Η τουρκική εταιρεία Karpowership, η οποία παραχωρεί ηλεκτρικό ρεύμα στον Λίβανο από δύο πλωτές φορτηγίδες, δήλωσε ότι τερματίζει την παροχή ρεύματος στη χρεοκοπημένη γειτονική χώρα λόγω απλήρωτων λογαριασμών και λόγω απειλών για κατάσχεση των φορτηγίδων της.
Η τουρκική εταιρεία, που χορηγεί ηλεκτρικό ρεύμα 370 Μεγαβάτ (MW), τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 25% των συνολικών αναγκών ηλεκτρικού ρεύματος, ενημέρωσε τη λιβανέζικη κυβέρνηση ότι τερματίζει την παροχή ρεύματος εκτός και αν υπάρξει εξέλιξη στη διευθέτηση των οφειλών.
Ωστόσο, ενδεχόμενος τερματισμός της παροχής ρεύματος από την τουρκική εταιρεία θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες σε διάρκεια διακοπές στην παροχή ρεύματος στην καταχρεωμένη χώρα, η οποία ακόμη και με τις μονάδες της karpowership σε λειτουργία, δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Πολλοί κάτοικοι της χώρας, η οποία βρίσκεται από το τέλος του 2019 σε μια σοβαρότατη οικονομική κρίση με το εθνικό νόμισμα να έχει καταρρεύσει, βασίζονται σε ιδιωτικές γεννήτριες για ικανοποίηση των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα ή βρίσκονται στο σκοτάδι για πολλές ώρες τη μέρα.
«Για 18 μήνες τώρα ήμασταν ευέλικτοι με το κράτος, συνεχίζοντας την παροχή ρεύματος χωρίς πληρωμή ακόμη και χωρίς την ύπαρξη σχεδίου αποπληρωμής διότι η χώρα αντιμετώπιζε δύσκολες στιγμές. Ωστόσο καμία εταιρεία μπορεί να λειτουργεί σε περιβάλλον με τόσο άμεσο ή αδικαιολόγητο κίνδυνο», ανέφερε η Karpowership, μέλος του ομίλου Karadeniz.
Πηγή μιλώντας στο πρακτορείο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε ότι οι καθυστερημένες πληρωμές ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε να διευθετήσει αυτές τις καθυστερήσεις, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της εταιρείας.
Ταυτόχρονα, Λιβανέζος εισαγγελέας απείλησε αυτό το μήνα να προβεί σε κατάσχεση των δύο πλωτών σταθμών παραγωγής ρεύματος και να επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία, ύστερα από την δημοσιοποίηση κατηγοριών για διαφθορά σχετικά με το συμβόλαιο παροχής ρεύματος, κατηγορίες που απορρίπτει η εταιρεία.
Το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι έλαβε προειδοποιητική επιστολή από την τουρκική εταιρεία, η οποία σημειώνει ότι η χώρα ενδεχομένως να έλθει αντιμέτωπη με το απόλυτο σκοτάδι αν οι δύο φορτηγίδες, δυναμικότητας 202 MW έκαστη, τερματίσουν την παροχή ρεύματος.
Πηγή της βιομηχανίας, ανέφερε στο πρακτορείο ότι η συνολική ικανότητα παραγωγής του Λιβάνου ανέρχεται σε περίπου 2.200 MW, με την πραγματική παραγωγή ωστόσο να περιορίζεται στα 1.300 MW, περιλαμβανομένων των 370 MW από τις δύο φορτηγίδες. Σημειώνεται ότι η ανώτατη ζήτηση της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα το 2020 ανήλθε στα 3.500 MW.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ