Όσοι νομίζουν ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό και κυρίως με τις επιπτώσεις του στην οικονομία και τη ζωή μας, κάνουν μεγάλο λάθος. Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι ο ιός διεθνώς παρουσιάζει σοβαρές μεταλλάξεις που εγκυμονούν κινδύνους, το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Κύπρο εμφανίζει καθυστερήσεις λόγω κυρίως άρνησης των νέων να εμβολιαστούν και ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας άρχισε πάλι να αυξάνεται.
Οι τρεις αυτές αρνητικές εξελίξεις σήμαναν συναγερμό στους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας και στους επιδημιολόγους, οι οποίοι πλέον προβληματίζονται για την επόμενη μέρα.
Σίγουρα, γνωρίζουν ότι μια νέα εισήγηση τους για επιστροφή στα lockdowns θα αναστατώσει και ίσως θα ανατινάξει στον αέρα την οικονομία. Από την άλλη πλευρά, αν αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα και διευρυνθεί το πρόβλημα με τις μεταλλάξεις, δεν μπορούν να μείνουν με τα χέρια δεμένα.
Είναι φανερόν, λοιπόν, ότι και πάλι βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Και αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα, αφού:
- Βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
- Επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι ήδη αρκετά τραυματισμένοι από τα προηγούμενα lockdowns.
- Το κράτος δεν έχει τις δυνατότητες να συνεχίσει τη συνολική στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Υπό αυτές τις περιστάσεις, εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι αφ’ ενός να ενθαρρύνουμε τους νέους μας για να εμβολιαστούν και αφ’ ετέρου να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας. Μόνο, έτσι, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την αύξηση των κρουσμάτων και να διευκολύνουμε την επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα. Ακόμα, μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την ενδεχόμενη εμφάνιση μεταλλάξεων του ιού στη χώρα μας και την αντιμετώπιση ενός νέους κύματος κορωνοϊού το φθινόπωρο.
Δεν γνωρίζουμε, πόσο σοβαρά υπόψη λαμβάνουν οι πολίτες αυτές τις διαπιστώσεις, όμως, η κατάσταση δεν είναι καλή, ούτε υγειονομικώς, ούτε οικονομικώς.
Στην οικονομία, η καθυστέρηση της Βρετανίας να απελευθερώσει τα ταξίδια των υπηκόων της προς την Κύπρο, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για τον τουρισμό μας. Ήδη, αρκετά ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα από το ενδεχόμενο να χαθεί και ο Ιούλιος. Μαζί με τις επιχειρήσεις του τουρισμού ανησυχούν και οι επιχειρηματίες του εμπορίου, των μεταφορών, των αεροπορικών εταιρειών και άλλοι.
Όμως, δεν είναι μόνο ο τουρισμός που κινδυνεύει. Πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανέμεναν την κατάργηση των διαφόρων μέτρων για να επανέλθουν στην κανονικότητα. Τώρα, βλέπουν ότι η επιστροφή που έγινε είναι επισφαλής. Φοβούνται τυχόν επαναφορά των lockdowns και των αυστηρών υγειονομικών μέτρων.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και το κράτος, το οποίο προσπαθεί να συγκρατήσει τις «τρύπες» της πανδημίας. Ήδη, η ύφεση για το 2020 ανέρχεται στο 5.7%, το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στο 120% του ΑΕΠ, τα ελλείμματα μεγάλωσαν και η ανεργία σκαρφάλωσε πέραν του 8%.
Η εικόνα είναι αρκετά ανησυχητική και η κυβέρνηση οφείλει να δράσει προληπτικά με όλους τους τρόπους για να αποφύγουμε μια νέα οπισθοδρόμηση που θα μας διαλύσει όλους…
Ιωσήφ Ιωσήφ