Η πορεία των οικονομιών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα, ως συνέχεια και των προσφάτων εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, αλλά και η ανάγκη συνέχισης των μέτρων στήριξης υπό προϋποθέσεις αναμένεται να είναι τα βασικά θέματα συζήτησης στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, σήμερα και αύριο στη Λισαβόνα.
Όλα τα κράτη-μέλη συμμερίζονται την άποψη ότι η στήριξη που παρέχεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει σταδιακά να γίνει πιο στοχευμένη δίνοντας έμφαση στις εταιρίες που είναι βιώσιμες. Ωστόσο το δύσκολο, αυτή τη στιγμή, είναι να καθοριστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων μια επιχείρηση θεωρείται βιώσιμη καθώς κάθε κράτος-μέλος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Καθοριστικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος των τραπεζών για τη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων. Τα στοιχεία που ετοιμάστηκαν για τη σύνοδο δείχνουν ότι η υγειονομική κρίση είχε διαφορετική επίπτωση στις εταιρείες αλλά και τους εργαζόμενους ανάλογα με το κλάδο και την εξειδίκευση. Οπότε, όπως στοχευμένη ήταν η παροχή μέτρων στήριξης, έτσι στοχευμένη πρέπει να είναι και παροχή εργαλείων για την ανάκαμψη.
Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης, αυτό το οποίο έχουν αναγνωρίσει όλες οι πλευρές είναι ότι θα πρέπει να αποσυρθούν στο σωστό χρόνο καθώς ενδεχόμενη διατήρηση τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενέχει τον κίνδυνο να παραμείνουν «διασωληνωμένες» επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι βιώσιμες, στερώντας πόρους από τομείς οι οποίοι μπορεί να είναι πιο αποδοτικοί.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, το Eurogroup θα συμφωνήσει ότι η στήριξη πρέπει να συνεχιστεί και το 2021 και το 2022. Ειδικά στο ζήτημα της συνέχισης της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, δηλαδή η ρήτρα διαφυγής να παραμείνει ενεργοποιημένη και το επόμενο έτος, οι οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Στο μεσοδιάστημα, θα έχει δημοσιευθούν οι συστάσεις της Κομισιόν για κάθε κράτος-μέλος.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται στην πορτογαλική πρωτεύουσα έχοντας ήδη λάβει τα πρώτα θετικά σχόλια για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Εξίσου θετικές είναι και οι ενδείξεις για την έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις αναφορές του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Υπενθυμίζεται ότι η 10η έκθεση μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας θα δοθεί στη δημοσιότητα την άλλη εβδομάδα ενώ η απόφαση για την εκταμίευση των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.
Για τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να ανακάμψει το ταχύτερο δυνατό αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας από την Θεσσαλονίκη. Οι στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα έρθουν το επόμενο χρονικό διάστημα και η ορθολογική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ραλλού Αλεξοπούλου
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr