28.8 C
Nicosia
Σάββατο 28 Σεπτέμβριος 2024 | 21:16

Γ. Στόλτενμπεργκ: Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων του ΟΗΕ θα φέρει «μηδενικό αποτέλεσμα»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ επέκρινε χθες Τρίτη τη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων που προωθήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, εκφράζοντας την άποψη ότι στην πράξη θα έχει μηδενικό αποτέλεσμα.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, η οποία θα τεθεί επισήμως σε ισχύ την 22η Ιανουαρίου, μπορεί να μοιάζει ελκυστική με την πρώτη ματιά, αλλά δεν θα έχει κανένα όφελος διότι δεν προβλέπει μηχανισμό για την εξασφάλιση της ισορροπημένης μείωσης των οπλοστασίων, ούτε μηχανισμό επαλήθευσης, έκρινε ο Νορβηγός.

Επιπλέον, ουδεμία από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια σήμερα έχει υπογράψει το κείμενο ως αυτό το στάδιο, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με θέμα τον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Η εγκατάλειψη μέσων αποτροπής χωρίς οποιαδήποτε εγγύηση ότι οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο είναι επικίνδυνη επιλογή», επιχειρηματολόγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Για αυτόν τον λόγο το NATO παραμένει προσηλωμένο στην ενίσχυση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), συνέχισε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ατλαντικής συμμαχίας, είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει κάποιου είδους διευθέτηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την ένταξή του σε μια νέα συμφωνία που θα προβλέπει περιορισμό των εξοπλισμών.

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2017 για το έργο της στην προώθηση της Συνθήκης.

Η Ονδούρα επικύρωσε τη Συνθήκη στα τέλη Οκτωβρίου, εξέλιξη μετά την οποία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση ώστε να τεθεί σε ισχύ έπειτα από 90 ημέρες.

Τα κράτη που έχουν υπογράψει το κείμενο δεσμεύονται να μην προχωρήσουν ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στην «ανάπτυξη, δοκιμή, παραγωγή, απόκτηση με άλλο τρόπο, εγκατάσταση ή αποθήκευση πυρηνικών όπλων».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: 13 νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου την...

ΑΚΕΛ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν θα αναλάβουν ευθύνη για τον δραπέτη

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους, ρίχνοντας πυρά σε Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας. Από τα πυρά του ΑΚΕΛ...

Ελλάδα: Επιδείνωση του καιρού Κυριακή και Δευτέρα

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα με πολύ ενισχυμένους ανέμους, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και με κατά τόπους...

Κέρκυρα: Η σύζυγος ομολόγησε τον φόνο του 68χρονου

Γρήγορα εξιχνιάστηκε η δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα, μετά την ομολογία της συζύγου του ότι εκείνη του κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα τα ξημερώματα με μαχαίρι...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ζάκυνθο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:18 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα νησιά Στροφάδες και...

Iran Air: Ακυρώνει τις πτήσεις προς Βηρυτό

Ο ιρανικός αερομεταφορέας Iran Air ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ειδικότερα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!