9.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 | 5:13

Διεθνής οργή για την «ομηρία» αεροπλάνου από Αθήνα με εντολή Λουκασένκο

Οργισμένη και άμεση είναι η αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης αλλα και των Ευρωπαίων ηγετών για την «ομηρία» αεροπλάνου της Rynair τμε εντολή του Λευκορώσου Προέδρου Λουκασένκο, προκειμενου να συλληφθεί ο ακτιβιστής blogger Ρόμαν Προτάσεβιτς.Tο αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από την Αθήνα είχε σχεδόν φθάσει στη Λιθουανία, που ήταν ο τελικός προορισμός του όταν άλλαξε κατεύθυνση και συνοδεία μαχητικού οδηγήθηκε στο Μινσκ εν μέσω πληροφοριών ότι  υπήρχαν εκρηκτικά. Ωστόσο σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο εντοπισμού πτήσεων BelTA. αυτά δεν βρέθηκαν.

 Δριμεία ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω ανάρτησης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά.« έγραψε.  Την ίδια ώρα το  υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους ενώ σε tweet  του ΥΠΕΞ αναφέρεται «Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες».

Τι λεει η Ryanair

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκε «τίποτα το επικίνδυνο» μετά την ενημέρωσή της από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας για πιθανή απειλή στο αεροσκάφος της

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ασφαλείας στους επιβάτες από τις τοπικές αρχές. Η πτήση επρόκειτο να αναχωρήσει στις 16.00 GMT (19.00 ώρα Ελλάδας), με τους επιβάτες και το πλήρωμα, πρόσθεσε, ζητώντας συγγνώμη για την καθυστέρηση που «ήταν πέρα από τον έλεγχό της».

Η Ryanair ενημέρωσε για το συμβάν «τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας».

Η Λιθουανία από την πλευρά της ζήτησε παρέμβαση από ΕΕ και ΝΑΤΟ και άμεση απελευθέρωση τπου ακτιβιστή.

Το όνομα του Προτάσεβιτς,βρισκόταν σε κατάλογο καταζητουμένων μετά τις μαζικές διαδηλώσεις πέρυσι έπειτα από εκλογές τις οποίες ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι κέρδισε με μεγάλη διαφορά.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ξεκίνησε μια βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του 2020. Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεκάδες έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης. Οι αρχές λένε ότι έχουν ανοίξει περισσότερες από 1.000 ποινικές υποθέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!