24.8 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 23:20

«Της Χαρουπιάς μελώματα»- Η Κύπρος ανακαλύπτει ξανά τον «μαύρο χρυσό» της

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής ανακοινώνει  την κυκλοφορία της έκδοσης: «Της Χαρουπιάς μελώματα», στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για την ιστορία του «Μαύρου Χρυσού» της Κύπρου, σχετικά αξιοθέατα και παραδοσιακές συνταγές με χαρουπόμελο.

Η έκδοση αποτελεί μια μοντέρνα παρουσίαση ενός αγαπημένου παραδοσιακού προϊόντος , το οποίο εδώ και αιώνες αποτελεί μέρος της διατροφής των Κυπρίων. Στο παρελθόν, και ιδιαίτερα από τον 14ο αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, τα χαρούπια αποτέλεσαν βασικό εξαγωγικό προϊόν, το οποίο στήριξε οικονομικά τον τόπο, γι’ αυτό και δικαίως ονομάστηκαν ως «Ο μαύρος χρυσός της Κύπρου» .

Έναυσμα για τη δημιουργία αυτής της έκδοσης, απετέλεσε πέραν από τη ιδιαίτερη θέση του προϊόντος αυτού στην ιστορία, οικονομία του τόπου, η δημοφιλής θέση που καταλαμβάνει τα τελευταία χρόνια στις διατροφικές συνήθειες του κοινού και της νέας γενιάς.

Οι Κύπριοι ανακαλύπτουν ξανά το χαρουπόμελο, το οποίο αποτελεί πλέον απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, δεδομένου ότι πέραν από γλυκαντική ουσία προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, καθώς και ευεργετικές επιδράσεις στην αντιμετώπιση  αριθμού ασθενειών, σε ενήλικες και παιδιά. Το χαρουπόμελο είναι επίσης πολύ δημοφιλές προϊόν και στο εξωτερικό. Αυτό   αντικατοπτρίζεται από τις  πολυπληθείς συνταγές, οι οποίες δημιουργούνται τόσο από επαγγελματίες Chef, αλλά και από ερασιτέχνες  μάγειρες και παρουσιάζονται στα διάφορα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η παρούσα έκδοση, περιλαμβάνει ό,τι θα ήθελε να μάθει ο αναγνώστης για αυτό το προϊόν, σε σχέση με την Κύπρο.  Συγκεκριμένα, σε συντομία σκιαγραφείται   σε εκλαϊκευμένη μορφή η ιστορική διαδρομή του χαρουπιού στην Κύπρο, παρουσιάζονται οι γνωστές και άγνωστες παραδοσιακές συνταγές με βάση το χαρουπόμελο, οι οποίες συνοδεύονται  από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τέλος αναφέρονται αξιοθέατα, που μπορεί να επισκεφθεί κάθε ενδιαφερόμενος.

Το βιβλίο αυτό αναμένεται να αποτελέσει απαραίτητο βοήθημα  σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με την κυπριακή κουζίνα, την ζαχαροπλαστική , αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία, τον λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση του τόπου.

Το βιβλίο αποκαλύπτει ξεχασμένες εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές της αυθεντικής κυπριακής παράδοσης και ξεναγεί τον αναγνώστη στην άγνωστη γνήσια αγροτική κυπριακή ζωή.

Η έκδοση αυτή αφιερώνεται στους  ανθρώπους της αγροτικής Κύπρου, οι οποίοι δημιούργησαν και διέσωσαν μέσα από τους αιώνες τις απλές , αλλά πλούσιες σε γεύση και αρώματα συνταγές που παρουσιάζονται στο βιβλίο. Ιδιαίτερη αφιέρωση στην Κοινότητα της Ανώγυρας, η οποία μέχρι σήμερα διασώζει την πρακτική της παραδοσιακής καλλιέργειας και επεξεργασίας των χαρουπιών. Οι περισσότερες συνταγές που περιλαμβάνονται στην έκδοση έχουν καταγραφεί στην Ανώγυρα. Οι συνταγές έχουν επίσης κινηματογραφηθεί και είναι διαθέσιμες σε ταινία με τίτλο «Της Χαρουπιάς μελώματα : Πόπαστα καμωμένα με το τερατσόμελον».

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων εκφράζει θερμές ευχαριστίες στους συγγραφείς και  σε όλους τους συντελεστές της έκδοσης, οι οποίοι και αναφέρονται ονομαστικά στο βιβλίο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, που χορήγησαν την έκδοση.

Οι δυνατότητες των χαρουπιών είναι ποικίλες και οι προοπτικές ελπιδοφόρες. Ας τις ανακαλύψουμε μέσα από την έκδοση αυτή και ας εκτιμήσουμε την αξία τους, καθώς αποτελούν μέρος της ιστορίας και της ταυτότητάς μας.

________________________________________-ΤΕΛΟΣ-

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής είναι ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό σωματείο με βασικό στόχο τη μελέτη, διάσωση και διάδοση της Κυπριακής παραδοσιακής κουζίνας.

Ε-mail: [email protected]

Φαξ: 22770676

http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/

http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy

https://www.facebook.com/CyFoodMuseum/

https://twitter.com/cyprus_food

VIBER : https://bit.ly/3e7d293

https://cyfoodmuseum.wixsite.com/cypriot-kitchen

https://www.youtube.com/channel/UCgr_ifHCR7-cqPPRCM818hw
https://cyfoodmuseum.wixsite.com/the-food-museum-blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Ισραήλ βομβάρδισε το στρατηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, μόλις λίγα...

Maggie Smith: Πέθανε η βραβευμένη ηθοποιός των ταινιών «Χάρι Πότερ»

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία της αναπνοή η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (27/9), η οικογένειά...

Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου – Κύριο μέλημα τα παιδιά μου

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προχώρησε σε δήλωση, κάνοντας λόγο για κρίση στον γάμο της με τον Μίνωα Μάτσα. Όπως αναφέρει η ίδια, βιώνει δύσκολες στιγμές...

ΧΑΚ: Μηνιαία κέρδη 5,7% και ο γενικός δείκτης στις 191.02 μονάδες

Κέρδη και στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών της τάξης του 5,7%, μία χρηματιστηριακή...

Συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ -τα οποία και φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κυβέρνηση του Βερολίνου- επήλθε συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις...

Η έρευνα για τα τουρκικά μπαξίσια στον δήμαρχο Νέας Υόρκης επεκτείνεται σε 6 χώρες: Ο ρόλος της Turkish Airlines και το τουρκικό προξενείο στο...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τα «μπαξίσια», που έλαβε επί σειρά ετών ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από αξιωματούχους της Τουρκίας. Οι ομοσπονδιακές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!