Μέσα από ένα δίκτυο διμερών, τριμερών και πολυμερών συνεργασιών που εδράζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.
Σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των πτυχίων – διακριτικών σημάτων στους Οπλίτες απόφοιτους του 81ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφέων, στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, στη παρουσία του Αρχηγού του ΓΕΕΦ, ο κ. Πετρίδης είπε πως «η περίοδος που διανύουμε, απαιτεί επιπρόσθετα από τη στρατιωτική, την επιστημονική κατάρτιση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμμετοχή των Υποβρυχίων Καταστροφέων σε ασκήσεις με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο».
Πρόσθεσε ότι «μέσα από τέτοιες ασκήσεις τα στελέχη και οι οπλίτες μας, εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, αποκομίζουν εμπειρίες και εξοικειώνονται σε διάφορες συνθήκες επιχειρήσεων».
Ο Υπουργός ευχαρίστησε «δημόσια το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, για την παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» το οποίο επισκέφθηκε χθες, αντιλαμβανόμενος τις εν πλω τις δυνατότητές του.
Σήμερα, συνέχισε ο κ. Πετρίδης «διεξάγεται κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ με τη συμμετοχή ελικοπτέρων διάσωσης του Γαλλικού αεροπλανοφόρου, του Παράκτιου Περιπολικού “ΓΕΩΡΓΙΟΥ” της Διοίκησης Ναυτικού, ελικοπτέρων (ΑW139 της 460 Μοίρας Ε-Δ) της Διοίκησης Αεροπορίας, καθώς και εξειδικευμένοι νοσηλευτές των Ειδικών Ομάδων «MEDEVAC» της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.
Αύριο, σημείωσε «θα επαναληφθεί εκ νέου αεροναυτική άσκηση με πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών RAFALΕ, στα πρότυπα της Άσκησης ΤΑΛΩΣ 2021 με τη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς».
Όλες αυτές οι ασκήσεις, είπε ο Υπουργός Άμυνας «είναι μέρος των Προγραμμάτων Αμυντικής Συνεργασίας που υλοποιούμε και αναπτύσσουμε με άλλα κράτη. Τέτοιου είδους συνεργασίες προάγουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε και πρόσθεσε πως «η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ένα δίκτυο διμερών, τριμερών και πολυμερών συνεργασιών που εδράζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως «οι προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας για τον εκσυγχρονισμό και τη μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς συνεχίζονται απρόσκοπτα».
Αναφερόμενος στη σημερινή τελετή ο Υπουργός είπε πως αποτελεί το επιστέγασμα της επίμοχθης προσπάθειας που κατέβαλαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η επίπονη και σκληρή εκπαίδευση τους οδήγησε να ανακαλύψουν τα όρια και τις αντοχές τους.
Πρόσθεσε ότι για τους νέους ΟΥΚάδες «υπάρχει μόνο η σκληρή δουλειά και η ολοκληρωτική αφοσίωση στο στόχο», βάδισαν στο δύσκολο και επίπονο δρόμο της εκπαίδευσης των υποβρυχίων καταστροφέων και δοκιμάστηκαν σε συνθήκες στις οποίες πολλοί λύγισαν και δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας, αποδεικνύοντας θάρρος και υψηλό αίσθημα ευθύνης και πειθαρχίας, συνειδητοποιώντας τη σοβαρότητα της αποστολής τους προς όφελος της Εθνικής Φρουράς και του χρέους προς την πατρίδα.
Απέδειξαν συνέχισε ο Υπουργός ότι «η τιμημένη στολή με τα εμβλήματα των ΟΥΚ» που φέρουν σήμερα τους αξίζουν περίτρανα, οφείλουν και πρέπει να αποτελούν πρότυπα, ενώ με την πολύμηνη εκπαίδευση τους απέκτησαν όλα τα απαραίτητα προσόντα για να είναι ικανοί να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ