Για έκτη ημέρα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας να σφυροκοπούν θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον πόλεων του Ισραήλ ενώ Αμερικανοί και Άραβες διπλωμάτες αναζητούν τρόπο ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι, όχι μακριά από την πόλη της Γάζας, ενώ αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, αναφέρει 10 νεκρούς και περίπου 30 τραυματίες.
Τις πρώτες πρωινές ώρες ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών πόλεων Μπερσέβα και Ασντότ σε αντίποινα για το πολύνεκρο πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων και όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην περιοχή του λιμανιού.
«Ομοβροντίες ρουκετών εκτοξεύονται ασταμάτητα από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ. Απόψε μια ρουκέτα έπληξε την πόλη Ασντότ. Αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτηση στο Twitter.
Επίσης το παλαιστινιακό υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων ανέφερε πως ισραηλινά αεροσκάφη κατέστρεψαν τέμενος, ενώ από την άλλη πλευρά σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε τουλάχιστον δύο μεγάλα αστικά κέντρα του νότιου Ισραήλ. Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για νέες εκτοξεύσεις ρουκετών.
Χωρίς καμιά ένδειξη στον ορίζοντα πως οι εχθροπραξίες θα τερματιστούν σύντομα, τα θύματα αυξάνονται και αλλού, με παλαιστινιακές πηγές να κάνουν λόγο για 11 θανάτους χθες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
Τουλάχιστον 128 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τη Δευτέρα, ανάμεσά τους 31 παιδιά – η UNICEF κάνει λόγο για 34 – και 20 γυναίκες, ενώ τουλάχιστον 950 άλλοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.
Ανάμεσα στους οκτώ νεκρούς στην πλευρά του Ισραήλ είναι ένας στρατιώτης που σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο στα σύνορα με τον θύλακα και έξι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε χθες τον Χάντι Αμρ, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για το Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές Υποθέσεις, στην περιοχή.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ εξήγησε ότι σκοπός της αποστολής είναι να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να επανέλθει «διαρκής ηρεμία» στην περιοχή.
Η Αίγυπτος επίσης συνεχίζει τις προσπάθειες να επιτευχθεί εκεχειρία. «Μεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη εντείνουν τις επαφές τους με όλα τα μέρη για να αποκατασταθεί η ηρεμία αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ακόμη», σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο.
Οσον αφορά τις εχθροπραξίες, το Ισραήλ πλήττει υπόγειες στοές, εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών και κατασκευής ή αποθήκευσης όπλων, προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες.
Στο κεντρικό και το νότιο Ισραήλ, από τις μικρές κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας ως τη μητρόπολη Τελ Αβίβ και τη Μπερσέβα, οι πολίτες μαθαίνουν να ζουν με τις σειρήνες της αεράμυνας, τα ραδιοφωνικά και τα τηλεοπτικά δίκτυα να διακόπτουν την κανονική ροή των προγραμμάτων τους, τις προειδοποιήσεις στα κινητά τους να σπεύσουν σε καταφύγια.
Η σύρραξη ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας αποτέλεσε έναυσμα για το ξέσπασμα ταραχών σε πόλεις με μεικτό, ισραηλιτικό και αραβικό πληθυσμό, στο Ισραήλ. Συναγωγές έχουν υποστεί επιθέσεις και έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις στους δρόμους, συχνά με την εμπλοκή ισραηλινών ακροδεξιών. Ο πρόεδρος Ρίβλιν προειδοποίησε για κίνδυνο εμφυλίου πολέμου.