Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου, όπως επιβεβαίωσαν με ανακοινώσεις τους τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για το μέλλον των διμερών σχέσεων, καθώς και για ζητήματα πυρηνικής ασφάλειας. Επίσης, θα συνομιλήσουν για τη συνεργασία στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό και για τις τοπικές διαμάχες.
Ο Λευκός Οίκος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν όλα τα κρίσιμα ζητήματα, «στον δρόμο της αποκατάστασης της προβλεψιμότητας και της σταθερότητας στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας».
Τεταμένες οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας
Η συνάντηση αυτή έρχεται τρία χρόνια μετά το τετ α τετ του Πούτιν με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Τότε, ο Τραμπ είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Ρώσο πρόεδρο και είχε διαψεύσει τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ρωσικό δάκτυλο στις εκλογές του 2016.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Πούτιν από τη στιγμή που ανέλαβε τον προεδρικό θώκο. Βέβαια, ο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον Πούτιν το 2011 όταν ήταν ακόμα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Μάλιστα, μετά από αυτή τη συνάντηση είχε δηλώσει ότι κοίταξε στα μάτια τον Ρώσο πρόεδρο και του είπε: «Δεν νομίζω ότι έχεις ψυχή».
Σε συνέντευξή του το 2020, ο Μπάιντεν είχε αποκαλέσει τον Πούτιν «δόλοφονο» και ανέφερε ότι ο Ρώσος ηγέτης θα πληρώσει για την προσπάθειά του να υπονομεύσει τις προεδρικές εκλογές το 2020.
Τότε, η Μόσχα είχε ανακαλέσει τον πρέσβη της στις ΗΠΑ για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια. Ο Πούτιν είχε απαντήσει ειρωνικά στον πρόεδρο των ΗΠΑ αφήνοντας υπονοούμενα για την υγεία και την ηλικία του.
Παρά τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, κυρίως για το ζήτημα της Ουκρανίας και την ανάμειξη στις εκλογές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ελπίζει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για να αποφύγει μελλοντικές εκπλήξεις.
Οι ΗΠΑ πρόσφατα έπληξαν τη Ρωσία με κυρώσεις, μεταξύ άλλων για τον ρόλο της στην κυβερνοεπίθεση κατά αμερικανικών κυβερνητικών οργανώσεων. Άλλα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών αποτελούν η υπόθεση Ναβάλνι, το χακάρισμα στη Solarwinds και οι κατηγορίες για στοχοποίηση Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.