβλέψεις.
Οι κίνδυνοι από την εμφάνιση και εξάπλωση των μεταλλάξεων του ιού COVID-19 υπογραμμίζουν τη σημασία της περαιτέρω αύξησης του ρυθμού των εκστρατειών εμβολιασμού. Οι οικονομικοί κίνδυνοι σχετίζονται ιδίως με την ανταπόκριση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε αλλαγές στους περιορισμούς.
Ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από τον προβλεπόμενο, εάν οι περιορισμοί εφοδιασμού είναι πιο επίμονοι και οι πιέσεις των τιμών μεταφερθούν στις τιμές καταναλωτή πιο έντονα.
Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό φέτος και την επόμενη χρονιά έχει επίσης αναθεωρηθεί υψηλότερα. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων, τα σημεία συμφόρησης της παραγωγής λόγω των περιορισμών της παραγωγικής ικανότητας και της έλλειψης ορισμένων συστατικών και πρώτων υλών, καθώς και η ισχυρή ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αναμένεται να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές καταναλωτή φέτος. Το 2022, αυτές οι πιέσεις θα πρέπει να μετριαστούν σταδιακά, καθώς επιλύονται οι περιορισμοί στην παραγωγή και συγκλίνουν η προσφορά και η ζήτηση.
Κατά συνέπεια, ο πληθωρισμός στην ΕΕ προβλέπεται τώρα να είναι 2,2% κατά μέσο όρο φέτος (+0,3 pps. Σε σύγκριση με την εαρινή πρόβλεψη) και 1,6% το 2022 (+0,1 pps). Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι 1,9% κατά μέσο όρο το 2021 (+ 0,2 pps) και 1,4% το 2022 (+0,1 pps).
Η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί λόγω διαφόρων παραγόντων καταγράφει η Κομισιόν:
Πρώτον, η δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του έτους υπερέβη τις προσδοκίες.
Δεύτερον, μια αποτελεσματική στρατηγική περιορισμού της πανδημίας και η πρόοδος με τους εμβολιασμούς οδήγησαν σε μειωμένο αριθμό νέων μολύνσεων και νοσηλείας, η οποία με τη σειρά της επέτρεψε στα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους το επόμενο τρίμηνο. Αυτή η επανέναρξη ωφέλησε ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών.
Τα θετικά αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων, καθώς και η κινητικότητα παρακολούθησης δεδομένων υποδηλώνουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια ισχυρή ανάκαμψη στην ιδιωτική κατανάλωση.
Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις αναζωογόνησης της τουριστικής δραστηριότητας εντός της ΕΕ, οι οποίες θα πρέπει να επωφεληθούν περαιτέρω από την έναρξη εφαρμογής του νέου Πιστοποιητικού Ψηφιακού COVID της ΕΕ από την 1η Ιουλίου.
Μαζί, αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να αντισταθμίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των προσωρινών ελλείψεων εισροών και του αυξανόμενου κόστους που πλήττει τμήματα του μεταποιητικού τομέα, αναφέρει η Κομισιόν.
Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης, υποστηριζόμενοι από την απασχόληση που αναμένεται να κινηθεί παράλληλα με την οικονομική δραστηριότητα.
Η ισχυρή ανάπτυξη των κυριότερων εμπορικών εταίρων της ΕΕ θα ωφελήσει τις εξαγωγές αγαθών της ΕΕ, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αναμένεται να υποφέρουν από τους εναπομείναντες περιορισμούς στον διεθνή τουρισμό.
Τέλος, το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη.
Ο συνολικός πλούτος που δημιουργείται από το RRF στον ορίζοντα προβλέψεων αναμένεται να είναι περίπου 1,2% του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ το 2019.
Το αναμενόμενο μέγεθος της ώθησης ανάπτυξης παραμένει σχεδόν αμετάβλητο από την προηγούμενη πρόβλεψη, καθώς οι πληροφορίες από τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν επίσημα τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές την αξιολόγηση που έγινε την άνοιξη.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ