15.9 C
Nicosia
Κυριακή 24 Νοέμβριος 2024 | 7:20

Market Beat: Ζητούνται υπερασπιστές της ανόδου για αντιμετώπιση προβλεπόμενων πιέσεων

του Κώστα Ιωαννίδη 

Η μεταβλητότητα στα ξένα χρηματιστήρια ήταν αυξημένη την εβδομάδα που πέρασε, αλλά νικητές στο τέλος ήταν οι επενδυτές που αναπτύσσοντας αγοραστικό ενδιαφέρον οδήγησαν αρκετούς μετοχικούς δείκτες με παγκόσμια σημασία σε ιστορικά υψηλά. Στην Αθήνα όλοι έσπευσαν να τονίσουν πως η πτώση της Παρασκευής ήταν ειδικής φύσεως και αν δεν ήταν η είσοδος των νέων μετοχών της ΠΕΙΡ, θα άλλαζαν τα πράγματα. Ωστόσο διέκοψε την εβδομαδιαία ανοδική αλυσίδα, αφού οι πιέσεις σε αρκετά blue chip απαγόρευσαν το σχηματισμό του έβδομου κρίκου της. Η εκτίμησή μας είναι ότι η εικόνα της αγοράς, μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, δείχνει ως πιθανότερη τη συνέχεια της καθόδου, χωρίς αυτό να σταματήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές και για συγκεκριμένα αίτια.

Το βέβαιο είναι ότι η περίπτωση της ΠΕΙΡ, όπως εξελίχθηκε και όπως θα εξελιχθεί στη συνέχεια, έχει ανεβάσει το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών αλλά και εγχώριων, γύρω από τη μετοχή, αλλά και τον κλάδο συνολικά. Φάνηκε αρχικά ότι τα κεφάλαια, όταν υπάρχει ξεκάθαρο περιθώριο κέρδους δεν διστάζουν να τοποθετηθούν σε ελληνικές αξίες. Μόνο την Παρασκευή, άλλαξαν χέρια 85.653.099 μετοχές της ΠΕΙΡ που απέσπασε το 53,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Οι αγοραίοι σχολίασαν ότι όσοι πήραν μέρος στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. και προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις θέσεων στο ντεμπούτο των νέων μετοχών, ίσως ενθυλάκωσαν τα πιο εύκολα κέρδη στο 2021. Για κάποιες μέρες ακόμα η μετοχή της ΠΕΙΡ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε συναλλαγές και ενδιαφέρον. Αλλά όλες οι συστημικές τράπεζες θα επηρεαστούν.

Θεωρήσαμε χρήσιμη, για την μεταξύ τους σύγκριση, την αποτύπωση της πορείας των τραπεζικών blue chip, με αφετηρία την ημέρα που θεωρήσαμε ως τελευταία της προ της πανδημίας κατάσταση ως σήμερα. Φυσικά υπάρχουν και οι προσεγγίσεις με βάση τα μελλοντικά Ρ/Ε ή τη σχέση τιμής της μετοχής με τη λογιστική τους αξία. Αλλά η στατιστική συμπυκνώνει όλα τα τεχνικά και μακροσκοπικά δεδομένα αποτυπώνοντας την προτίμηση της συνισταμένης των επενδυτικών επιλογών που σέβονται όλοι όσοι επενδύουν αναγνωρίζοντας τη δύναμη του “πάγκου της αγοράς”.

Η ΑΛΦΑ πριν τη βουτιά της πανδημίας (ως αφετηρία πήραμε το κλείσιμο στις 14/2) ήταν στα 1,81 ευρώ και ως φινάλε στη βουτιά του 2020 ορίσαμε το τέλος Οκτωβρίου, γιατί ο ΓΔ έγραψε διπλό πυθμένα. Με κλείσιμο στα 0,43 ευρώ έπεσε -76%. Το σκαρφάλωμα ως τον Ιανουάριο του 2021 με υποχώρηση προς το τέλος του μήνα άφησε τη μετοχή στα 0,755 ευρώ και την Παρασκευή έκλεισε στα 1,348 με απόδοση τριών μηνών και τριών συνεδριάσεων +79%. Η ΕΥΡΩΒ βούτηξε το 2020 -65% αντέδρασε ως το τέλος του Ιανουαρίου +93% και από τότε κερδίζει +54%. Η ΕΤΕ βούτηξε από τις 14/2 ως τις 29/10 πέρυσι -69%, αντέδρασε ως το τέλος του Ιανουαρίου φέτος 118% και από τότε κερδίζει +39%. Η ΠΕΙΡ είχε τη μεγαλύτερη πτώση από τις 14/2 ως τις 29/10 στο 2020 κατά -79% αλλά όχι μακριά από τις υπόλοιπες. Αλλά ως το Γενάρη φέτος αντέδρασε μόνο κατά +37% και από τότε βούλιαξε -89%. Η ΑΛΦΑ υστερεί από τα προ πανδημίας επίπεδα -26%, η ΕΤΕ κατά -7%, η ΕΥΡΩΒ κερδίζει +2% και η ΠΕΙΡ απέχει -97%. Όλες πλέον είναι ενδιαφέρουσες επενδυτικά, για διαφορετικά προφίλ ιδιωτών επενδυτών ωστόσο.

Οι εγχώριοι αναλυτές διαχωρίζονται με βάση τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες τους, με τους αισιόδοξους για την άμεση συνέχεια των συναλλαγών να θεωρούν πως η ανοδική ορμή των διεθνών δεικτών θα παρασύρει και τους επενδυτές στην Αθήνα. Ωστόσο αναδείχθηκε πρόσφατα το επενδυτικό άγχος που διακατέχει τους επενδυτές στις ΗΠΑ και επηρεάζει παγκόσμια. Φοβούνται πως η Fed δεν θα τους δώσει χρόνο προετοιμασίας και θα αρχίσει τη σύσφιξη στη νομισματική της πολιτική, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν στις μετοχές, όταν η έκρηξη του πληθωρισμού θα την ξεπεράσει έναντι της σταθερότητας στην πολιτική της παροχής κινήτρων. Συνεπώς είναι πιθανή η συνέχεια στην νευρικότητα. Στις αναδιαρθρώσεις του δείκτη Morgan Stanley Capital International στις 11 Μαίου και στις 10 Μαίου στον δείκτη FTSE Russell αρκετοί υποστηρίζουν ή θέλουν να ελπίζουν ότι κρύβονται εκπλήξεις. Ευτυχώς ή δυστυχώς όποιες και αν είναι δεν θα αργήσουν.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η μετάβαση στην μετά την πανδημία κανονικότητα έχει τις παραξενιές της

Τα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών στο τέλος μιας εβδομάδας υψηλής μεταβλητότητας υπογράμμισαν την επιστροφή της αβεβαιότητας στους κόλπους των διαχειριστών κεφαλαίου, όπως αντικατοπτρίζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Καθώς έχουν τιμολογήσει την παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά τώρα φαίνεται να μην πείθονται για την κατεύθυνση που κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες, στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες, θεωρούν πως πρέπει να δοθεί στη συνέχεια.

Ιδιαίτερες αντιδράσεις και συνθήκες

Την Παρασκευή ο δείκτης της MSCI για τις μετοχικές αξίες παγκόσμια και ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300, με τις μετοχές των 300 πρώτων σε κεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών εταιριών, έκλεισαν σε νέα υψηλά βίου. Με άνοδο έκλεισαν και οι δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones Ind. Αv. να σημειώνει νέο ρεκόρ βίου. Ανάλογη εικόνα εμφάνισαν και οι δείκτες στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς η άνοδος του DAX κατά +1,3% τον φέρνει κοντά στα ιστορικά υψηλά του. Οι τιμές στα εμπορεύματα εμφάνισαν άλμα και το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλά των τελευταίων δύο μηνών, καθώς η απόδοση στα δεκαετή ομόλογα αναφοράς των ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών στο 1,469% αν και αργότερα ανέβηκε στο 1,5735%.

Όλα αυτά προκλήθηκαν από μια απογοητευτική μέτρηση. Οι νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 266.000 και παράλληλα το πλήθος των νέων θέσεων για τον Μάρτιο, αναθεωρήθηκε στις 770.000 με μείωση από τις αρχικά δηλωθείσες 916.000. Οι δε προσδοκίες των οικονομολόγων  από έρευνα του Reuters για τον Απρίλιο ήταν για προσθήκη 978.000 θέσεων, ενώ στην αγορά υπήρχαν εκτιμήσεις για πλησίασμα των 2 εκατομμυρίων.

Οι αγορές βρίσκονται σε περίοδο που τα άσχημα νέα για την οικονομία, αποτελούν θετική είδηση για τις μετοχικές αξίες.  Αλλά και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στη φάση της μετάβασης από μια βαθιά ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία σε μια, εξαιρετικά αβέβαιη ακόμη, μετά την πανδημία κανονικότητα. Σε αυτή τη διαδικασία, η ανάκαμψη είναι λιγότερο συγχρονισμένη μεταξύ των κατά τόπους οικονομιών και έχει δημιουργήσει μια αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και απαραίτητων, όπως τα μικροτσίπ, για τη βιομηχανία προϊόντων, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση συναντά πολλά εμπόδια για μια ισορροπημένη ανταπόκριση από την πλευρά της προσφοράς. Οι κεντρικές τράπεζες επιμένουν ότι αυτές οι πιέσεις στις τιμές είναι παροδικές, ενώ η ανάκαμψη στις αγορές εργασίας έχει αποδειχθεί πιο διστακτική. Η πρόσφατη μέτρηση των νέων θέσεων εργασίας τους επιβεβαίωσε. Ταυτόχρονα, οι αναλυτές της Barclay’s σημείωναν ότι οι φιλόδοξες δημοσιονομικές πολιτικές που συζητούνται θα μπορούσαν τελικά να τερματίσουν ορισμένες από τις αποπληθωριστικές τάσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Το παρελθόν “ερμηνεία” των τρεχόντων

Θυμίζουμε πως το ράλι στα τρίμηνα που η πανδημία πάτησε φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη, στήριξαν οι μετοχές τεχνολογίας, καθώς οι περιορισμοί της κυκλοφορίας εκτίναξαν τη ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των αυτών των εταιριών. Όταν προς το τέλος του 2020 η προσπάθεια των εμβολιασμών στις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες έδειξε το φώς στην άκρη του τούνελ από την πανδημία, με δεδομένη την ανάπτυξη στην πρώτη που έλεγξε την πανδημία Κίνα, οι αγορές ξεκίνησαν την προεξόφληση μιας αλματώδους ανάπτυξης, παγκόσμια.

Η άνοδος συνεχίστηκε τότε από το γνωστό χρηματιστηριακά ως reflation trade. Τοποθέτηση δηλαδή στις μετοχές των ευαίσθητων στο οικονομικό κύκλο εταιριών. Αφού οι δυνατοί ρυθμοί ανάπτυξης θα τις ευνοήσουν, έναντι των τεχνολογικών γνωστών και σαν growth stocks, καθώς η ταχύτητα ανάπτυξης της κερδοφορίας τους εξαρτάται από τις συνθήκες δανεισμού. Η πρόβλεψη των αγοραίων για επιτάχυνση με πατημένο γκάζι από το πρόγραμμα της διοίκησης Μπάιντεν, οδηγούσε παράλληλα στην προσδοκία για εμφάνιση υψηλών πληθωριστικών πιέσεων. Αναπτύχθηκε μια ανησυχία που όσοι στοιχημάτιζαν στην πτώση της αγοράς, μετά από μια ανοδική περίοδο με ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια, την πυροδοτούσαν σε κάθε ευκαιρία. Η βάση της ήταν πως η Fed δεν μετρούσε σωστά την ισχύ των παραγόντων που δυνάμωναν τις πιέσεις στις τιμές και τις θεωρούσε περαστικές, αλλά θα αναγκαζόταν να αρχίσει πολύ σύντομα το πέρασμα στην σύσφιξη νομισματικά ανεβάζοντας τα επιτόκια απότομα.

Η εκτίναξη των αποδόσεων τότε στο 1,745%, στις 31 Μαρτίου, προκάλεσε την επίμονη διαβεβαίωση από την FOΜC και πολλούς παράγοντες της Fed στη διάρκεια του Απριλίου, πως η πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί. Τονίζοντας πως τους ενδιαφέρει η αποκατάσταση των συνθηκών που ίσχυαν πριν την πανδημία στην αγορά εργασίας και αυτό μάλλον, θα απαιτούσε διατήρηση της νομισματικής χαλάρωσης για καιρό ακόμα. Έτσι συνεχίστηκε η άνοδος τον Απρίλιο με σύννεφα στις προσδοκίες από την επιμονή της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο και μειώθηκε, χωρίς να έχει εξαφανιστεί ο σκεπτικισμός για τα αποτελέσματα της πρωτοφανούς χαλάρωσης, που διατηρούν οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες.  Ο StoxxEurope 600 ενισχύθηκε κατά 1,81% ενώ οι S&P500 Nasdaq Comp. κέρδισαν πάνω από +5%.

Την περασμένη Τρίτη ωστόσο μπορεί να είδαμε μια πρόβα για το τι θα επακολουθήσει στα χρηματιστήρια. Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen προκάλεσε ένα σύντομο μεν απότομο δε κλονισμό όταν είπε, “Ίσως τα επιτόκια να πρέπει να αυξηθούν κάπως για να διασφαλιστεί ότι η οικονομία μας δεν θα υπερθερμανθεί” Οι τιμές των μετοχών έπεσαν. Λίγες ώρες αργότερα, προτού κλείσει η αγορά, ανέτρεψε τα σχόλιά της λέγοντας: “Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πληθωριστικό πρόβλημα, αλλά αν υπάρξει έχετε κατά νου ότι η Fed μπορεί να το αντιμετωπίσει.”

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, οι 16 εκ των 18 δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν κέρδη και με αρνητική απόδοση έτους εμφανίστηκε ο Σύνθετος Δείκτης στην Σαγκάη λόγω μιας γενικότερης επιδείνωσης των σχέσεων της Κίνας με τη Δύση. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή +1,23%%, στο 2021 αποδίδει +12,60%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε άνοδο +2,67%, με επίδοση +13,63% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +1,66%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +20,10%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με εβδομαδιαία  άνοδο +0,23% στο 2021 εμφάνισε κέρδη +15,03%. Ο δε Nasdaq, είχε μεταβολή -1,51%, ενώ στο 2021 αποδίδει +6,70%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου προσέθεσε +2,29% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +10,36%. Ο DAX κέρδισε +1,74% και στο έτος αποδίδει +12,25%, ο CAC είχε μεταβολή +1,85% αλλά στο 2021 κερδίζει +15,03%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +2,77% ενώ στο έτος έχει επίδοση +12,21%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +1,95% με ετήσια επίδοση +10,70%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 κέρδισε +1,72% με ετήσια μεταβολή +11,50%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +2,64% διαμορφώνοντας επίδοση έτους +2,54%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή +2,58%, στο 2021 αποδίδει +11,76%. Ο χρυσός με μεταβολή +3,57%, βρέθηκε στα 1832,00 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -3,66%. Άνοδος κατά +2,09%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 64,82 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +33,87%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,89%, έχει απόδοση στο 2021 +6,97%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε κέρδη +1,25%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +10,92%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +0,87% και στο έτος κερδίζει +2,79%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +0,65% ενώ στο έτος αποδίδει +6,17%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,81%, ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε να υποχωρεί -1,56% στο 2021.

Ο ορίζοντας βραχυπρόθεσμα

Μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από μια πολύ πιο αδύναμη, από το αναμενόμενο, έκθεση επί των νέων θέσεων εργασίας του Απριλίου για να σκοτωθεί το ράλι των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ, ανέφεραν οι αναλυτές. Αν και το δημοφιλές reflation trade εμφάνισε μια μέτρια υποχώρηση την Παρασκευή. Πάντως, η τελευταία προειδοποίηση της Fed, στην εξαμηνιαία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είχε ως εξής: “Η ενισχυμένη όρεξη για ρίσκο, σε διάφορες Αγορές Περιουσιακών Στοιχείων, αυξάνει τις αποτιμήσεις και δημιουργεί ευπάθειες στο Χρηματοοικονομικό Σύστημα των ΗΠΑ”.

Παράλληλα, επιβραδύνεται ελαφρώς η βιομηχανική δραστηριότητα. Ο βιομηχανικός PMI υποχώρησε από 64,7 τον Μάρτιο σε 60,7 τον περασμένο μήνα. Αυτός ο ευρέως ακολουθούμενος δείκτης σχηματίζει πιθανώς μια περιοδική κορυφή, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρυθμός των κερδών στο χρηματιστήριο θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΡΜΙ συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τους ρυθμούς αύξησης σε ετήσια βάση τόσο του δείκτη τιμών μετοχών S&P 500 όσο και των εσόδων ανά μετοχή του βαρύτερου μετοχικού δείκτη στον κόσμο.

Ούτε οι επιφυλάξεις των επενδυτών είναι αβάσιμες, αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο δείκτης καταβληθέντων τιμών που υπολογίζεται μαζί με τον PMI στη μηνιαία έρευνα των διαχειριστών αγορών του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε στις 89,6 μονάδες τον Απρίλιο. Τους τελευταίους τρεις μήνες, αυτός ο δείκτης τιμών βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008, όταν καταγράφηκε στο 90,4%. Οι τιμές του αλουμινίου, του χαλκού, των χημικών, όλων των ποικιλιών χάλυβα, πλαστικών, του κόστους μεταφοράς, του ξύλου και των προϊόντων ξυλείας έχουν αυξηθεί από την έλλειψη προϊόντων.

Το αν αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις του κόστους παραγωγής θα οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό τιμών καταναλωτή, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ωστόσο, για τις περισσότερες εταιρείες, το κόστος εργασίας είναι πολύ πιο σημαντικό από άλλα έξοδα. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός λόγω αυξήσεων των μισθών, ο οποίος έχει μειωθεί για πολύ καιρό, μπορεί να αρχίσει να κινείται υψηλότερα. Παρ ‘όλα αυτά, οι αισιόδοξοι και υπάκουοι στην Fed εκτιμούν, πως η επίσης μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας, στο μέλλον, θα μετριάσει την επίδραση από το κόστος εργασίας.

ΧΑ

Μια αύξηση κεφαλαίου σφράγισε βραχυπρόθεσμα την αγορά με εβδομαδιαία πτώση -1,47%

Μια εβδομάδα τριών συνόδων, υπολογίσιμα καθοδική, χωρίς ψαλίδισμα στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, γιατί υπήρξε, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΕΙΡ, ενίσχυσή της. Παρά την πτώση την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που προέκυψαν μετά την ΑΜΚ, ήταν η πρωταγωνίστρια μετοχή στη διαμόρφωση εντυπώσεων, περισσότερο παρά των τιμών των βασικών δεικτών από τα μέσα Απριλίου. Η αγορά κάθισε πάνω στο κύμα της παγκόσμιας ανακούφισης από την επιτάχυνση των εμβολιασμών στις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες και παρακολούθησε τον ενθουσιασμό των θεσμικών από τη βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να περάσει ο μέσος όρος τις 900 μονάδες φευγαλέα αρχικά από τις 12 Απριλίου, με ανώτερο τότε και κλείσιμο στις 897,55 μονάδες. Εκεί τον έφερε ξανά, το φινάλε της πρώτη εβδομάδας του Μαΐου. Μετά από έξη συνεδρίες με κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες, εκ των οποίων οι τέσσερις τελευταίες έδιδαν κλεισίματα πάνω από τις 910, η τελευταία της εβδομάδας, με το -1,45% εν μέσω ανοδικών συνεδριάσεων σχεδόν παντού στο κόσμο, ήταν φρένο με νόημα και σημασία.

Οι αργίες τη Δευτέρα και την Τρίτη κόλλησαν με της Μεγάλης Παρασκευής και η Αθήνα έμεινε χωρίς διαπραγμάτευση, σε περίοδο που στα διεθνή χρηματιστήρια εμφανίστηκαν έντονα σκαμπανεβάσματα. Αιτία το επενδυτικό άγχος που διακατέχει τους επενδυτές στις ΗΠΑ και επηρεάζει παγκόσμια. Φοβούνται πως η Fed δεν θα τους δώσει χρόνο προετοιμασίας και θα αρχίσει τη σύσφιξη στη νομισματική της πολιτική, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν στις μετοχές, όταν η έκρηξη του πληθωρισμού θα την ξεπεράσει έναντι της σταθερότητας στην πολιτική της παροχής κινήτρων.

Όταν ξεκίνησαν την Τετάρτη οι συναλλαγές στην Αθήνα, οι συναλλασσόμενοι παρέλαβαν τον ΓΔ από τις 29/4 (κλείσιμο στις 910,37 αλλά και με νέο ανώτερο έτους τις 919,05 μονάδες). Τα αποτελέσματα των εισηγμένων και η προετοιμασία για την υποδοχή των νέων μετοχών της ΠΕΙΡ, που προέκυψαν από την ΑΜΚ, ήταν τα δυνατά σημεία από την εσωτερική δραστηριότητα μαζί με τη διαφαινόμενη επικράτηση της τάσης μεταξύ των ιθυνόντων για σταδιακό άνοιγμα, σε τομείς “κλειδωμένους” επί μήνες. Στην Ευρώπη και διεθνώς τα χρηματιστήρια αντιδρούσαν σε μια υπολογίσιμων διαστάσεων βουτιά. Φάνηκε λοιπόν πως η οριακή άνοδος στην Αθήνα, με τζίρο στα 82,3 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 7,4 εκατ., ήταν παραφωνία. Ωστόσο ο ΓΔ, με μεταβολή +0,12% οδηγήθηκε στις 911,42 από  910,37 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2214,34 από 2212,69 με κέρδη +0,07%. Την άνοδο στήριξαν τα κέρδη της ΠΕΙΡ κατά +15,2% και των ΜΟΗ +3%, ΕΥΡΩΒ +2,4%, ΑΔΜΗΕ +2,4%, ΕΛΠΕ +1,7%. Η κεφαλαιοποίηση διατηρήθηκε πάνω από τα 60,3 δις ευρώ. Οι εναλλαγές στο πρόσημο ενδοσυνεδριακά υπογράμμιζαν την ύπαρξη στρατοπέδων ισχυρών με αντίθετες προσδοκίες για την τάση.

Η κατάσταση αυτή δεν άλλαξε την Πέμπτη, αλλά άλλαξε το πρόσημο της μεταβολής του ΓΔ στο -0,13%, που οδηγήθηκε στις 910,21 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2215,65 με κέρδη +0,06%. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,87%) και οι ΕΛΠΕ ++5,44%, ΕΥΡΩΒ +3,85%, ΕΤΕ +2,98%, ΑΛΦΑ +2,12%, ΜΟΗ +1,59%, και καθοδικά 17 blue chip και κύρια οι ΠΕΙΡ -12,00%, ΦΡΛΚ -3,47%, ΛΑΜΔΑ -3,25%, ΔΕΗ ΔΕΗ-0,85% -3,13% και ΑΔΜΗΕ -2,99%. Ο τζίρος ανήλθε στα 95,642 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 7,143 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές ίσως επηρεάστηκαν από έκθεση της JP Morgan για πίεση στις νέες μετοχές κατά την είσοδό τους προς διαπραγμάτευση την Παρασκευή. Και όντως στην τελευταία σύνοδο, γρήγορα οι πιέσεις στις νέες μετοχές της ΠΕΙΡ με δικαίωμα διαπραγμάτευσης την οδήγησαν στο -30%, γεννώντας τάση για φυγή από το ρίσκο σε ευρεία γκάμα μετοχών του 25άρη. Μετά μια ώρα και 40 λεπτά η μετοχή ξέφυγε από το limit down. Οι ΕΤΕ +3,20%, TITC +2,54%, ΒΙΟ +1,80%, ΕΕΕ +1,32%, ήταν τα 4 με άνοδο άνω του +1,3% από τα 10 ανοδικά blue chip. Υπέρ της πτώσης κατά -1,45% συνέβαλαν οι ΠΕΙΡ -27,27%, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+2,41% -2,92%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+1,94% -2,02%, ΜΠΕΛΑ -1,94%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 897,01 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2189,31 με πτώση -1,02%. Ο τζίρος ανήλθε στα 253,685 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 17,086 εκατ. Ο τζίρος για την ΠΕΙΡ ήταν 122,127 εκατ. ευρώ και των Τραπεζών συνολικά 183,997 εκατ. με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος τζίρος στη βδομάδα να ανέλθει στα 143,9 εκατ. ευρώ και των πακέτων 10,5 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση όμως διαμορφώθηκε στα 62,353 από 60,335 δις ευρώ στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -1,47%, με επίδοση για το έτος +10,88%, ο 25άρης έπεσε -1,06%, και στο 2021 απέδιδε +13,16%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,57%, αποδίδει στο 2021 +20,47%.

Η εικόνα των blue chipστην πρώτη εβδομάδα υπογράμμισε την σχετική διαφοροποίηση των προτιμήσεων των θεσμικών καθώς πλέον βρισκόμαστε στο μέσο του δεύτερου τριμήνου. Οι νικητές με τη σειρά της εβδομαδιαίας απόδοσης είναι ΕΥΡΩΒ +7,53%, ΕΛΠΕ +6,57%, ΜΟΗ +4,98%, ΕΤΕ +4,84%, ΑΛΦΑ +2,12%, ΒΙΟ +0,79%, ΜΥΤΙΛ +0,26%, ΕΧΑΕ +0,12%. Ακολουθούν οι μετοχές με μεταβολές από 0% ως  -0,7%, ήτοι ΕΕΕ 0,00%, ΑΔΜΗΕ -0,37%, ΟΤΕ ΟΤΕ+0,78% -0,43%, ΤΙΤC -0,70%. Με μεταβολές κοντά στους δείκτες οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,20% και ΟΛΠ ΟΛΠ+0,24% +1,21%. Η πολυπληθέστερη ομάδα ωστόσο ήταν οι ένδεκα με απώλειες από -2% ως -26% ήτοι ΠΕΙΡ -26,27%, ΔΕΗ -6,00%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -6,00%, ΤΕΝΕΡΓ -4,64%, ΛΑΜΔΑ -3,36%, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+1,37% -2,90%, ΣΑΡ -2,69%, ΦΡΛΚ -2,39%, ΕΥΔΑΠ -2,35%, ΜΠΕΛΑ -2,25%, ΑΡΑΙΓ -2,07%.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Διατήρηση των μετριοπαθώς δυσοίωνων προσδοκιών 

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο  με μια αλλαγή πρόσημου στα πρώτα λεπτά. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 0,47 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 26,34 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:43  και ήταν οι 2176,47 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2220,06 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:31. Το κλείσιμο στις 2189,31 από 2215,65 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,19% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 17,293 εκατ. ευρώ ενισχυμένος από την αξία συναλλαγών του ΣΜΕ της ΠΕΙΡ που παρά την υποχώρηση του ενδιαφέροντος λίγες μέρες πριν την εισαγωγή των νέων μετοχών, κέρδισε την αναγνώριση όλων η διαπραγμάτευσή του για την έγκαιρη και σωστή, όπως αποδείχθηκε, αποτίμηση της μετοχής στην υποκείμενη αγορά μετά την ΑΜΚ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μάιου εμφανίστηκε χαμηλότερο από την προηγούμενη ενδιαφέρον με 806 συμβόλαια με ανώτερο τις 2202,00 μονάδες και χαμηλό στις 2180,25 με τελευταία τιμή στις 2188,50 από 2198,75 μονάδες και τιμή κλεισίματος τις 2182,50 από 2202,50 για να γίνουν 7598 από 7566 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης διακινήθηκαν 267 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου με ανώτερο τις 2193,50 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2185,25 με τελευταίες πράξεις στις 2185,25 από 2204,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2185,25 οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 346 από 183 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Στα calls του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος ανήλθε σε 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαιαΣτα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2150 και τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς δεν εμφανίστηκε ενδιαφέρον.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν λόγω της εκτόξευσης του όγκου των ΣΜΕ της ΠΕΙΡ. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 12917 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 5104, της ΕΥΡΩΒ με 5311, της ΔΕΗ ήταν 1017 για την σειρά Ιουνίου, και των ΕΛΠΕ ήταν 1001, ενώ πιθανά η πτώση της τιμής της ΠΕΙΡ στην υποκείμενη αγορά που την έφερε κοντά στην τιμή του ΣΜΕ οδήγησε στο να αλλάξουν χέρια 445.574 από 11.625 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε μόνο στα 200 συμβόλαια για τον ΟΤΕ.

Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της ΠΕΙΡ που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 1.250.367.223. Το Χ.Α. και ο Οίκος FTSE Russell ανακοίνωσαν ότι, μετά την ολοκλήρωση της, Α.Μ.Κ. της Πειραιώς, η κεφαλαιοποίηση της Εταιρείας θα ενσωματώνει και τις νέες μετοχές που εκδόθηκαν. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες διαχείρισης των δεικτών, από την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 αυξάνεται σε 47%, από 39% ως  και σήμερα, ο συντελεστής ευρείας διασποράς (Free Float) των μετοχών της Εταιρείας, σε όλους τους δείκτες στους οποίους οι μετοχές της συμμετέχουν. Ένα ποσοστό της τάξης του 53% δεν μπορεί να πουλήσει για τους επόμενους 6 μήνες αναφερόμαστε στους ακρογωνιαίους επενδυτές και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κινήσεις συνεπώς αναμένονται από ξένα funds τους εγχώριους θεσμικούς και τους ιδιώτες επενδυτές.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec.

Η βραχυπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη παραμένουν ανοδικές, με το θετικό momentum να συντηρείται από το καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, αλλά και από την επικείμενη ανακοίνωση των αλλαγών στους δείκτες της Morgan Stanley την Τρίτη 11 Μαΐου. Οι Επενδυτές προεξοφλούν ότι η Eurobank θα ξαναμπεί στον δείκτη MSCI Standard Greece, ενώ περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε εάν θα υπάρξουν θετικές, ή αρνητικές εκπλήξεις.

Οι προπορευόμενοι οικονομικοί δείκτες (Markit PMI, Δείκτης Οικ. Κλίματος ΙΟΒΕ) δείχνουν ότι η Οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει τον Απρίλιο, ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα και η νέα τουριστική σεζόν, αναμένεται να επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάκαμψης. Ξεκίνησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Α΄ τριμήνου 2021. Η Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+0,90% ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα και η Entersoft ισχυρή αύξηση των μεγεθών της. Οι Coca Cola Hellenic, ΟΤΕ και Cenergy Holdings θα ανακοινώσουν αποτελέσματα την Τετάρτη 12 Μαΐου και η Titan Cement International στις 13 Μαΐου.

Η Lamda Development ΛΑΜΔΑ+0,70% υπέγραψε σύμβαση με την Prodea Investments για την πώληση της 100% Θυγατρικής της, LAMDA ILIDA OFFICE S.M.S.Α. Η εν λόγω πώληση/μεταβίβαση θα ολοκληρωθεί μετά την εκπλήρωση συγκεκριμένων αναβλητικών αιρέσεων, που προβλέπονται στην προαναφερθείσα σύμβαση. Ως απώτατη ημερομηνία πλήρωσης των αναβλητικών αιρέσεων έχει τεθεί η 30/9/2021. Τo τίμημα για την αγορά των μετοχών θα ισούται με την αξία της καθαρής θέσης (NAV) της Θυγατρικής, όπως αυτή θα προσδιοριστεί κατά τους ειδικότερους όρους της ως άνω σύμβασης, την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι δεν θα έχει επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας, ενώ θα προκύψει όφελος σε επίπεδο Ομίλου από τη μείωση των ενοποιημένων δανειακών υποχρεώσεων, κατά το ποσό €39,1 εκατ. Η ως άνω συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατηγικής της Εταιρείας, που στοχεύει στην επικέντρωση των δραστηριοτήτων στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού και τα Εμπορικά της Κέντρα.

Πολύ καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων Α’ τριμήνου από την Entersoft, λόγω των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης και της αύξησης του καθαρού ταμείου. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €6,4 εκατ. (+52,1% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη στα €3,1 εκατ. (+95%) και τα κέρδη προ φόρων στα €2,6 εκατ. (+112,6% σε ετήσια βάση). Το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά €800.000 σε τριμηνιαία βάση, στα €8,1 εκατ. Το λειτουργικό περιθώριο κέρδους ενισχύθηκε στο 49%, από 38% πέρυσι.

Μετά το δίμηνο ράλι του Χ.Α. και των νέων υψηλών των Διεθνών Αγορών, είμαστε πλέον πιο προσεκτικοί στα παρόντα επίπεδα τιμών. Το Χ.Α. δείχνει ότι χρειάζεται νέους ανοδικούς καταλύτες και καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές για να υπερβεί τις 920 μονάδες και να ανοίξει ο δρόμος προς τις 950 και 1.000 μονάδες. Παραμένουμε θετικοί για μετοχές που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και ουδέτεροι για τον Τραπεζικό κλάδο.

Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Το “εύκολο χρήμα” έχει βγει από την Αγορά και πλέον το ταμπλό θέλει αρκετό ψάξιμο, για να φθάσει κανείς σε μια ετυμηγορία αγοράς με κριτήριο τα ιστορικά θεμελιώδη. Η κλασική προσέγγιση της τιμής προς κέρδη δεν παράγει αξιόλογα αποτελέσματα, σε ένα σετ αριθμών που είναι έντονα επηρεασμένα από μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, η αξιολόγηση μιας Εταιρείας με βάση την καθαρή της θέση παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον, καθώς μετά από πολλές αναδιαρθρώσεις και διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων, μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι ισολογισμοί παρουσιάζουν μια πιο ικανοποιητική εικόνα, ως προς την ενημερότητα των υπολοίπων τους.

Η διαπραγμάτευση μιας μετοχής κάτω από την αξία της καθαρής θέσης, δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι είναι φθηνή. Αυτό εξαρτάται από την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων. Σε μια ζημιογόνο χρήση, η διαπραγμάτευση της μετοχής κάτω από τη θεωρητική αξία των κεφαλαίων, υπονοεί ότι η Εταιρεία θα συνεχίσει να παρουσιάζει φθορά κεφαλαίων. Αν όμως η Εταιρεία έχει θετική τελική γραμμή, δίνει κάποιο μέρισμα και έχει μια ισορροπημένη δανειακή θέση, τότε ενδεχομένως να υπάρχουν προϋποθέσεις ευκαιρίας.

Το ‘ψάρεμα στα ρηχά’ των καθαρών θέσεων, προϋποθέτει αρκετή μελέτη πριν το ‘δόλωμα’. Οι Εταιρείες που εμφανίζουν σημαντική έκπτωση, έχουν κάποιο λόγο που βρίσκονται εκεί. Από την άλλη πλευρά δεν είναι και λίγες οι φορές, που οι λόγοι αυτοί αποτέλεσαν ευκαιρίες. Μια διαγραμματική ανασκόπηση του παρελθόντος είναι πάντα χρήσιμη, αφού ορισμένες εκ των Εταιρειών έχουν μακρά παράδοση παραμονής σε έκπτωση αποτίμησης.”

Σήμερα

Οι μετοχικές αξίες ενισχύθηκαν σήμερα Δευτέρα 10/5 στις συναλλαγές των ασιατικών  αγορών, εν μέσω εικασιών ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά λόγω της υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο μετά από επίθεση στον κυβερνοχώρο σε αμερικανικά εταιρεία αγωγών μεταφοράς πετρελαίου που αποθάρρυνε τους συναλλασσόμενους.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,35%, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα ήταν στις 696,87 μονάδες με μεταβολή +0,33%. Η σχετική μείωση οφείλεται στο πέρασμα των δεικτών των κινεζικών αγορών σε αρνητικό πεδίο μετά τις 7:30. Τα μελλοντικά συμβόλαια των δεικτών των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά +0,24% αρχικά αλλά στις 8:30 ώρα Ελλάδας ήταν στο +0,14%. Οι μετοχές της Αυστραλίας έφτασαν τα υψηλότερα, σε περισσότερο από ένα χρόνο, επίπεδα, ενισχύθηκαν από τα κέρδη των εταιριών εξόρυξης μετάλλων και στις 8:40 δική μας ώρα ήταν +0,96% ψηλότερα. Οι μετοχές στην Κίνα αν και αυξήθηκαν +0,46% αρχικά υποχώρησαν μετά από ξαφνικές πιέσεις που ξέσπασαν μετά τις 7:00 υποχωρούν με τον σύνθετο δείκτη της Σαγκάης στο -0,38% και τον Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ  Κονγκ στο -0,48%. Οι ιαπωνικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 0,91% στο πρώτο μέρος ενώ στο δεύτερο ο ΝΙΚΚΕΙ κερδίζει +0,50%.

Τα δεδομένα για τις μισθοδοσίες εκτός του αγροτικού τομέα των ΗΠΑ την Παρασκευή έδειξαν ότι η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο, γεγονός που έδωσε άνοδο στις μετοχές αλλά άσκησε πτωτική πίεση στο δολάριο και στις αποδόσεις των ΗΠΑ. Τα μελλοντικά συμβόλαια πετρελαίου και βενζίνης αύξησαν τα κέρδη τους μετά από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο που έκλεισε έναν αμερικανικό χειριστή αγωγών που παρέχει σχεδόν το ήμισυ της προσφοράς καυσίμων στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βηρυτός: Πολύνεκρη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή – Ισοπεδώθηκε 8ώροφο κτίριο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 23 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός ισραηλινού βομβαρδισμού στο κέντρο της Βηρυτού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Ισραηλινά...

Καραμανλής: Δεν ενδιαφέρομαι για την Προεδρία της Δημοκρατίας – Αποστάσεις από τη διαγραφή Σαμαρά

Στην κατηγορηματική δήλωση ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, προχώρησε ο Κώστας Καραμανλής. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του...

Κουμής: Προς νέο ρεκόρ στον τουρισμό – Θα σπάσει το φράγμα των 4 εκατ. αφίξεων

Την καλύτερη χρονιά στην ιστορία της φαίνεται να διανύει η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, οδεύοντας προς νέο ιστορικό ρεκόρ και με τις αφίξεις...

Συστάσεις Πυροσβεστικής για την κακοκαιρία

Σε συστάσεις λόγω των επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων για ακραίες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προβαίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή...

Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και σφοδρούς ανέμους το Σαββατοκύριακο

Μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και σφοδρούς ανέμους από τα χαράματα της Κυριακής αναμένει το Τμήμα Μετεωρολογίας, το οποίο εξέδωσε, χθες...

Σε Αθήνα και Άγκυρα ο ΓΓ ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε

Στην Αθήνα μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, ο Μαρκ Ρούτε θα συναντηθεί με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!