Είναι με λύπη που ακούω τέτοιες δηλώσεις ότι το σχέδιο ανάκαμψης είναι με πολλά «θα», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στο πλαίσιο δηλώσεων στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως το Σχέδιο έχει κατατεθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία απαιτεί ένα πλήρως κοστολογημένο εθνικό σχέδιο βάσει των στόχων που έθεσε. Όπως είπε, στόχους για την πράσινη ανάπτυξη, για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και τη διαφοροποίηση του μοντέλου. Ο κ. Πετρίδης τόνισε εμφατικά πως, αυτά που λέγονται αποτελούν προσβολή στην ίδια τη χώρα και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που έχει διεξάγει τη μελέτη αντικτύπου, η οποία δείχνει αύξηση του ΑΕΠ στα επόμενα 3 χρόνια επιπλέον της τάξης του 3,2% λόγω του Σχεδίου Ανάκαμψης, στα επόμενα 5 χρόνια επιπλέον 7% και στα επόμενα 20 χρόνια 16%. Όπως είπε, μία μελέτη αντικτύπου που ελέγχεται από την Ευρωπαική Επιτροπή.
Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως είναι κρίμα στο βωμό των μικροπολιτικών συμφερόντων να προσπαθεί να ακυρωθεί μια εθνική προσπάθεια που είναι εκτός από εθνική, και ευρωπαϊκή.
Υπενθυμίζεται ότι υποβλήθηκε τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά και την έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 14/5/2021, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου. Το ΣΑΑ Κύπρου αντικατοπτρίζει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση πόρων ύψους €1,2 δις που θα διατεθούν στην Κύπρο για την περίοδο 2021-2026, από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Μέσα από 134 στοχευμένα μέτρα, 58 μεταρρυθμίσεις και 76 αναπτυξιακά επενδυτικά έργα, σε 5 άξονες πολιτικής και 13 ενότητες, στρατηγικό στόχο του ΣΑΑ Κύπρου αποτελεί «Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και του δυναμικού της χώρας για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία».
Ανακοινώθηκε ένας συνολικός οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός της Κύπρου, που όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του κατά την παρουσίασή του, οδηγεί οικονομία, τεχνολογία, νοοτροπίες και θεσμούς σε μια νέα εποχή.