Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε ελληνικό μέτρο 793 εκ. ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο και συγκεκριμένα, (i) η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 225.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή, 270.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 1,8 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς · (ii) εταιρείες μεσαίου μεγέθους που είχαν ήδη δυσκολίες στις 31 Δεκεμβρίου 2019 δεν είναι επιλέξιμες · iii) η ενίσχυση θα χορηγηθεί μόνο σε πολύ μικρές και μικρές εταιρείες που δεν υπόκεινται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας · και (iv) η ενίσχυση θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και ανάλογο για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 ( β) ΣΛΕΕ και οι όροι που καθορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο και το ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Όπως σημειώνεται, η δημόσια υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για την κάλυψη μέρους των δόσεων υφιστάμενου χρηματοοικονομικού χρέους, με μηνιαία περιορισμένη συνεισφορά ανάλογα με την πιστωτική κατάσταση του δανείου και του δικαιούχου.
Το μέτρο θα είναι ανοικτό σε ΜΜΕ που έχουν επηρεαστεί από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίοι συμμορφώνονται με πρόσθετους όρους όπως ο κύκλος εργασιών ή το εισόδημα, η αξία των ακινήτων που ανήκουν, το ποσό των καταθέσεων στην Ελλάδα και το ποσό των χρηματοοικονομικών προϊόντων που έχουν εγγραφεί.
Η ενίσχυση θα παρέχει υποστήριξη ρευστότητας σε δικαιούχους που πληρούν τις προϋποθέσεις για οκτώ μήνες.
Ο σκοπός του μέτρου είναι να προστατεύσει τις επιχειρήσεις από τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα, βοηθώντας τις να ανακάμψουν μετά το ξέσπασμα και να μετριάσουν τις πιθανές επιπτώσεις από το τέλος της αναστολής των πληρωμών χρέους από τις τράπεζες στο πλαίσιο της η έξαρση.
Για τα περισσότερα από τα δάνεια, η αναστολή έληξε στα τέλη Μαρτίου 2021. Επιπλέον, η στήριξη που χορηγείται βάσει αυτού του μέτρου μπορεί να ανακτηθεί εάν ο δικαιούχος αθετήσει τις υποχρεώσεις του κατά τη διάρκεια περιόδου παρακολούθησης έως και 18 μήνες μετά τη χορήγηση της βοήθεια.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ