Καταφθάνει εκ νέου στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο την εύρεση κοινού εδάφους προς επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Στις 22 Ιουνίου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, όπου και θα προβούν σε αξιολόγηση της κατάστασης.
Ο Ερσίν Τατράρ, ο οποίος μιλούσε κατά την εβδομαδιαία συνάντησή του χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό» Ερσίν Σανέρ με τον οποίο συζήτησε και το Κυπριακό υπενθύμισε ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ εργάζεται για να διαπιστώσει εάν υπάρχει ή όχι ένα κοινό έδαφος, ο κ. Τατάρ είπε ότι σε περίπτωση που αυτό εξευρεθεί τότε υπάρχει η σκέψη να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις ή μια δεύτερη συνάντηση Γενεύης.
Θα της πει, ανέφερε, ότι μπορούν να προχωρήσουν σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της αποδοχής της ίσης κυριαρχίας που εμπεριέχεται στην πρόταση έξι σημείων την οποία παρουσίασε στη Γενεύη.
Αναφερόμενος στο ανακοινωθέν των Med 7, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η στήριξη των 27 σε μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο δείχνει ότι «έχουν πάρει το μέρος κάποιου» και ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει απάντηση προς την ΕΕ. «Συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τους συνομιλητές μας, τον ΟΗΕ και τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι δεν έχουν επιτευχθεί αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει συμφωνία στη βάση των δύο ανεξάρτητων ίσων κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι μια λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με την έγκριση και των δύο πλευρών. «Αυτό που θα πουν οι Τουρκοκύπριοι είναι εξαιρετικά σημαντικό. Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει λύση. Το καταστήσαμε σαφές. Το είπαμε σε ολόκληρο τον κόσμο».
Η στήριξη της Τουρκίας, της πιο δυνατής χώρας στην περιοχή, είναι σημαντική, δήλωσε ο κ. Τατάρ λέγοντας πως η Τουρκία είναι μακριά από την Κύπρο 40 μίλια, η Ελλάδα 700 και η Βρετανία 3.500. Όταν δει κάποιος την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε, βλέπει ότι σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ενέργεια, θέματα στρατηγικής σημασίας, στον θαλάσσια και τον εναέριο χώρο (ΣΣ: εννοεί την ΑΟΖ και το ΦΙΡ) και η «Γαλάζια πατρίδα».
Ο κ. Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για την στάση της Τουρκίας στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ και το ενδιαφέρον που επέδειξε. «Εμείς αναζητούμε το δίκιο μας. Δεν επιβουλευόμαστε κανένα. Όσο κυρίαρχοι είναι αυτοί (οι Ε/κ), τόσο κυρίαρχοι είμαστε και εμείς. Όσο νόμιμο είναι το δικό τους κράτος, τουλάχιστον τόσο είναι και το δικό μας. Καταβάλλουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να μπορέσει να υπάρξει μια λύση στη βάση της ισότητας».
Δεν θα γίνουμε μπάλωμα πουθενά, συνέχισε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι δεν θα δεχθούν την διοίκηση και την κυριαρχία των Ε/κ. «Μας αρμόζει μια συμφωνία στη βάση της ισότητας». Με την βούληση που έχει δείξει ο τ/κ «λαός» και με την στήριξη της Τουρκίας σε κάθε πλατφόρμα που η Άγκυρα συμμετέχει, έχει αυξηθεί η φωνή που λέει πως στην Κύπρο πρέπει πλέον να υπάρξουν δύο ανεξάρτητα κράτη.
Έχουν καταφέρει να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού και είναι πολύ ικανοποιημένοι για το επίπεδο στο οποίο έχουμε φτάσει, όπως είπε ο ίδιος.
Ανακοίνωσε επίσης ότι το Σαββατοκύριακο με πρόσκληση της Τουρκίας θα μεταβεί στην Αντάλεια για να συμμετάσχει στο Διπλωματικό Φόρουμ, ως «πρόεδρος» της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.
Εκεί θα βρίσκονται, συνέχισε, 1300 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, αρχηγοί κρατών και ΥΠΕΞ και στο πλαίσιο του Φόρουμ θα έχει διάφορες συναντήσεις, σημειώνοντας ότι θα βρίσκεται εκεί και ο Τούρκος Πρόεδρος.
Λόγω της παρουσίας του ως «προέδρου» του ψευδοκράτους στο Φόρουμ, ακύρωσαν την συμμετοχή τους κάποιοι Έλληνες Υπουργοί, ανέφερε, λέγοντας πως αυτό «είναι ντροπή τους. Αυτή ήταν απόφαση της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είδε τον Έλληνα ομόλογό του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και οι δύο είπαν ότι η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Πριν από αυτό ο κ. Τσαβούσογλου είχε πάει στην Ελλάδα και είδε τον ΥΠΕΞ εκεί. Ως αποτέλεσμα εκείνων των συνομιλιών, αποφασίστηκε η ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών και δεσμεύσεων».