«Ξαναζεσταμένο φαγητό» χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τις χθεσινές εξαγγελίες της Κυβέρνησης σε σχέση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, σημειώνοντας πως «ακούσαμε πολλά `δεσμεύομαι` τα οποία κατάντησαν ανέκδοτο».
Κληθείς ύστερα από συνάντησή του το πρωί με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο, να σχολιάσει εξαγγελίες της Κυβέρνησης σε σχέση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού είπε πως «πρόκειται περί ξαναζεσταμένου φαγητού με την έννοια ότι αυτές οι εξαγγελίες έγιναν στο παρελθόν από τον Υπουργό Οικονομικών». Πρόσθεσε πως «το συνολικό ποσό έχει υπολογιστεί με έναν αυθαίρετο τρόπο. Έχουν συμπεριληφθεί μέσα κονδύλια τα οποία δεν αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Είπε πως σε ότι αφορά το ίδιο το Ταμείο μιλούμε για 1,2 δις, ποσό που θα προέλθει από αύξηση των εισφορών των κρατών μελών. «Από εκεί και πέρα θα πάρουμε 1,8 δις από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής της ΕΕ που ούτως ή άλλως θα παραχωρούνταν, και η Κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι θα πάρει και 1,4 δις από επενδύσεις, που κανένας δεν ξέρει αν θα έρθουν στην Κύπρο αυτά τα λεφτά», ανέφερε.
Σημείωσε πως οι εξαγγελίες του Προέδρου «δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης, μιας διαφορετικής ανάπτυξης σε ότι αφορά την οικονομία του τόπου», για να επισημάνει πως «το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι `δεσμεύομαι` ακούσαμε πολλά από τον κ. Αναστασιάδη. Έκαμε πολλές εξαγγελίες το 2012 και το αποτέλεσμα ήταν το `δεσμεύομαι` να καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο στην κυπριακή κοινωνία. Ελπίζω και εύχομαι αυτή τη φορά οι προεκλογικές εξαγγελίες που γίνονται 10 μέρες πριν τις εκλογές να μην αποδειχθούν ότι είναι το ίδιο αστείο», πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως πρόκειται για έναν σχεδιασμό τον οποίο ζήτησε η ΕΕ, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτός ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Γενάρη και τα κόμματα έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις. «Από εκεί και πέρα έγιναν μερικές συνεδριάσεις του αρμόδιου Υπουργείου μαζί με τα πολιτικά κόμματα. Εμείς είμαστε ενοχλημένοι γιατί ήταν προφανές πλέον ότι η Κυβέρνηση συγκαλούσε τις συνεδριάσεις απλά και μόνο για να πει ότι προχώρησε σε έναν διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τίποτε απολύτως από εκείνα τα οποία πρότειναν τα πολιτικά κόμματα δεν έλαβε υπόψη της», σημείωσε
Πρόσθεσε πως «είναι μια προεκλογική εξαγγελία καθαρά. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα εφαρμοστεί στην πράξη. `Δεσμεύομαι` ακούσαμε πολλά. Κατάντησαν ανέκδοτο. Ελπίζω και εύχομαι να μην έχουμε ξανά το ίδιο ανέκδοτο”, ανέφερε.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως με τον κ. Κόκκινο είχαν μια πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση για έναν τομέα «στον οποίο αποδίδουμε τεράστια σημασία». Ανέφερε ότι «η Κύπρος υστερεί στα ζητήματα της έρευνας, της καινοτομίας, της ψηφιακής τεχνολογίας», προσθέτοντας πως το Υφυπουργείο μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση σε σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, οι οποίοι θα βοηθήσουν την κοινωνία γενικότερα αλλά και την κοινωνία να πάει μπροστά.
Είπε πως συζήτησαν για το πώς θα μπορούσε το Υφυπουργείο να συμβάλει έτσι ώστε ο τομέας της παιδείας να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο τεχνολογικά και ψηφιακά, καθώς και ο κόσμος των επιχειρήσεων, για να μειωθούν τα κόστη και να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Ανέφερε πως σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων με το Υφυπουργείο ώστε ο κάθε ένας με τις απόψεις και τις προτάσεις του να συμβάλει στο να προχωρήσουμε μπροστά.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως μέχρι σήμερα το Υφυπουργείο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και είπε πως θέλει να ελπίζει ότι τα προβλήματα με την Πύλη Εμβολιασμού ανήκουν πλέον στο παρελθόν και υπενθύμισε πως το Υφυπουργείο αυτό συστάθηκε έπειτα από πρόταση του ΑΚΕΛ.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν τα εφόδια στα σχολεία σε ότι αφορά την υποδομή αλλά και το προσωπικό που θα διδάξει την τεχνολογία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως χρειάζεται να γίνουν άλματα προς αυτή την κατεύθυνση τα οποία δεν μπορούν να γίνουν με μιας. «Χρειάζεται να υπάρξει ένας σχεδιασμός σε βάθος χρόνου και μια επένδυση σημαντική», ανέφερε. Είπε πως αυτό είναι θέμα προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης για να προσθέσει πως «εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση προς αυτή την κατεύθυνση».
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής είπε πως το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής σε ότι αφορά την παιδεία είναι το εύκολο κεφάλαιο. Πρόσθεσε πως, ωστόσο, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν εξαρτάται μόνο από την υλικοτεχνική υποδομή αλλά και από τον εκσυγχρονισμό της παιδαγωγικής προσέγγισης.
Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο των γονέων ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική και δημιουργική σκέψη και ικανότητες επικοινωνίας, ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν στη διεθνή αγορά εργασίας ως μελλοντικοί εργάτες της γνώσης.
Ανέφερε πως η παιδεία δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, αλλά η κοινωνία και οι γονείς οι ίδιοι χρειάζεται να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του διεθνούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.
Ο κ. Κόκκινος είπε πως μοιράστηκε μαζί με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και την αντιπροσωπεία του κόμματος τα οράματα και τις δράσεις του Υφυπουργείου και πως ο κ. Κυπριανού μοιράστηκε μαζί τους «τις πολύ θετικές απόψεις του γύρω από το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας ως ενός πυλώνα της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητάς μας αλλά και για κοινωνική ευημερία».
Ανέφερε επίσης πως εστίασαν ιδιαίτερα πάνω στα θέματα της παιδείας, δηλαδή του πώς οι νέοι μας σήμερα μορφώνονται και ανταγωνίζονται επάξια στη διεθνή αγορά εργασίας ώστε να μπορούμε να νιώθουμε ότι παίρνουμε πίσω όλη αυτή την επένδυση που κάνουμε στο ανθρώπινο μας κεφάλαιο».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ